Kamyon pazarında yeni rekor yolda

Kamyon pazarında yeni rekor yolda

access_time14 Nisan 2015 14:22
Kamyon satışları 2011'de yaşanan rekoru geride bırakabilir
Kamyon satışları ilk çeyrekte geçen yıla göre yüzde 67 artarak 9 bin 818'e çıktı. Bu sürpriz artış yıl sonunda satışların 45 bin civarına ulaşacağı beklentisine yol açtı. Bu beklenti gerçekleşirse 2011'deki 40 bin 792 adetlik rekor kırılacak. Satışlardaki bu artış inşaat sektöründeki hareketliliğe ve 2016'da başlayacak Euro 6 uygulaması nedeniyle talebin öne çekilmesine bağlanıyor.
Kamyon pazarı son dönemde bek­lentilerin üzerinde bir büyüme per­formansı göstererek herkesi şaşırtı­yor. Geçen hafta açıklanan ilk çeyrek sonuçlarına göre, kamyon satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 67 artarak 9 bin 818'e çıktı. Bu büyüme hızı yeni bir rekor olasılığı­na işaret ediyor. Zira Otomotiv Sa­nayicileri Derneği'nin (OSD) verile­rine göre, 2011'de gerçekleşen 40 bin 792 adetlik rekor satış, ilk çeyrekte­ki performans sürerse bu yıl rahat­lıkla aşılacak gibi duruyor.
Yaşanan büyümede özellikle in­şaat sektörünün belirgin bir etkisi var. Üçüncü Havalimanı, İstanbul-İzmir otoyol inşaatı ve kentsel dönüşüm projelerinin etkisiyle kamyon paza­rında talep artışı gözleniyor. Bir baş­ka çok önemli etkeni ise önümüz­deki yıl başlayacak Euro 6 uygula­ması yüzünden talebin öne çekilmesi oluşturuyor.
 

YÜZDE 67 BÜYÜDÜ
Öncelikle kamyon pazarında ya­şanan bu büyümenin pek de bekle­nen bir büyüme olmadığını söyleye­lim. 2013'te kamyon satışları yüzde 10 civarında gerileyerek 31 bin 760 olarak gerçekleşmişti. 2014 başında sektör oyuncuları pazarda yine yüz­de 101ar civarında bir daralma bek­liyordu. Döviz kurlarındaki artışın, Rusya'daki ekonomik krizin, diğer komşu ülkeler ve hedef pazarlarda­ki huzursuzlukların pazarı olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyordu. Fakat özellikle son çeyrekte yaşanan bü­yümenin de etkisiyle, kamyon paza­rı 20l4'te yüzde 12 büyüyerek yılı 35 bin seviyelerinde bir satışla kapattı.
2015 yılı ise geçtiğimiz yılın da ötesinde iyi bir performansla başla­dı. Özellikle Euro 6'ya geçiş süre­cinde talebin öne çekilmiş olması pa­zarı hızlı büyüttü. OSD verilerine gö­re, ocak-mart döneminde kamyon pazarındaki satışlar 9 bin 818 adet ol­du ve geçen yılın aynı dönemine gö­re yüzde 67 yükseldi.
Fakat ilk çeyrekte yaşanan hızlı büyümenin yılın kalan dokuz ayın­da aynen böyle devam etmesi de beklenmiyor. Sektör temsilcileri, yıl geneli için yüzde 25 civarında bir bü­yümeden söz ediyor. Bu durumda toplam pazarın 45 bin civarında ger­çekleşmesi bekleniyor.
Bu arada kamyon satışlarının alt kırılımlarına baktığımızda çekici sı­nıfının pazarda her geçen gün yo­ğunluğunu artırdığını görüyoruz. Şu an pazarın yaklaşık yüzde 60'ını çe­kici segmenti oluşturuyor.
 
TALEP ÖNE ÇEKİLDİ
Geçtiğimiz yıl 18 bin 353 adet ile tarihinin en yüksek satışına ulaşan Mercedes-Benz, bu yılki performan­sından da memnun. Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Mü­dürü Bahadır Özbayır, "İlk üç ayın olumlu seyri 2015 yılının Türkiye kamyon pazarı için olumlu bir yıl ola­cağı öngörüsünü güçlendiriyor. Bu yıl pazardaki gücümüzü arttırmayı, Aksaray Kamyon Fabrikası'na yöne­lik yatırımlarımızı sürdürmeyi he­defliyoruz" açıklamasında bulunu­yor.
Yılın başında planlamalarını 2015'te büyüyen bir pazar olacağını düşünerek yaptıklarını söyleyen MAN Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, "ilk çeyrekte bu düşüncemizin gerçekleştiğini görüyoruz. Büyük in­şaat projeleri her geçen gün hızlanı­yor ve bu projelerde MAN en çok ter­cih edilen marka olma yolunda hız­la ilerliyor" diyor. 2015 yılının Euro 5 motorlu araçlar için son yıl olaca­ğını söyleyen Sara, bunun pazara ni­celiksel olarak olumlu yansıyacağını ifade ediyor. Sara'ya göre 2015 yı­lında pazar 40 binin üzerinde bir sa­tışla kapanacak.
 
