Kilis ve Hakkari rekor kırdı

Kilis ve Hakkari rekor kırdı

access_time03 Kasım 2013 09:00
Yılın ilk 10 ayında benzin ve motorin satışlarında en çok artış Kilis ve Hakkari illerinden geldi...
Yılın ilk 10 ayındaki akaryakıt satışları netleşti. Benzin ve motorin satışlarında en yüksek artış yüzde 37 ile Kilis’te yaşandı. Kilis’i, yüzde 35 ile Şırnak, yüzde 33 ile Hakkari izledi. EPDK Petrol Dairesi Başkanı Taner Mutlu bayilerde günlük pompa satışlarının ortalama yüzde 5,7 oranında arttığını söyledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), 2012-2013 Ocak-Ekim dönemi karşılaştırmalı akaryakıt pompa satışlarına ilişkin ayrıntılar netleşti. Resmi verilere göre 2013 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre benzin ve motorin günlük pompa satışlarında en yüksek artış yüzde 37 ile Kilis’te yaşandı. Bu ilde günlük satışlar bin 319 litreden bin 806 litreye yükseldi. Kilis’i yüzde 35 ile Şırnak, yüzde 33 artış ile Hakkari izledi. Aynı dönemde en yüksek düşüş ise yüzde 14 ile Batman ve Gümüşhane’de gerçekleşti. EPDK Petrol Dairesi Başkanı Taner Mutlu bayilerde günlük pompa satışlarının ortalama yüzde 5,7 oranında arttığını söyledi.
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) 19’uncu Olağan Genel Kurulu, Ankara’da yapıldı. Genel Kurul’da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bir konuşma yaptı. Yıldız,  akaryakıt sektörünün 125 milyar liralık ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatarak, kaçak akaryakıt satarak istismarda bulunanları eleştirdi. Yıldız, hükümet olarak uyguladıkları çeşitli politika ve denetimlerle sektörü yönetmeye çalıştıklarını belirterek, “Her sektörde istismarcılar olabiliyor. Onları ayıklamaya çalışmak bazı dürüst insanları rencide edebiliyor ama gocunmamak lazım.” dedi. 
Kaçak akaryakıtla mücadelenin devam ettiğini kaydeden Yıldız şöyle konuştu: “Kaçak akaryakıt satanlar bu ülkenin bazı haklarına tecavüz ediyor. Akaryakıt kaçakçılığının azaldığını görüyoruz ancak bitti mi derseniz, ne yazık ki henüz bitmedi. Bunun çok farklı argümanları var. Menşeiler, gümrükler, tanker ticareti gibi devamlı şifrelerini değiştirdiklerini görüyoruz. Özellikle tanker ticaretiyle alakalı konularda sürekli şifre değiştiren yapı gibi kaçakçıların da bir kısım şifreler değiştirdiğini görüyoruz. Şunu söylemem lazım ki, inşallah çok kısa süre içinde akaryakıt kaçakçılığının minimize edildiği, hatta sıfırlandığı bir Türkiye’yi görmüş olacağız.”
EPDK’DAN ÇARPICI VERİLER
EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı Taner Mutlu ise, bayilerden otomasyon sistemi aracılığıyla elde edilen yılın ilk 10 ayına ilişkin akaryakıt satışları verilerini açıkladı. Buna göre bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre motorin ve benzinde il bazında günlük ortalama pompa satışlar yüzde 5,7 arttı. En yüksek artış yüzde 37 ile Kilis’te gerçekleşti (1319 litre iken 1.806 litreye çıkmıştı). Kilis’i yüzde 35 artışla Şırnak, yüzde 33 artışla Hakkari izledi. Aynı dönemde en yüksek azalma ise yüzde 14 ile Batman ve Gümüşhane’de yaşandı.
HAKKARİ REKOR KIRDI
Aynı dönemde Türkiye genelinde motorin pompa satışlarında yüzde 7,9 artış kaydedildi. En yüksek artış yüzde 50 ile Hakkari’de oldu. Hakkari’yi yüzde 37 ile Kilis, yüzde 31 ile Mardin ve yüzde 28 ile Şırnak takip etti. En fazla düşüş yüzde 11 ile Batman’da ve yüzde 10 ile Gümüşhane’de gerçekleşti.
İSTANBUL LİDER
Motorin ve benzinde Türkiye geneli en fazla satış yapan ilk 15 bayinin tamamı İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’da bir akaryakıt bayiinin satışı günlük 90 bin 72 litreyi buluyor. EPDK Petrol Dairesi Başkanı Mutlu, bu hesaplamada Edirne’deki 2 gümrük bayiinin dikkate alınmadığını belirterek, “Onların birisi günlük 338 bin litre ile Kapıkule TIR Gümrük Müdürlüğü ve diğeri günlük 106 bin litre satış yapan Hamzabeyli Gümrük Müdürlüğü’dür.” bilgisini verdi.
Büyük 5 bayi var
EPDK akaryakıt satışlarıyla ilgili verileri açıkladı. Buna göre günlük pompa satış miktarı 50-100 bin  litre aralığında olan 5 adet bayi sektörde faaliyet gösteriyor. 30-50 bin litre aralığında 33 adet bayi, 20-30 bin litre aralığında 130 adet bayi, 10–20 bin  litre aralığında 785 bayi, 5-10 bin aralığında bin 664 bayi, bin ve 5 bin aralığında 5 bin 218 adet bayi, 100 ve bin litre aralığında 3 bin 60 bayi faaliyet gösteriyor
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)