Lüksteki vurguna Maliye ‘Dur’ dedi!

Lüksteki vurguna Maliye ‘Dur’ dedi!

access_time06 Nisan 2015 09:17
Maliye Bakanlığı, sahte belge ve faturalarla ÖTV’si düşük gösterilerek Türkiye’ye ithal edilen lüks otolar için düzenleme getiriyor
Maliye Bakanlığı, sahte evraklar ile Türkiye’ye sokulan kaçak lüks araçların neden olduğu ÖTV vurgununu kökünden çözmeye hazırlanıyor. Maliye uygulamaya koyacağı yeni düzenleme ile ÖTV’deki gri alanları kaldırarak, vergi kaçağını engelleyip milyonlarca liralık kaybı önleyecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk adımı akaryakıt sektörü için atılan ÖTV düzenlemesinin, ikinci kısmının da hazır olduğunu belirterek, “Yılda yaklaşık 12.5 milyar lira ÖTV geliri elde edilen motorlu taşıtlarla ilgili mevzuattaki dağınık yapı toparlanacak ve gri alanlar giderilecek” dedi. Şimşek, “Taşıt tesliminde düşük matrah beyanı ve matrah aşındırmasından kaynaklı vergi kayıp ve kaçağını engellemek için ÖTV matrahının tespiti hususunda tereddütlü alanları netleştirdik. Bu sayede taşıt alımlarında  yaşanan vergi kayıplarının önüne geçilecek” dedi.

Teknoloji yatırımı

Düzenlemenin hayata geçmesinin ardından, gereksiz bürokrasiden vazgeçileceğini belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Uzun yıllardır Bakanlığın teknoloji altyapısına büyük yatırım  yapıyoruz. Bu sayede bir çok uygulamayı elektronik alana taşıdık ve hem verimliliği artırdık hem de kayıp kaçağı minimum düzeye indirdik. Bu altyapıyı şimdi ÖTV’de kullanacağız. Takip ve kontrol amaçlı mükelleflerden istenen bazı veriler, yapılan yatırımlar sayesinde veri ambarından temin edilecek. Böylece hem mükelleflerimizi hem de çalışanlarımızı işlem yoğunluğundan kurtaracağız.”

Vergi artışı ve istisnası yok

Yeni çalışmanın, tamamen mevzuattaki dağınık yapıyı toparlamak, gri alanları gidermek ve anlaşılır hale getirmek için yapıldığını dile getiren Mehmet Şimşek, “Yapılan düzenlemeyle herhangi bir vergi artışı, azalışı veya herhangi bir istisnanın kaldırılması söz konusu değil. Farklı düzenlemelerin içinde yer alan istisna uygulamaları söz konusu tek tebliğde, daha detaylı ve anlaşılır  şekilde toplanacak” dedi.

Nasıl vergi kaçırılıyor?

- Fiyat düşük gösteriliyor: Lüks araçlar Türkiye’ye daha çok eksik fatura ve sahte belge düzenlenerek sokuluyor. Fiyat düşük gösterildiği için de daha az ÖTV ve KDV ödeniyor. İthalatçı, ilişkide bulunduğu paravan şirketler aracılığıyla araçların fiyatını indirerek zincirleme satış başlatarak satışlarda aracın değerini sürekli düşürüyor.

- Donanımlar gizleniyor: Donanımlar gizlenerek aracın gümrükten giriş fiyatı daha düşük gösteriliyor. Aksesuarlar da ÖTV ile birlikte vergiye dahil edildiği için aracın toplam bedeli üzerinde hesaplama yapılıyor.

- Kiralama şirketi kuruluyor: Asıl amaçları ithalat olan sözde kiralama şirketleri kuruluyor. Bu şirketler, Sanayi Bakanlığı’ndan uygunluk belgesi alıyor. Sonra Hazine’ye gidip Yatırım Teşvik Belgesi alıyor. Daha sonra yatırım malı göstererek, ÖTV’ siz, KDV’siz otomobil ithalatına başlıyor.

Sanatçı Sibel Can’ın, Çiftkurtlar’dan aldığı cipe el konulmuştu. Sibel Can da aracı satan firmaya dava açmış ve davayı kazanarak 317 bin lirayı faiziyle geri almaya hak kazanmıştı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

access_time15 Mayıs 2024 08:47

ABD'nin, Çinli elektrikli araçlara uyguladığı tarife oranını bu yıl yüzde 25'ten yüzde 100'e çıkaracağı bildirildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)