Hangisini tercih etmeli?

Hangisini tercih etmeli?

access_time18 Ağustos 2013 11:48
Şirketler için araç satın almak mı kiralamak mı? herhangi bir kısıtlama var mı? vergiler masraftan nasıl düşülür, İşte merak edilenler...
  Şirketler için araç satın almak mı kiralamak mı? Şirketler için herhangi bir kısıtlama var mı? Masraflar vergiden nasıl düşülür? Trafik cezalarından kim sorumlu? İşte 10 soruda ‘rent a car’ hakkında merak edilenler…..
1- Hangi firmalar kiralama yapabilir? Bir kısıtlama var mı?
Şirket büyüklüğüyle ilgili herhangi bir kısıtlama yok. KOBİ’lerden başlayıp çok uluslu holdinglere kadar farklı büyüklüklerdeki şirketler filo kiralama yapabiliyor.
2- Şirketler neden filo kiralamayı tercih ediyor?
 Banka kredisiyle şirket aracı alındığında, aracın yüzde 25-30’unu peşin ödemek gerekiyor. Kiralamada peşinat yok. Kira ödemeleri, kredi imkânlarını etkilemiyor. Araçların periyodik bakım, onarım, lastik, zorunlu trafik sigorta masrafları, MTV, egzoz pulu, araç muayene işlemleri de kiralayan şirkete ait.    
3- Kiralamak mı satın almak mı daha avantajlı?
Kiralama yaparken sadece araç değil hizmet de satın alındığından tercih ediliyor. Çok sayıda aracı bulunan şirketler, bu araçlar için bir operasyon merkezi kurmak zorunda kalırken, kiralayanlar bu hizmetleri de alıyor. Getirdiği vergi avantajı en etkili tercih nedenlerinden.
4- Araç kiraları vergiden nasıl düşülüyor?
 Kiralama yapan şirket adına kesilen aylık kira faturasındaki KDV miktarı, takip eden ilk ay ödenecek KDV’den mahsup edilebiliyor. Aylık kira bedeli faturalarının tamamı, 3 aylık bilanço döneminde gider olarak kaydedilebilir.
5- Kiralanan araçların genel masraflarını, olası OGS ve trafik cezalarını hangi taraf ödemek zorunda?
 Araçların tüm genel bakımları kiralayan şirket tarafından ödeniyor. Yasal cezaların ödenmesi kiralayan şirketin sorumluluğunda. Ancak takibi, kontrolü ve zamanında ödenmesi için filo kiralaması yapan şirketler bu hizmeti de veriyor.  
Kazada yenisi verilir
 6- Nelere dikkat edilmeli?
Firmanızı ve ihtiyaçlarınızı iyi analiz edin. Uzun yol yapacak firmalar dizel araç tercih etmeli. Ayrıca kiralama yapılan firmalar da önem taşıyor.
7- Araç kaza yaparsa işler aksıyor mu?
 Kiralık araç kaza yapar ve onarım sözleşmede belirtilenden daha fazla zaman alırsa eşdeğer özellikte bir araç tahsis edilip, şirketlerin işleri aksamıyor. Çalınmada da aynı ugulama geçerli. 
8- Birden fazla araç kiralanabiliyor mu?
İstenilen sayıda araç kiralanabilir. Genelde, araç sayısının artması birim kira bedelinde avantajlar sağlıyor.
Ticari araç için düzenleme yok
9-Ticari araç kiralamak mümkün mü?
Ticari araçların (ticari-kamyon-kamyonet tarzı araçların) kiralaması mümkün değil. Bu yüzden şirketler sadece binek otomobil üzerinden işlem yapıyor. 

 
10-Türkiye’de satılan araçlar arasında filo kiralamanın payı kaç?
 Türkiye pazarında satılan araçlar arasında filo kiralamanın payı yüzde 12 ve bu oran her yıl artıyor.  SÜMER DEMİRCİLER/AKŞAM)

 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)