Otomotivde gelecek gelişen piyasalarda

Otomotivde gelecek gelişen piyasalarda

access_time07 Kasım 2013 16:11
BRIC'in Ötesi' isimli rapor global otomobil üreticilerinin direksiyonu gelişen piyasaları kırmaları konusunda önerilerde bulundu
Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) tarafından yayınlanan “BRIC’in Ötesi” isimli rapor global otomobil üreticilerinin direksiyonu Türkiye'nin de dahil olduğu BRIC haricindeki gelişen pazarlara kırmaları gerektiğinin altını çizdi.
 
 “BRIC’in Ötesi” isimli rapor, büyümek için dikkatini gelişmiş ülkelerden Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in içinde bulunduğu BRIC ülkelerine kaydıran otomotivcilere, Türkiye'nin de içinde bulunduğu yeni fırsatları göstererek bu pazarlar için kritik başarı faktörlerini açıkladı.
BCG’nin raporunda altını çizdiği BRIC’in ötesindeki gelişen pazarların, 2020'ye kadar yıllık yüzde 6'lık büyüme ile 2020 yılı itibariyle küresel yeni araç satışlarının beşte birini oluşturması bekleniyor.“BRIC’in Ötesi” adlı raporun yazarlarından BCG Almanya Yönetici Ortaklarından Nikolaus S. Lang yaptığı açıklamada "Şirketlerin bu "yeni fırsat merkezlerinde" kazanmak için farklı bir yaklaşım sergilemeleri gerekiyor. BRIC ötesi otomobil piyasalarından hiçbiri kendi başına tek bir BRIC piyasasıyla karşılaştırılabilecek düzeyde satış hacmi elde edemez. Şirketler bu fırsatı yakalamak için bireysel piyasalardan daha ziyade bölgesel kümeler bazında düşünmelidirler" dedi.

OTOMOTİVCİLER İÇİN DÖRT FIRSAT KÜMESİ
BCG’nin “BRIC’in Ötesi” raporu 88 ülke üzerinden yapılan analizi temel alarak, otomobil üreticileri ve tedarikçiler için dört fırsat kümesini tanımlıyor. Bu kümeler şöyle:
Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ı içeren ve Gelişmekte Olan Ortadoğu Ülkeleri başlığını taşıyan bu kümenin 2020’de yıllık 5.8 milyon adet yeni araç satışına ulaşması bekleniyor. Bu kümede 2020 yılında satılması beklenen yeni araç satışı Brezilya için öngörülen 5.2 milyondan daha yüksek.
Endonezya, Malezya ve Tayland gibi birçok Güneydoğu Asya Birliği üyesini içeren Güneydoğu Asya Birliği (ASEAN) ülkelerinde 2020’de yıllık 4.6 milyon adet yeni araç satışı yapacağı beklenirken, bu rakam Rusya piyasası için öngörülen 4.4 milyon adetten daha yüksek düzeyde bulunuyor.
Arjantin, Şili ve Kolombiya'yı içeren And Ülkeleri kümesi için 2020 yılına yönelik 2.9 milyon adet yeni araç satışı öngörülüyor.
Cezayir, Mısır ve Fas'ı içeren ve Kuzey Afrika Ülkeleri başlığını taşıyan kümenin 2020 itibariyle yılda 1.2 milyon adet yeni araç satışı gerçekleştirmesi öngörülüyor. BCG raporuna göre belirtilen rakam küçük görünse de bu bölge OEM'ler için gelecek vaat eden potansiyel bir sahayı teşkil ediyor ve aynı zamanda Afrika'ya bir giriş kapısı niteliğini taşıyor.
 
TÜRKİYE’NİN ÖNEMİ
BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, rapora ilişkin değerlendirmesinde Türkiye’nin BRIC harici gelişmekte olan ülkeler içinde global otomobil üreticileri ve tedarikçileri için en önemli 6 pazar arasında gösterildiğini söyledi. Ayrıca Türkiye’nin bölgesinde bir üretim üssü olmaya başladığını ve bu konumunu önümüzdeki yıllarda daha da sağlamlaştırabileceğini vurgulayarak, Türkiye’nin önemli avantaj taşıdığını belirtti. Tansan, Türkiye’nin AB ile gümrük birliği içinde olması,son dönemde yürürlüğe koyulan cazip yatırım teşvikleri ve altyapıya yapılan ciddi yatırımlar yapılması, İstanbul-İzmit ve Bursa bölgelerinin ciddi bir otomobil üretim kümesi olarak gelişmesi ve hali hazırda senede bir milyona yakın araç üretimi yapıyor olması,Renault, Ford ve Fiat’ın başını çektiği pek çok küresel otomotiv üreticisinin Türkiye’yi bir üretim üssü olarak kullanması ve buradan Avrupa ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya ihracat yapıyor olmasının önemli avantajlar olduğunu söyledi.
 
BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK UYGUN FİNANSMAN OLANAKLARI
 Tansan değerlendirmesinde, bölgesel büyük pazarlara bakıldığı zaman, özellikle çok büyük hacimli ve hızlı büyüyen İran ve Suudi Arabistan pazarlarına ihracat potansiyelini değerlendirme açısından merkez üssü olarak Türkiye'nin en avantajlı ülke konumunda olduğunu vurgulayarak, ülkedeki otomotiv üreticilerinin hemen hemen tüm kritik parçaları üretme yetkinliğine sahip 4 binden fazla tedarikçi tarafından destekleniyor olmasının da bu avantajı daha da güçlendirdiğini kaydetti.
Burak Tansan, Türkiye için en çok ön plana çıkan iki başarı faktörünün tüketici beklentilerine uygun ürün geliştirebilmek ve uygun finansman seçeneği sunabilmek olduğunu ifade ederek “Türk tüketiciler vergi sistemi ve sıkışık trafik gibi sebeplerden dolayı küçük motorlu ve otomatik şanzımanlı dizel araçlar tercih ediyor. Ayrıca hafif ticari araçlar diğer pek çok ülkeye göre daha fazla tercih ediliyor” dedi
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)