TALEP NİÇİN ÖNE ÇEKİLDİ
Avrupa Komisyonu, uzun zamandır kamyonlarda ve otobüslerde azot dioksit emisyonunun azalmasını ve parçacık madde emisyon miktarının da ciddi şekilde düşmesini hedefliyor. Bu amaçla 1993 yılında Euro 1 normları ile başlayan egzoz emisyonu düzenlemeleri, Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Eylül 2014'te yürürlüğe giren mevzuata göre Euro 6 standartları ile yeni bir boyut kazanmıştı. Türkiye'de ise Euro 6 uygulaması kamyon sınıfı araçlarda 1 Ocak 2016 tarihinde başlıyor. Euro 5 araçlar için son model yılı ise 2015. Euro 6 normlarına sahip araçlarda oluşacak maliyet farkından ötürü daha fazla para ödemek istemeyen alıcılar da, satın alımlarını öne çekerek Euro 5 normlu kamyonlara yönelmiş durumda.
 
EURO 6 ETKİLEDİ
Pek de beklemedikleri bir şekil­de 2015'in ilk çeyreğinde ciddi bir büyüme yaşandığını söyleyen Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, "2016 yı­lından itibaren Euro 6 normlarına ge­çilecek olması, 2015'i biraz daha fark­lı kılıyor. Aynı zamanda seçim yılı ol­ması da talep dengesini etkiliyor.
2015'in alımların bir miktar öne çe­kilebileceği ve geçen yıla göre yüz­de 20 büyümeyle tamamlanabilecek bir yıl olduğunu öngörüyoruz" açık­lamasında bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl yüzde 20'lik artış­la toplam 2 bin 14 adet satış gerçek­leştiren Scania, bu yılın ilk çeyreğin­de ise 741 adetlik bir satışın altına im­za attı. Şu an toplam satışta Scania dünyasında sekizinci sırada olan Türkiye operasyonu, bu yılki per­formansla daha ön sıralarda olmayı hedefliyor.
 
TEMKİNLİ BAKILMALI
Ancak ilk çeyrekteki sonuçlara temkinli yaklaşanlar da var. Bu dö­nemdeki sonuçları çok fazla büyüt­memek gerektiğini düşünen Renault Trucks Türkiye Satış Müdürü Tolga Küçükyumuk, "İlk çeyrek sonuçları yıl hakkında yorum yapmak için ye­terli bilgi barındırmaz. Birinci çey­rekte önceki yıldan stok taşıyan fir­maların bu araçları satmaları veya model yılı değişimini ertelemesi gi­bi nedenlerle normal eğilimlerden farklı bir durum ortaya çıkabilmek­tedir" diyor.
Küçükyumuk, ilk çeyrek satışla­rının hedefleriyle uyumlu olduğunu söylerken, yılın sonuna kadar satış­larını artırarak 2015'i büyümeyle ka­patmayı hedeflediklerini dile getiri­yor. "Bugün için satışlar yakından in­celendiğinde daha çok yurtiçi taşıma ve şantiye iş alanlarında büyüme ol­duğunu gözlemekteyiz" diyen Kü­çükyumuk, bunun sonucu olarak da bu görevlere uygun araçlara yönelik talepte artış kaydedildiğini ekliyor.
 
Emrah Gürkan - Ekonomist 
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla'dan 500 milyon dolarlık 'şarj' yatırımı

Tesla'dan 500 milyon dolarlık 'şarj' yatırımı

access_time10 Mayıs 2024 17:13

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, şarj istasyon sayısını artırmak için harekete geçti. Şirketin CEO'su Elon Musk, Tesla'nın Supercharger isimli şarj istasyon ağını 500...

Almanya'daki Tesla fabrikasında sular durulmuyor

Almanya'daki Tesla fabrikasında sular durulmuyor

access_time10 Mayıs 2024 16:30

Almanya'da Tesla'nın giga fabrikasını genişletme planına tepki gösteren grup fabrika sahasına girdi

Elektrikli araç satışları yüzde 273 arttı

Elektrikli araç satışları yüzde 273 arttı

access_time10 Mayıs 2024 11:21

ODMD verilerine göre, Türkiye'de "tam elektrikli" otomobil satış sayısı, yılın ilk 4 ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 273 artışla 20 bin 255 oldu.

 Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

Trafik sigortasında azami prim düzenlemesi

access_time09 Mayıs 2024 14:37

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, zorunlu trafik sigortasında haziran ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,25 olarak belirledi. ...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)