Testte AB’ye emanetiz

Testte AB’ye emanetiz

access_time29 Eylül 2015 05:52
Türkiye, araçların teknik özellikleri ve emisyonlar konusunda Avrupa’daki testlerin sonuçlarını tanıyor. Ayrıca bir test uygulanmıyor
Volkswagen’in bazı dizel motorlu araçlarının emisyon testlerinde farklı yazılımlarla manipülasyon yaptığı yönünde ABD’de çıkan ve Avrupa’yı da etkisi altına alan kriz, Türkiye’de de araçların test edilip edilmediği, ithalatına izin verilen araçlarda ne gibi koşullar arandığı yönünde soruların sorulmasına neden oldu. 

Otomotivde ciddi üretim tesislerine ve pazarına sahip olan Türkiye, ithal edilecek araçların özellikleri, standartları ve onaylanması gibi konularda Avrupa’nın uyguladığı yöntemlerin izinden gidiyor. Yani Türkiye, ithal edilen ya da ülke sınırları içinde üretilen araçları ayrıca test etmiyor. Zira Türkiye’nin bu konuda Avrupa ve dünyada kabul görmüş test merkezi ya da test pisti bulunmuyor. 

Türkiye’de gerçek anlamda emisyon ve performans testlerinin yapılabildiği iki kapsamlı merkez bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunun ilkinin, Ford Otosan bünyesinde yer aldığını, şirketin sadece kendi geliştirdiği araçlar için kullanılabildiğini hatırlatıyor. İkinci merkez ise, İstanbul Teknik Üniversitesi bunyesinde, 2007’de Otomotiv Sanayi Derneği, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği ortaklığında şirketleşen OTAM.

Avrupa kriteri

Üretilmiş araçların, bir ülkede satılabilmesi için gerekli belgelerin başında “tip onayı”nın geldiğini hatırlatan uzmanlar, Avrupa’da ve Türkiye’de bu işlemin, üreticilerin her bir model için aldıkları emisyon ve diğer değerlere ilişkin belgelerin beyanıyla gerçekleştiğini anlatıyor. 

Buna göre üretici firma, uluslararası “akreditasyonu” yani kabul edilirliği bulunan kuruluşlara araçlarını test ettiriyor. Bu testler sonucu aldığı ve Avrupa’nın belirlediği koşullara uyumunu kanıtlayan belgeleri, tip onayı için ülkelere sunuyor. Firma, ayrıca her bir aracın, bu belgelerde belirtilen koşullara uygun olarak üretildiğine ilişkin bir de “uyum belgesi” veriyor. Söz konusu tüm bu belgeler, Avrupa Birliği çapında kabul ediliyor. Aynı şekilde Türkiye de, bu konuda Avrupa’nın kabul ettiği belgeler ve özellikler karşılığında “tip onayı”nı veriyor. Avrupa’da tip onayı için sunulan belgelerin, genel olarak hükümetler tarafından kabul gördüğünü belirten uzmanlar, “Dünyaca kabul görmüş üreticilerin beyanları, saygınlıkları nedeniyle, bugüne kadar sorgulanmadı” ifadesini kullanıyor. 

Amerika biraz farklı

Görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, Amerika kıtasında durumun, Avrupa’ya göre biraz daha farklı olduğunu, VW krizinin de bundan kaynaklandığını belirtiyor. 

Nitekim Avrupa’da üreticilerin beyanı esas kabul edilip, ayrıca bir test uygulanmazken, ABD’de üreticilerin “kendi açıklamaları” yeterli bulunuyor. Yani bir üretici, “Ürettiğim şu model, Avrupa’da kabul görüyor” derse, bu yeterli bulunuyor. Ancak, piyasadaki denetleme sıkı tutuluyor. Nitekim ABD’deki piyasa denetleyicisi resmi kurum veya kurumlar, ihbarlar, kazalar ve benzeri olaylar sonrasında testler yaparak, “açıklanan” özelliklerdeki “açık”ları ortaya çıkarabiliyor, buna göre gerekli yasal yollara başvurabiliyor.

İşte bu yüzden AB, EuroNCAP gibi bağımsız, ancak Avrupa’nın sonuçlarını tanıdığı bir kuruluşun oluşturulmasını tartışıyor. 
 
Yaşlı araçlar bile sorun!


Uzmanlara göre Türkiye’de, bir başka sorun da, mevcut araç parkında bulunan ve yüksek emisyona sahip “yaşlı araçlar.” Avrupa’da araç parkının ortalama yaşı 8-10 civarındayken Türkiye’de bu ortalama 16. Trafikteki araçların yarısı, yani tam da yüzde 50’si 12 yaşın üzerindeki araçlardan oluşuyor. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

access_time11 Mayıs 2024 15:34

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 4 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı.

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesiminde onarım çalışması

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesiminde onarım çalışması

access_time11 Mayıs 2024 14:37

Anadolu Otoyolu'nun Düzce kesimi Ankara istikametinde yapılacak onarım çalışmaları nedeniyle bölgede ulaşım tek şeritten sağlanacak.

1 haftada 1 milyon 896 bin araca denetim

1 haftada 1 milyon 896 bin araca denetim

access_time11 Mayıs 2024 13:58

İçişleri Bakanı Yerlikaya, trafik ekiplerince 2-9 Mayıs tarihleri arasında 1 milyon 896 bin 66 araç denetlendiğini açıkladı

Tesla'dan 500 milyon dolarlık 'şarj' yatırımı

Tesla'dan 500 milyon dolarlık 'şarj' yatırımı

access_time10 Mayıs 2024 17:13

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, şarj istasyon sayısını artırmak için harekete geçti. Şirketin CEO'su Elon Musk, Tesla'nın Supercharger isimli şarj istasyon ağını 500...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)