Günde 10 kişiyi kazalarda yitiriyoruz

Günde 10 kişiyi kazalarda yitiriyoruz

access_time16 Kasım 2014 17:39
Sağlık Enstitüsü Derneği Küresel Yol Güvenliği Programı Direktörü Tanzer Gezer çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü, 1993 yılında, İngiltere Road Peace tarafından başlatıldı. Trafik mağdurları için çalışan sivil toplum kuruluşları her yıl Kasım ayının üçüncü Pazar günü, trafik kazalarında yaşamını kaybeden ya da yaralanan milyonlarca mağdur ve ailelerini anmak, kamuoyu bilinci oluşturmak üzere etkinlikler düzenliyor. Bu özel günün bir başka amacının da ölüm ve yaralanmadan kaynaklanan travmalar sonrasında mağdurlara destek olan acil servis ve güvenlik ekiplerini, sağlık uzmanlarını onurlandırmak olduğuna dikkat çeken Sağlık Enstitüsü Derneği’nin Küresel Yol Güvenliği Programı Direktörü Tanzer Gezer, “Öyle bir acı düşünün ki, bu büyük ve yaygın olan acıdan Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü doğsun” diye ifade etti. Gezer ülkemizde trafik kazalarında günde ortalama 10 kişinin hayatını kaybettiğini 800 kişinini de yaralandığını söyledi.

Milyonlar etkileniyor 

26 Ekim 2005’te BM Genel Kongresi’nde alınan BM Kararı 60/5 ile “Trafik kazası mağdurları ve ailelerinin özel şekilde tanındığını”, Dünya Günü olarak özel bir anma gününün belirlendiğini bildiren Gezer şöyle devam etti: “Trafik Kazası ölümleri ve yaralanmalarının beklenmedik olgular olduğu, bireyler üzerinde şiddetli travmalar yarattığı, zaman zaman mağdurların ve ailelerinin üzerinde ömür boyu etkisini sürdüren, kalıcı izler bırakan olgular olduğu bir gerçek. Her yıl bu büyük mağdur kitlesine milyonlar katılıyor. Aslında önlenebilir olan çarpışmaların kurbanlarının çoğunluğunu da gençler oluşturuyor” diye vurguladı. Gezer, trafikte yaşanan cinayetlerin maalesef ülkemizde de birinci sırada gündem maddesi olamadığını, kamuda tanınmadığını, mağdurlarla empati kurulamadığını ve çözüm için olmazsa olmaz kamu desteğinin eksik kaldığını belirtiyor. Gezer’e göre hukuksal düzenlememiz de empatiden uzak ve çarpışma anında maksimum korunmada istisnalar içeriyor. 

9.752 kişi kaldırım yokluğundan etkilendi 

“Yollarımızın durumu da vahim” diyen Gezer, 2013 yılı Karayolu Trafik Kaza istatistiklerine göre; 5.601 kişinin aydınlatmanın bozuk olduğu yerde, 11.715 kişinin trafik lambasının bozuk olduğu yerde, 109.828’inin ise yol şerit çizgisinin olmadığı veya bozuk olduğu yerde yaşamını yitirdiği veya yaralandığına dikkat çekti. Sağlık Enstitüsü Derneği’nin geçtiğimiz hafta, Association for International Road Travel işbirliğinde ilk “Yol Güvenliği Sivil Toplum Buluşması”nı gerçekleştirdiğini ifade eden Gezer; “Toplantıda, tıp uzmanlarının biraraya gelmesiyle trafikte yaşanan çarpışmaların travma boyutları masaya yatırıldı ve mağdurlar ile mağdur yakınlarının olay sonrasında yaşadıklarına dikkat çekildi. Trafikte çarpışmaların önlenmesi, çarpışma anında maksimum korunmanın gerekliliğinin anlaşılması için kaza sonrası mağdurların yaşadıklarının toplumun gözlerinin önüne serilmesinin önemine dikkat çekildi”dedi. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Avrasya Tüneli'ne dev zam

Avrasya Tüneli'ne dev zam

access_time16 Mayıs 2024 11:40

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine 16 Mayıs 2024 tarihi itibariyle zam geldi. Tünelin tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)