Renault-Nissan ittifakı 14. yaşını kutluyor

Renault-Nissan ittifakı 14. yaşını kutluyor

access_time01 Nisan 2013 12:32
Renaut açıklamasında, Renault-Nissan ittifakı 14. yaşını kutluyarak uluslararası büyük bir üretici kritik büyüklüğe ulaştı
Renault açıklmasına göre, 1999 yılında kurulan ittifak sayesinde, globalleşen ve ultra rekabetçi bir otomotiv endüstrisinde, Renault uluslararası büyük bir üreticinin kritik büyüklüğüne ulaştı.
Avrupa'da hüküm süren gerileme ve Çin'de yavaşlayan satışlara rağmen, ittifakın dünya satışları 2012 yılında 8,1 milyon araç gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Renault grubu tüm dünyada 2 milyon 550 bin 286 adet, Nissan 4 milyon 940 bin 133 adet satış yaptı. İttifak böylece 2012 yılında Toyota, General Motors ve Volkswagen'in arkasından dünyada en çok satış yapan 4. Otomobil Grubu oldu.
Bu kritik büyüklük Renault'nun uluslararası satışlarını artırmasını sağladı. Renault-Nissan İttifakı'nın 1999'daki başlangıcından bu yana gelişmekte olan pazarlar, otomotiv endüstrisinin büyümesinin temel taşlarından biri oldu. 1999 yılında, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin (BRIC) dünya otomobil pazarının sadece yüzde 8'ini temsil ediyordu. 2012 yılında ise bu dört ülke toplam dünya otomobil satışlarının yüzde 36'sını oluşturdu.
İttifak, Renault'nun ve Nissan'ın BRIC ülkelerinde üretim ve satışlarını hızlandırma stratejisi izliyor. Her ülkede strateji, Renault'nun veya Nissan'ın daha önce orada mevcut olup olmamasına ve Rusya'da AVTOVAZ ve Çin'de Dongfeng gibi başka üreticilerle ortaklık ve işbirliği fırsatlarına bağlı olarak değişiyor.
Açıklamaya göre, iki grubun coğrafi konumları da birbirini tamamlıyor ve dolayısıyla coğrafi risklerin dağılımı bakımından ittifakın gücünü oluşturuyor. Birkaç yıldır, Renault merkezi olan Avrupa'da otomobil pazarlarının küçülmesinden olumsuz etkilendi.
Yine birkaç yıldır, Nissan da Çin'de otomobil pazarının hızlı büyümesinden ve ABD'de otomobil satışlarının canlanmasından yararlandı. Nissan'ın sermayesindeki yüzde 43,4'lük iştiraki Renault'nun Nissan'ın yerleşik olduğu pazarların büyümesinden yararlanmasına olanak veriyor. Çünkü satılan her Nissan için, gelirlerin yüzde 43,4'ü Renault hesabına yazılıyor.
''2012 yılında geliştirilen sinerjilerin toplam tutarı 2,6 milyar avro''
İttifak aynı zamanda Renault'nun satınalma, mühendislik, motor-şanzıman grupları, lojistik, RCI Banque gibi faaliyet alanlarında her yıl ek sinerjiler gerçekleştirerek ölçek tasarrufları elde etmesini sağlıyor. 2012 yılında bu sinerjilerin tahmini toplam tutarı 2,6 milyar avro oldu ve bunun 1,16 milyarı Renault lehine gerçekleşti.
Böylece, grubun en büyük ortak kuruluşu RNPO (Renault-Nissan Purchasing Organization) İttifakın bütün alımlarından sorumlu oldu. RNPO, Renault ve Nissan için farklı tedarikçilerle fiyat pazarlıkları yapıyor. 2009'dan bu yana, alımların yüzde 100'ü ortak olarak yapılıyor. Bu oran, anılan ortak satınalma teşkilatı 2001 yılında kurulduğunda yüzde 30 idi. Ayrıca, ortak platform ve parçalar da ölçek tasarruflarına katkıda bulunuyor ve aynen motor-şanzıman gruplarında olduğu gibi geliştirme ve üretim giderlerinin azaltılmasını sağlıyor.
Bu ittifak aynı zamanda Renault'nun elektrik motorlu araç gamıyla herkes için erişilebilir, sürdürülebilir ulaşımın öncüsü haline gelerek geleceğe hazırlanmasını sağlıyor. Renault, iki yılda yüzde 100 elektrikli dört elektrikli modelden oluşan eksiksiz bir ürün gamını pazara sundu. İttifak böylece elektrik motorlu araçlarda yüzde 64 pazar payı ile dünya lideri olurken, Renault da Avrupa'da elektrikli araçlarda yüzde 27,5 pazar payı ile liderliği ele geçirdi. Nitekim İttifak elektrik motorlu araçlar için önemli yatırımlar yaptı ve hatırı sayılır olanak seferber etti.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Avrasya Tüneli'ne dev zam

Avrasya Tüneli'ne dev zam

access_time16 Mayıs 2024 11:40

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine 16 Mayıs 2024 tarihi itibariyle zam geldi. Tünelin tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)