Tavan fiyat’ın 15 günlük bilançosu 150 milyon TL

Tavan fiyat’ın 15 günlük bilançosu 150 milyon TL

access_time09 Nisan 2014 09:35
Akaryakıtta tavan uygulaması tüketicinin 15 günde 150 milyon lira tasarruf etmesini sağladı. Akaryakıtçılar ise zarar nedeniyle isyanda...
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, tavan fiyatı uygulamasında baz alınan İstanbul Avrupa yakasında 9-11 Nisan arasında benzinin tavan satış fiyatını 4.97 lira, motorinin ise 4.28 lira olarak belirledi. Böylece benzinin litre fiyatı 1 kuruş arttı, motorinin fiyatı 2 kuruş geriledi. Tavan uygulamasının başından beri motorinde toplam indirim 31 kuruş oldu.

Danıştay’a gidecekler

Akaryakıt şirketleri, EPDK’yla tavan fiyat konusunda masaya oturmaya ve sonuç alamazlarsa uygulamayı Danıştay’a taşımaya hazırlanıyor. Yapılan hesaplamalara göre 1 dağıtım şirketinin 1 yıllık tavan zararı 20 milyon dolar civarında olacak. Tüketicilerin 2 aylık toplam avantajı ise 600 milyon lirayı bulacak.

EPDK uyardı: Devam edebilir

İki aylık süreyle geçilen tavan fiyat uzayabilir. EPDK’nın şirketlere, “37 kuruşa inen dağıtımcı-bayi payı 2 ay sonunda 50 kuruşa çıkarsa tekrar tavan fiyat uygulanır” uyarısında bulunacağı belirtildi. Kurul, tavan kalkar kalkmaz benzin ve mazot fiyatlarının 1 ay önceki haline döneceğinden endişeli.
Akaryakıt şirketleriyse, tavan fiyat uygulamasına son verilmemesi halinde operasyonel işletme maliyetlerinin artacağına işaret ederek personel azaltma yoluna gidebileceklerini ifade ediyor.

Katkılı akaryakıta yasak gelebilir...

EPDK’dan bir kritik karar da katkılı akaryakıtta gelebilir. EPDK, fiyat farkı 12 kuruşlardan 1 kuruşlar seviyesine düşen katkılı akaryakıtı tamamen yasaklayabilir. EPDK’nın, katkılı akaryakıtın normal yakıttan farkı konusunda şirketlerden açıklama beklediği ve “tüketiciyi ikna edin” dediği öğrenildi. Katkılı akaryakıtın motora ya da performansa yararının ikna edici bulunmaması halinde ise katkılı benzin ve mazotun tamamen yasaklanması gündemde.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

ABD, Çinli elektrikli araçlardan alınan vergiyi 4 kat artırıyor

access_time15 Mayıs 2024 08:47

ABD'nin, Çinli elektrikli araçlara uyguladığı tarife oranını bu yıl yüzde 25'ten yüzde 100'e çıkaracağı bildirildi

Çin'den Tesla'ya fabrika izni

Çin'den Tesla'ya fabrika izni

access_time14 Mayıs 2024 11:41

Tesla'nın Çin'de kuracağı enerji depolama ünitesi fabrikasına inşaat izni verildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)