Kurdaki yükseliş otomobil fiyatlarına yansır

Kurdaki yükseliş otomobil fiyatlarına yansır

access_time23 Haziran 2013 15:58
Fiat'ın Türkiye İş Birimi Direktörü Okan Baş, Fiat markasıyla yüzde 13 pazar payı hedefleri bulunduğunu söyledi
Fiat'ın Türkiye İş Birimi Direktörü Okan Baş, otomobil satışlarının desteklediği otomotiv pazarı için yıl sonunda 810,000 adet pazar tahmini ve Fiat markasıyla yüzde 13 pazar payı hedefleri bulunduğunu söylerken, kurdaki artışın otomobil fiyatlarına kademeli olarak yansıyabileceğini açıkladı.
Koç Holding ve İtalyan Fiat ortaklığı Tofaş , Fiat markalı Doblo, Minicargo ve Linea modellerini üretirken, Fiat markalı ithal araçların distribütörlüğünü gerçekleştiriyor. Türkiye pazarı, dünyada Fiat markalı araçların en fazla satıldığı ülkeler arasında üçüncü, Avrupa'da ise İtalya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Fiat'ın 500L modelinin tanıtım toplantısında soruları yanıtlayan Baş, "Türkiye otomotiv pazarı için bu yıl göstergeler olumlu. Yıl başlarken 750,000 adetler civarında bir tahminimiz vardı. Ancak ilk beş ayı yaşadıktan sonra yılın bütününün 800,000 adetlerin üzerine çıkacak diyebiliriz" dedi.
Fiat markasıyla toplam 810,000 adet olarak öngördükleri pazardan yüzde 13 pay almayı hedeflediklerini söyleyen Baş, bunun da 105,000 adete karşılık geldiğini açıkladı. Düşük faiz ortamının otomobil satışlarını desteklemesi ve tüketici güven endekslerindeki toparlanmanın etkisiyle otomotiv pazarı Mayıs ayında yüzde 14.97 büyümeyle 81,468 adet olurken, Ocak-Mayıs döneminde yüzde 20.74 artarak 233,816 adete ulaştı. Hafif ticari araç pazarının geçen yıla göre zayıf seyrettiğine dikkat çeken Baş, "Artışın tümü otomobil pazarındaki büyümeden kaynaklanıyor. Fiat olarak otomobil pazarının bu büyüme trendinden faydalanmayı düşünüyoruz. İlk beş aylık sonuçlara göre yüzde 8.3'lük pazar payı ile Fiat otomobil satışlarında ilk üçte yer alıyor. Hafif ticari araç pazarında ise yüzde 25'lik pazar payı ile ilk ikide yer alıyor" dedi.
KURDAKİ ARTIŞ BASKI YARATIR
Türk lirasının euro ve dolar karşısında değer kaybetmesinin maliyetler üzerinde baskı yarattığını söyleyen Baş, "Kurdaki artışın otomobil fiyatlarına yansıması önümüzdeki dönemdeki seyre bağlı. Kurun bu seviyelerde kalması durumunda etap etap fiyat artışları olur. Bir anda kimsenin yüzde 6 zam yapacağını düşünmüyorum" dedi.
Gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarının ve Gezi Parkı olaylarının da yaşandığı son bir aylık dönemde Türk lirası dolar karşısında yüzde 4.7, euro karşısında yüzde 7.1, sepet bazında ise yüzde 6.3 değer kaybetti.
Türkiye çapına yayılan Gezi Parkı protestolarının otomotiv pazarına etkisine ilişkin soruları da yanıtlayan Baş, "Haziran ayının ilk 15 günlük satışlarına baktığımızda geçen aydan çok farklı bir gösterge yok. Satışlar aynı seviyede. Ancak bu olayların etkisini görmek için biraz daha beklemek lazım. Şu an bir şey söylemek için çok erken" dedi.
Fiat pazara yeni sunduğu 500L modelinden Mayıs ayında 190 adetlik satış yaparken, modelin yoğun ilgi görmesiyle 2013 için belirlediği 2,000 adetlik satış hedefini 5,000 adete çıkardı.
Baş, beş yıl sonra Fiat 500 ailesi ile yılda 20,000 adetli satış rakamlarına ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

access_time15 Mayıs 2024 08:47

ABD'nin, Çinli elektrikli araçlara uyguladığı tarife oranını bu yıl yüzde 25'ten yüzde 100'e çıkaracağı bildirildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)