Görünmezlik pazarına Türkiye de giriyor

Görünmezlik pazarına Türkiye de giriyor

access_time09 Nisan 2014 17:15
Dünyada sadece sayılı ülkede olan gizleme ağı artık Türkiye'de de kullanılacak
Sadece İsrail ve Amerika’da üretilen anti-radar özellikli “gizleme ağı”, Hacettepe Teknokent’de faaliyet gösteren bir AR-GE firması tarafından da geliştirildi.
Firma, bir adım daha ileri giderek henüz dünyada uygulaması olmayan anti-radar özellikli kompozit malzeme üretmeyi de başardı. İnsansız hava araçlarının ve gemilerin gövdelerinin bu malzemeden yapılması halinde bu araçlar radarlara yakalanmayacak. Dünyada önemli bir savunma ürünü haline gelen anti-radar ve görünmezlik ürünlerinin milyarlarca dolarlık pazarı bulunuyor.
Uygulandığı hava ve deniz araçlarına radara yakalanmama özelliği kazandıran kompozit ürün TÜBİTAK testinden de geçti. Yapılan testlerde ürünün ithal muadillerinden çok daha fazla radar soğurma özelliği olduğu belgelendi. Firmanın yüzde yüz yerli imkanlarla geliştirdiği gizleme ağı ve yapısal kompozit malzemeler tank, İHA ve gemi gibi savaş araçlarının tümüne uygulanabiliyor.
Firma yetkilisi Ümit Öztürk, kompozit ürünlerinin radar dalgalarını soğurarak radar kesitini azalttığını, gizleme ağının her durumda görsel, radar, kızılötesi ve termal izi azalttığını söyledi. Öztürk, radar kamuflaj teknolojisinin Türkiye dışında dünyada yalnız ABD ve İsrail’de bulunduğunu kaydetti.

İLK HEDEF ANKA

Öztürk, milli insansız hava aracı ANKA’ya bu kaplamanın uygulanması için TUSAŞ yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını, ilk incelemenin ardından olumlu yanıt aldıklarını açıkladı. Ürün hakkında Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na da bilgi verdiklerini anlatan Öztürk, seri üretimin yapılması amacıyla fabrika kurma çalışmalarının da devam ettiğini aktardı.
Öztürk, “Amerika ve İsrail’de insansız hava araçları radara yakalanmamak için özel anti-radar boyalarla boyanıyor. Bu boyalar hava şartlarından kolay bir şekilde etkilendiği gibi boyalar gövdeye inanılmaz bir ağırlık veriyor. Türkiye’de üretilen bu kompozit gövdeler hem insansız hava araçlarının performansını etkilemeyecek kadar hafif hem de hava şartlarından etkilenmiyor. İsrail bu anti radar boyaları 25 ülkeye satıyor” diye konuştu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Seda Kaçan, İtalya’da piste çıkıyor! Hedef Avrupa şampiyonluğu

Seda Kaçan, İtalya’da piste çıkıyor! Hedef Avrupa şampiyonluğu

access_time17 Mayıs 2024 15:30

Türk kadın pilot Seda Kaçan, 19 Mayıs'ta İtalya'da piste çıkacak. Kaçan'ın hedefi TCR Avrupa Dayanıklılık Şampiyonası'nda kendi kategorisini ilk sırada tamamlayarak Avrupa...

Rusya'nın elektrikli otomobili Atom, 2025’te seri üretimde

Rusya'nın elektrikli otomobili Atom, 2025’te seri üretimde

access_time17 Mayıs 2024 14:18

Rusya'nın elektrikli otomobilini üreten Kama şirketinin Genel Direktörü Povarazdnyuk, 'Atom' isimli elektrikli aracın seri üretime geçme tarihini 2025 yılının üçüncü çeyreği...

Çinli otomobil markalarından Türkiye'ye yatırım hamlesi

Çinli otomobil markalarından Türkiye'ye yatırım hamlesi

access_time17 Mayıs 2024 11:42

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli iki elektrikli araç üreticisinin Türkiye'de yatırım yapmaları için yapılan görüşmelerin ileri aşamada olduğunu...

Avrasya Tüneli'ne dev zam

Avrasya Tüneli'ne dev zam

access_time16 Mayıs 2024 11:40

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine 16 Mayıs 2024 tarihi itibariyle zam geldi. Tünelin tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)