Şartlar yeni yatırımların gelmesine engel

Şartlar yeni yatırımların gelmesine engel

access_time27 Ocak 2014 05:21
Tofaş CEO'su Başaran, şartlar zorlayıcı da olsa 1 milyar dolarlık yatırımdan vazgeçmediklerini ancak şartların yeni yatırımları engellediğini söyledi
TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran, kur ve ÖTV’deki artışın mevcut yatırımların dışında yeni yatırımların Türkiye’ye gelmesini engelleyeceği uyarısını yaparak, altın yumurtlayan tavuğun kesilmemesi gerektiğini söyledi.

Emre Özpeynirci'nin Hürriyet'teki haberine göre otomotiv sektörün bugün gerek istihdama gerekse ekonomiye büyük katkılar sağlayan bir lokomotif olduğunu kaydeden Başaran, “Cari açıktan bahsediliyor ama baktığımızda otomotiv sektörü hep dış ticaret fazlası veren bir sektör olmuştur. Sektörün ihracatı hep ithalatın önünde oldu. Bu açıdan değerlendirilip, bu sektörün önü açılmalıdır” diye konuştu.

1 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Kamil Başaran, hem Tofaş hem de otomotiv sektörüne ilişkin Hürriyet’e özel açıklamalar yaptı. Tofaş olarak, bu dönemde yeni sedan otomobil ve yeni Doblo için yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırıma imza attıklarını söyleyen Başaran şunları söyledi: “Ne ortaklarımız ne biz aldığımız kararlara kısa vadeli bakmıyoruz. Bu sözünü ettiğim kararların  hepsi uzun soluklu ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak kararladır. Otomotiv sektörü sürekli gelişime ve yeniliğe mecbur... Biz de elbette duruma bu gözle bakıyor, şartlar zorlayıcı olsa da yatırım yapmaktan vazgeçmiyoruz.Bu yatırımlar; Fiat’ın Koç’un ve Tofaş’ın Türkiye’ye verdiği önemin bir göstergesidir.”

HEP DEPLASMAN OLMAZ

Yerli üretici olarak kur artışının ithalat yapan rakiplerine göre Tofaş’ı bir nebze daha avantajlı kılacağını hatırlatan Başaran, bu durumun ayrıca hem ihracat gelirlerinin artmasında hem de iç pazarda kendilerine rekabet avantajı sağlayacağının altını çizdi. Başaran, “Ancak bugüne kadar  ekonomide yaşanan bu tip dalganlanmalarda sektör olarak hep ihracatla ayakta kaldık. Ama her zaman deplasmanda maç kazanılmaz. İç pazarın büyümesi gerekiyor. İçerde küçülüp dışarda kazanmakla işler sağlıklı yürümez” diye konuştu.

ARTIK TASARIMLARIMIZDA ARTİSTİK DE YAPIYORUZ

TOFAŞ’ın bugün en büyük atılımının Ar-Ge alanında olduğunu belirten Kamil Başaran, “Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden birisiyiz.  Bizim en büyük farkımız yaptığımız araçlar tamamen bizim mühendislerimizin eseri. Fikri-mülkiyet hakları bize ait. Ayrıca bugüne kadar araç tasarımında hep Türk mühendisler araçların daha çok teknik yönlerini tasarlarlardı. Artistik tasarımı yurtdışı merkezler yapardı. Artık Türkiye’de üreteceğimiz araçlarda artistik tasarımlarda da Türklerin payı var. Fiat’la ortak çalışıyoruz. Bu çok önemli adımdır” dedi.

NE ÜRETİRSEK SATARIZ MANTIĞI KALMADI

TOFAŞ olarak raf ürünü yapmadıklarını kaydeden Başaran şöyle konuştu: “Raf ürünü mevcut bir ürünün başka bir ülkeden alıp üretmek anlamına geliyor. Ayrıca bu ürün geldiği zaman yan sanayi şirketleri de bereberinde geliyor. Biz tamamen özgün, yeni ve kendimizin tasarladığı araçları üretiyoruz. Bu araçları Türk yerli sanayiyle birlikte geliştiriyoruz. Bu araçları da Türk tüketicisine sorup geliştiriyoruz. Artık global dünyadayız ve müşterilerin beklentileri eskisi gibi değil. Ne üretirsek alır mantığı ortadan kalktı. En iyi en kaliteli ve en özgün araca binmek istiyorlar.”

YENİ SEDAN BAŞKA MODELLER DOĞURACAK

TOFAŞ’ın 520 milyon dolarlık yatırımla üreteceklerini açıkladıkları yeni Sedan otomobilin tamamen yeni bir platformda üretileceğini söyleyen Kamil Başaran,”Bu platform başka bir sürü model doğuracaktır. Yılın son çeyreğinde piyasaya sunacağımız yeni Doblo’da bu platformda üretilecek bir model olacak. Büyük bir makyaj operasyonu geçiren yeni Doblo gerçekten çok yakışıklı oldu” diye konuştu.

YERLİ OTO GÜNDEMİN ÇOK GERİSİNDE KALDI

Hükümetin istediği yerli otomobille ilgili de konuşan Kamil Başaran şunları söyledi: “Yerli otomobil ile ilgili görüşmelerde Fiat ve Tofaş olarak muhatap alınmıştık. Ama bu fikrin sektörün mevcut dinamiklerine bakınca gündemin gerisinde kaldığını görüyoruz. Bunun bir kaç sebebi var. İlki iç pazarın büyümesinin gerekliliğidir. Diğeri ise ihracat pazarlarının dinamiğine yetişebilmek için raf projesi değil, ilgili pazarların müşteri beklentilerine göre ürün dizayn etdilmesi gerekliliğidir. Türkiye’nin bu otomobili satacağı potansiyel çevre ülkelerdeki  mevcut durum ve Avrupa’da süregelen kriz ortamı nedeniyle  bir strateji kurgulamak bu noktada çok sağlıklı olmayabilir.”

DOBLO'NUN ABD HEDEFİ İKİYE KATLANDI

Başaran, 360 milyon dolar yatırımla yenilenecek Doblo’nun yıl sonunda RAM markasıyla Amerika’ya ihraç edileceğini belirterek, “2021 yılına kadar 175 bin adet ihraç etmeyi öngörüyorduk. Bu sayı iki kat artabilir” dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yerli otomobil test aşamasında

Yerli otomobil test aşamasında

access_time05 Mart 2016 07:49

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobilde 30-40 araçlık test filosu üretileceğini söyledi

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

Motorin fiyatlarına zam yapıldı

access_time15 Şubat 2016 16:32

Geçen hafta yapılan indirimlerden sonra, motorin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere zam yapıldı

Ehliyet alacaklar dikkat!

Ehliyet alacaklar dikkat!

access_time10 Şubat 2016 13:52

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinden alınan sağlık raporunun ücretsiz olduğunu vurguladı. Zekâ testi uygulanacak durumları açıkladı

VW 67 bin Caddy'yi geri çağırıyor

VW 67 bin Caddy'yi geri çağırıyor

access_time27 Ocak 2016 14:09

Volkswagen teknik bir hatadan dolayı Almanya genelinde 67 bin adet Caddy model ticari aracı geri çağırdı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)