Taksi mafyaları fiyat şişiriyor

Taksi mafyaları fiyat şişiriyor

access_time13 Eylül 2013 08:44
Taksi plakaları değerinden fazla paraya alınıp satılıyor. Oto Center'daki 'taksi baronları' istedikleri gibi fiyat belirliyor

İstanbul’da 1 milyon lirayı aşan taksi plakaları, sektörü 10 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştırdı.
Buna bağlı olarak özellikle İstanbul’da taksi plaka fiyatları yıllara göre büyük artış gösteriyor. 2000’li yılların başında plaka fiyatları 200 bin TL seviyesindeyken, şu an 1 milyon 300 bin TL’ye yaklaşıyor. Bu gelişimin sebebini İstanbul’daki siyasi istikrara ve yapılan yatırımlara bağlayan Kale Ticaret Satış Müdürü Gürsoy Atlı, plaka fiyatlarının tüm Türkiye’de arttığını söyledi.
Zaman'ın haberine göre, dünyanın birçok ülkesinde plaka uygulamasının aynı olduğunu ifade eden Atlı, “Plaka fiyatları borsa gibi günlük olarak değişiyor. Artık plaka sahibi olmak şoför değil, yatırımcı işi. Bizim yatırımcılarımız genellikle işadamları, üst rütbeli askerler, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları.” bilgisini veriyor. Haftalık haber dergisi Aksiyon’un hazırladığı dosyaya göre taksilerde plaka ve kiralama fiyatları ise bölgeye göre değişiyor. İstanbul’da şartların daha zor olması fiyatları ilçelere göre belirlerken Anadolu’da bu durum daha rahat. Turizm bölgesi olmayan veya sanayisi bulunmayan birçok şehirde taksicilik emekli mesleği olarak görülüyor.
Bir taksi plakası kiralamasını ise şöyle anlatan Gürsoy Atlı, “25-35 bin lira arası bir araç alır, bize de 3-5 bin lira arası bir komisyon ödeyerek işe başlayabilir. Aylık kira bedeli olarak 4 bin 600 lira öder. Bin lirayla da, 5 bin lirayla da geçinen var.” dedi. Buraya kadar her şey ticaretin kâr-zarar denklemi içinde gibi görülse de rantın gizli sahipleri plaka ağaları konuya farklı boyut kazandırıyor. Bu ağalar yüzlerce araç plakasını  sahiplerinden kiralayıp asıl mesleği şoförlük olanlara 12 saati 150 lira üzerinden kiralıyor. Bazıları 100 araç işletirken bazıları da hiç vergi vermiyor. Çünkü bu ağaların hiçbir ruhsatta ve vergide adı geçmiyor. Vergiyi plaka sahibi verirken, sigortayı araç şoförü ödüyor. Otocenter’da plaka kiracılarından geçen araç sayısı birinde 8 bin, diğerinde 6 bin görülüyor. Araba ise 30 bin lira. Almaya kalkışınca sarıya boyanmış, üstüne plaka takılmış taksi 55 bin lira şeklinde belirleniyor. 25 bin liranın vergisini kimin verdiği ise bilinmiyor. Taksicilerin ve Esnaf Odası temsilcilerinin en çok şikayet ettiği bir başka konu ise lüks otomobille yolcu taşımacılığı yapan VİP taksi olarak adlandırılan firmalar. Bu durumun taksici esnafına zarar verdiğini belirten Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, VİP taksi hizmetinin belediyenin ek bir tarife vermesi halinde istenilen standartlarda yapılabileceğini söyledi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

access_time12 Mayıs 2024 10:21

İstanbul Üsküdar’da düzenlenecek İstanbul'u Koşuyorum Asya Etabı Koşusu ve Şişli'deki Bizim Sokak etkinliği nedeniyle bugün bazı yollar trafiğe kapalı olacak.

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

access_time11 Mayıs 2024 15:34

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 4 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı.

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesiminde onarım çalışması

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesiminde onarım çalışması

access_time11 Mayıs 2024 14:37

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesimi Ankara istikametinde yapılacak onarım çalışmaları nedeniyle bölgede ulaşım tek şeritten sağlanacak.

1 haftada 1 milyon 896 bin araca denetim

1 haftada 1 milyon 896 bin araca denetim

access_time11 Mayıs 2024 13:58

İçişleri Bakanı Yerlikaya, trafik ekiplerince 2-9 Mayıs tarihleri arasında 1 milyon 896 bin 66 araç denetlendiğini açıkladı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)