Güneşli dünya turuna Sabancı desteği

Güneşli dünya turuna Sabancı desteği

access_time17 Şubat 2015 11:50
Güneş enerjisiyle Dünya çevresinde yapacağı tarihi yolculuğa Sabancı Grubu’da destek veriyor
Sabancı Grubu şirketlerinden Brisa, Türkiye’den ilk ve tek temsilci olarak, güneş enerjili uçak Solar Impulse’ın fosil yakıt kullanmadan yalnızca güneş enerjisiyle Dünya çevresinde yapacağı tarihi yolculuğa eşlik edecek. Brisa, kendisini Solar Impulse’ın Türkiye Resmi Partneri yapan anlaşma kapsamında, 5 ay sürmesi planlanan tarihi Dünya turunun Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekteki kullanım alanlarına ilişkin bilinç oluşturmak için çalışacak.

1 Mart 2015’te Abu Dabi’den başlayacak tarihi Dünya turunda Solar Impulse, toplam olarak 500 saat havada kalacak ve 35 bin kilometre yol katedecek. Solar Impulse, dünya turu kapsamında sırasıyla Umman, Hindistan, Burma, Çin’e uğradıktan sonra, Pasifik Okyanusu’nu geçerek Hawaii’ye ulaşacak. Hawaii’den ABD’ye geçecek olan Solar Impulse, daha sonra Atlantik Okyanusu’nu aşarak dünya turunu tamamlayacağı Abu Dabi’ye dönmeden önce Avrupa ya da Kuzey Afrika’da son molasını verecek.

GÜNDÜZ +40, GECE -40

Solar Impulse’un uğrayacağı ülkelerde yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilinci ve kullanım alanlarını yaygınlaştırmak amacıyla hükümetlerle ortak kampanyalar yürütülecek. Solar Impulse’ın en zorlu parkuru ise 5 gece 6 gün aralıksız pilotlu uçuşun gerçekleşeceği Pasifik Okyanusu geçişi olacak. Basınç ayarlaması bulunmaması nedeniyle kabin içinde oluşacak sıcaklığın gündüz +40 ile gece -40 aralığında değişmesi bekleniyor. Bu da pilotlar açısından son derece zorlu fiziki koşulları beraberinde getiriyor. Dünya turunun tamamlanmasıyla, Solar Impulse, dünyanın çevresini yakıtsız olarak sadece güneş enerjisiyle kateden ilk uçak, Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları olan Bertrand Piccard ve Andre Borschberg ise Dünya’nın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

İLHAM KAYNAĞI OLDU

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, “Sürdürülebilirlik ve inovasyonu tüm süreçlerimizin merkezine yerleştiriyoruz. Solar Impulse, işte tam bu noktada bize yeni bir ilham kaynağı oldu. Dünyamızın geleceği için sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine dikkati çeken bu inovatif projenin bir parçası olmayı, önemli bir sorumluluk olarak kabul ettik. Brisa olarak geleceği tasarlarken, Solar Impulse programından ve deneyimlerinden çok faydalı kazanımlar sağlayacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

80 bin adet güneş paneli

Solar Impulse, sadece Güneş’ten aldığı ve lityum pillerinde depoladığı enerjiyle hem gündüz hem de gece uçabilen ilk uçak olma özelliğine sahip. Bu sayede teorik olarak sonsuz süre havada kalabilen Solar Impulse 2300 kilogram, yani bir binek otomobil kadar ağırlığa sahip. 80 bin adet güneş panelinin yerleştiği kanat genişliğiyse 72 metre, yani bir Boeing 747’ninkinden daha uzun.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Avrasya Tüneli'ne dev zam

Avrasya Tüneli'ne dev zam

access_time16 Mayıs 2024 11:40

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine 16 Mayıs 2024 tarihi itibariyle zam geldi. Tünelin tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)