İkinci yarı zorlu geçecek

İkinci yarı zorlu geçecek

access_time08 Temmuz 2013 12:35
ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, 2013 yılı otomotiv sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, “"Otomotiv sektöründe yılın ikinci yarısı, birinci yarıyıl kadar iyi olmayacak” dedi. Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nin canlı toplantılar dizisi AA Finans Masasına konuk olan Erce, 2013 senesinin ilk 6 ayına bakıldığında ilk 5 ayda kredi kuruluşlarının not artışlarının ve Merkez Bankası'nın faiz indiriminin söz konusu olduğu bir ortam bulunduğunu belirtti.

Erce, bu ortamdan otomotiv sektörünün de olumlu etkilendiğini dile getirerek,  yılın ilk 6 ayında otomotiv pazarının Türkiye’de yüzde 12 büyüdüğünü ifade etti.

Otomobil tarafındaki hızlı büyümenin önemli nedenlerinden birinin düşük faiz ortamı olduğunu dile getiren Erce, "Ticari vasıta tarafında ise bir daralma söz konusuydu, bunun da nedeni yüksek büyüme süreciydi. Yatırım malı olarak görülen ticari vasıtaların satışında bir düşüş oldu. Haziran ayında birden bire ortamın bozulduğunu gördük. Gezi Parkı olayları anlaşılmaya çalışıldı. Arkasından Fed'in açıklamaları geldi ve ekonomideki rakamlara olumsuz yansıması oldu" ifadelerini kullandı.

Erce, geçen yılın son derece zor bir yıl olduğunu ve bu yıl da temkinli davranıldığını anlatarak, "Sene sonu talep tahminlerimiz 790 bin ile 840 bin arasındaydı ama Temmuz ve Ağustos aylarının biraz zorlu geçeceğine inanıyoruz. Kurdaki ve faizdeki dalgalanmanın ne kadar olacağını tahmin edemiyoruz. Normalleşme ne kadar çabuk olursa yıl sonu öngörümüz kolay olacak" diye konuştu.

- "Faiz tüketicinin alım sürecini etkiliyor"

Döviz kurlarındaki yükselişin araç fiyatlarını artırıp artırmayacağına ilişkin soruya Erce, şu yanıtı verdi:

"Kurlardaki yukarı yönlü hareketin otomotiv ürünlerine yüzde 1-2 civarında yansıtıldığını görürüz. MB döviz satım ihaleleri devam ediyor. Bunların neticesinde geri çekilme olursa maliyet ve fiyat artışlarına yansıtılmaması şeklindedir.

Faiz, firmaları, markaları etkilediği gibi tüketicinin satın alım sürecini de etkiliyor. Her markanın kendi stratejisi var. Karlı iş yapmak isteyen firmaların fiyatlarda düzenlemeye gitme ihtimalleri var."

Erce, satışların 3'te 2'sinin tüketici kredisiyle yapıldığına dikkati çekerek, "Faizlerdeki yukarı yönlü hareketin kredi faiz oranlarına çak fazla yansımadığını görüyoruz. Bir bekleyiş söz konusu. Ben hem faiz artırımının yüksek olmayacağını hem de otomotiv sektörüne etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyorum. Yılın ikinci yarısı birinci yarı yıl kadar iyi olmayacak" ifadelerini kullandı.

Gezi Parkı odaklı gelişmelerin yaşanmaması halinde haziran ayının nasıl geçeceğine ilişkin soruya Erce, "Mayıs ayını 80 bin 500 ile kapatmıştık. Haziran ile ilgili talebin 85 binin altında olmamasıydı. Yaşanan olaylar ve Fed açıklamasının ardından geçen ayı 74 bin civarında kapattık" diye konuştu

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

access_time15 Mayıs 2024 08:47

ABD'nin, Çinli elektrikli araçlara uyguladığı tarife oranını bu yıl yüzde 25'ten yüzde 100'e çıkaracağı bildirildi

Çin'den Tesla'ya fabrika izni

Çin'den Tesla'ya fabrika izni

access_time14 Mayıs 2024 11:41

Tesla'nın Çin'de kuracağı enerji depolama ünitesi fabrikasına inşaat izni verildi

Togg Avrupa'da satışa çıkıyor

Togg Avrupa'da satışa çıkıyor

access_time14 Mayıs 2024 08:05

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı bir canlı yayında Togg'un Avrupa pazarına çıkışıyla ilgili açıklama yaptı. Kacır, "Togg, 2025 yılının başında Almanya’ya...

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

access_time13 Mayıs 2024 17:19

Çin'de nisan ayında elektrikli araç üretiminin ve satışlarının geçen yılın aynı döneminde göre arttığı bildirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)