Taksi plakalarına vergi darbesi

Taksi plakalarına vergi darbesi

access_time29 Mayıs 2013 09:20
Değeri milyon seviyeleri geçen taksi plaka sahipleri yeni gelir vergisiyle karşı karşıya
Değeri milyon lirayı geçen taksi plakası sahiplerine yeni gelir vergisi yasasıyla darbe geliyor. Plakayı şoföre kiralayıp rantıyla geçinenler, ev sahipleri gibi vergi ödeyecek
Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı’ndan taksi plakası sahiplerine vergi çıktı. Daha önce basit usulden vergilenen plaka sahipleri, artık gayrimenkul sahiplerinin ödediği gibi rant vergisi ödeyecek.
Plakasını şoföre kiralayıp geliriyle yaşayanların vergisi yükselecek. 250 maddelik kanunu 95 maddeye indiren ve Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi düzenlemesini birleştiren düzenlemeyle, taksi ve dolmuşlarda hatlar ile plaka kiralamalarına ilişkin işletme hakları, gayrimenkul sermaye iradı kapsamına alınıyor. Böylece daha önce basit usulden vergi veren taksi plaka sahipleri, yeni kanunla 1 milyon TL’ye kadar fiyatları çıkan plaka değerleri nedeniyle gelirleri belli bir düzeyin üstünde olduğu için Gelir Vergisi verecekler.
Plaka fiyatı düşer
Konuyu Taraf’a değerlendiren İş hukuku uzmanı Sezgin Özcan, uygulamanın kâğıt üstünde fiyatları düşüreceğini söyledi. Türkiye’de varlıkların gerçek değerleri üzerinden beyan edilmediğine işaret eden Özcan, “Gerçek değeri 500 bin TL olan bir emlak, resmî kayıtlarda 200 bin TL olarak gösteriliyor. Bu uygulama taksi-dolmuş plaka ve hatlarda böyle bir şey başlatabilir. 1 milyon TL’ye el değiştiren bir plaka, resmîyette 300-500 bin TL’ye el değiştirecek. Kâğıt üstünde böyle olacaktır” ifadelerini kullandı.
Taksiciler sustu
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, konuyla ilgili netlik olmadığı gerekçesiyle açıklama yapmaktan kaçınırken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, “Yaklaşan seçimlerin öncesinde böyle bir kanunun çıkacağını pek düşünmüyorum. Ama çıkarsa da bu tür kesimler açısından büyük bir hata yapılmış olur. Bu hatanın tasarı yasalaşmadan önce düzeltileceğine inanıyorum” dedi.
Sadece İstanbul’da 18 bin adet taksi plakası bulunurken, bir plakanın değeri son olarak 1.1 milyon liraya yaklaşıyor. Taksici esnafı, çoğunlukla başkalarına ait plakaları kiralayarak işini sürdürüyor. Plakaların, geçtiğimiz yıllarda aralarında sanatçıların da bulunduğu yatırımcılar tarafından bloklar halinde toplantığı belirtiliyor.
Taksiciler, 170-200 TL arasında plaka kirası ödüyor. Böylece bir plaka sahibi hiç çalışmadan ayda 5-6 bin lira arası gelir sağlıyor. Bu kazançlar ise basit usulden vergilendiği için çok düşük tutarda vergi ödeniyor. Vergisiz gelir avantajı aynı zamanda plaka fiyatlarının hızla yükselmesinde de önemli rol oynuyor. Uzmanlar vergilerin artması durumunda plaka fiyatlarında da önemli ölçüde düşüş olabileceğini belirtiyor.
ŞİMŞEK: BAZI İMTİYAZLARA SON VERİLDİ
Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nda mevzuatın basitleştirildiğini söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taslakla ayrıca, vergi tabanını genişlettiklerini, bazı imtiyazlara, bazı istisnalara son verdiklerini ifade etti. Şimşek, taslağın şehir rantlarının bir miktar vergilendirilmesi gibi bir takım hususları içerdiğini söyledi
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

access_time12 Mayıs 2024 10:21

İstanbul Üsküdar’da düzenlenecek İstanbul'u Koşuyorum Asya Etabı Koşusu ve Şişli'deki Bizim Sokak etkinliği nedeniyle bugün bazı yollar trafiğe kapalı olacak.

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

access_time11 Mayıs 2024 15:34

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 4 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı.

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesiminde onarım çalışması

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesiminde onarım çalışması

access_time11 Mayıs 2024 14:37

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesimi Ankara istikametinde yapılacak onarım çalışmaları nedeniyle bölgede ulaşım tek şeritten sağlanacak.

1 haftada 1 milyon 896 bin araca denetim

1 haftada 1 milyon 896 bin araca denetim

access_time11 Mayıs 2024 13:58

İçişleri Bakanı Yerlikaya, trafik ekiplerince 2-9 Mayıs tarihleri arasında 1 milyon 896 bin 66 araç denetlendiğini açıkladı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)