Bu ülkede plakalar piyangoyla

Bu ülkede plakalar piyangoyla

access_time28 Nisan 2013 15:56
Nüfus fazla, trafik işkence olunca, yollara bir araç daha çıkmasın diye çözüm için bulunan yol bambaşka...
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de otomobil plakalarının fiyatları hayal gücünü zorlarken, ülkede bir süredir piyango ile plaka dağıtılıyor. Dünyanın en kalabalık şehri Şangay’da trafiğe çıkan 10 araçtan 9'u yabancı şirketler tarafından üretiliyor. Bunun nedenleri arasında halkın batı tasarımını tercih etmesi yanında Şangay plakasının çok pahalı olması da sayılabilir. Şangay araç alımları sınırlamak için ruhsata kota koyan dört Çin kentinden biri. Son aylarda Şangay’da ruhsat için ödenen bedel 90 bin Yuan  (14.530 dolar). Bu tutar Chery, Geely ve Great Wall gibi pek çok yerli aracın bedelini aşıyor. Mütevazı gelirli kişiler araç alabilse de bu tutarlarla ruhsat almaları mümkün olmuyor. Geely Otomobil Holding Yöneticisi Lawrence Ang; “Ne zaman yeni otomobil alımlarında bir kısıtlama olsa bunun düşük fiyatlı araçlar üzerinde büyük bir etkisi oluyor” dedi.
Piyango ile plaka satışının 1994’de başladığı Şangay’da 2011 yılında satılan otomobillerin sadece yüzde 8,9 yerli. Otomotiv araştırma şirketi IHS’nin son verilerine göre ülke çapında bunu üç katı satış yapılıyor.
23 milyon insanın yaşadığı Şangay’da yetkililer korkunç hale gelmiş trafiğe bir araç daha eklememek için ruhsat işlemlerini pahalı ve karmaşık hale getirdiler. Plaka piyangosuna katılmak için 2 bin Yuan ödeniyor. Sonrasında tutarın belirlenmesi için birkaç tur teklifler alınıyor. Nihayetinde o yıl için ruhsat tutarı belirleniyor. Piyango katılımcıları plakaları için çok daha sonra ödeme yapıyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

access_time03 Mart 2016 16:19

Ham petrol fiyatlarında son günlerde yaşanan yükseliş akaryakıta zam olarak yansımaya devam ediyor

​Boğaziçi Köprüsü’nde trafiğe OGS engeli

​Boğaziçi Köprüsü’nde trafiğe OGS engeli

access_time06 Ocak 2016 14:03

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım "8 milyon HGS'li, 2 milyon OGS'li araç var" derken Boğaziçi Köprüsü'ndeki trafik çilesinin de nedenini açıklamış oldu

1227 lira için icralık oldu!

1227 lira için icralık oldu!

access_time15 Temmuz 2015 10:12

Şarkıcı Emrah, eski bir kiracısı ile yaşadığı davada icralık oldu

Şile yolunda feci kaza

Şile yolunda feci kaza

access_time15 Mart 2015 09:58

İçinde ikisi genç kız 4 kişinin bulunduğu lüks araç, park halindeki TIR'a arkadan çarptı. 3 ölü, 1 ağır yaralı...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)