Otomobilde sınıf savaşı

Otomobilde sınıf savaşı

access_time05 Ağustos 2013 08:48
Otomobil tutkunlarının zevkleri gün geçtikçe değişiyor...
Tam bir sedan pazarı olan Türkiye’de tüketici tercihleri hızla değişiyor. Gelir seviyesinin yükselmesi, hane başına otomobil sayısındaki artış ve çalışan genç nüfusun fazlalaşmasıyla sedan satışları kan kaybediyor.
Avrupa’da sedan otomobillerin rekor kıran pazar payına ulaştığı tek ülke olan Türkiye’de de gelir seviyesinin artması, çalışan kadın sayısının yükselmesi ve hane başı otomobil sahiplilik oranının fazlalaşmasıyla sedan satışları düşüyor.
Geniş bagaj hacimleri ve genellikle ailenin tek otomobili olması nedeniyle tercihlerde ilk sırada yer alan sedanlar, 2007 yılında toplam pazarın yüzde 53’ünü oluşturuyordu. Bu yılın ilk yarısında sedanların toplam pazardan aldığı pay yüzde 43’e düştü. Yıllardır sürekli yükselen hatchback modellerinse payı aynı dönemde yüzde 34’ten yüzde 40 seviyelerine yaklaşıyor.
SUV VE STATION WAGON PAZARI DA BÜYÜYOR
Gövde seçeneklerine göre ülkemiz pazarında hızlı bir yükseliş gösteren modeller arasında kompakt SUV’lar ilk sırada yer alıyor. Uygun fiyatları, kompakt yapıları ve küçük motorlarının sağladığı vergi avantajıyla satış adetleri hızla artan küçük SUV’lar, sedan otomobillerin pazar payını kapıyor. 2007’de toplam pazardan sadece yüzde 6.7 pay alan SUV’lar, bu yılın ilk yarısında paylarını, ikiye katlayıp yüzde 11.2’ye yükseltti.
Sportif ve hobi amaçlı kullanıma uygun yapılarıyla kompakt station wagon modelleri de pazardaki ağırlıklarını yükseltiyor. 2007’te yılda sadece 2.500 adet station gövdeli otomobil satılırken, günümüzde bu sınıfının yıllık satışları 10 bin adetlerin üzerine çıktı.
SW'DE YÜZDE 60 PAYLA LİDER
“Müşteri tercihlerinde station modellerin payı çekici hatları ve kullanım karakterleri sayesinde hızla yükseliyor” diye konuşan Renault Türkiye Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Clio SportTourer ve Megane SportTourer modellerimizle station pazarındaki toplam payımız yüzde 60’ların üzerinde” açıklaması yaptı.
1.6 LT'LİK MOTOR SUV'LARI COŞTURDU
"Gelir seviyesinin artması, kentleşme oranındaki gelişmeler ve genç nüfusumuzun yüksekliği doğrultusunda HB modellerin payı yüzde 50’leri zorluyor" diyen Hyundai  Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaarslan da 1.6 lt motorlarla birlikte SUV’ların da Türkiye pazarının önemli oyuncularından biri haline geldiğini vurguladı.
(Sümer Demirciler/Akşam)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)