Trafik cezası mağduru olmayın!

Trafik cezası mağduru olmayın!

access_time20 Mart 2013 07:42
Postadan gönderilen trafik cezası tebligatlarının eline ulaşmaması, araç sahiplerini mağdur ediyor
Yüzde 25’lik erken ödeme indiriminden yararlanamayan sürücüler, gecikme faizi ödemek zorunda kalıyor. Sorunun çözümü için postayla tebligatın yanı sıra SMS ya da e-posta yoluyla bilgilendirme yapılması öneriliyor.
 
Hız ihlali, yasak park gibi sebeplerle trafik cezası kesilen ancak bundan haberi olmayan sürücüler mağduriyet yaşıyor. T.B. isimli araç sahibi haziran ayında kesilen 319 Türk Lirası cezasından bu ay banka hesabına ait internet şubesine kontrol amacıyla girmesi sonucu haberdar oldu. T.B. sekiz aylık sürede hem yüzde 25'lik erken ödeme indiriminden faydalanamadı hem de 111 TL faiz ödemek zorunda kaldı. Cezada tebligatın Ağustos 2012'de yapıldığı belirtiliyor. İlanen tebliğ emniyette yapıldığı için cezayı yiyen kişinin bundan haberdar olma ihtimali de bulunmuyor.
 
Yıllardır aynı evde oturduğunu belirten T.B. isimli vatandaş ise “Ben yıllardır aynı yerde oy kullanıyorum. Her türlü fatura ve ödemelerim bu adrese geliyor. Şimdiye kadar bir sorun çıkmadı. Tebligat yapılmadığı için hem yüzde 25’lik indirimi kaçırdım hem de fazladan ceza ödemek zorunda kaldım.” diyor. Söz konusu olayla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri sisteme cezaların emniyet tarafından otomatik olarak girildiğini belirterek vergi dairelerinin sadece tahakkuk eden verginin tahsilini yaptığını belirtiyor. Emniyet ise tebligatın vatandaşın evinde olmadığı bir dönemde yapılmış olabileceğine dikkat çekerek, “Evde kimse yoksa kapıya bir ibare bırakılması lazım. Postacı bu ibareyi bırakmadan muhtara evrakı getirmiş olabilir.” savunmasında bulunuyor. Emniyet yetkilileri adres olarak ise mahkemeyi gösteriyor.
 
15 gün içerisinde itiraz edilmeyen idari para cezaları kesinleşiyor. Vatandaş bundan dolayı araç alım satımı başta olmak üzere sorun yaşamamak için borcunu ödeme yoluna gidiyor. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün rakamları da buna benzer olayların sıkça yaşandığını ortaya koyuyor. 2013 yılı bütçe hedefi için trafik para cezası tahsilatı 82 milyon 15 bin lira olarak öngörülüyor. Ancak geçen yıllardan kalan ve ocak ayında kesilen cezaların tutarı yılın ilk ayında toplamda 246 milyon 848 bin TL. Şubat ayında ise sadece 135 bin liralık tahakkuk gerçekleşmiş. Trafik para cezasının tahsilat rakamına bakıldığında ise Ocak 2013’te 4,2 milyon lira, şubat ayında ise 2,8 milyon liralık tahsilat gerçekleşmiş. Yılın iki aylık döneminde tahsil edilen trafik para cezası miktarı ise 7 milyon TL. Maliye’nin verilerine göre kamu yıl sonuna kadar yargı, vergi, idari ve diğer para cezalarından toplamda 6,6 milyar liralık ceza kesmeyi hedefliyor. Yılın ilk iki ayında toplam tahsil edilen para cezası miktarı ise 1 milyar 54 milyon Türk Lirası. Emniyet verilerine göre trafik cezalarının büyük bölümü ihbarlı yazılıyor. 2012 yılının tamamında emniyet kemeri kullanmama, aşırı hız, alkollü araç kullanma gibi suçlar nedeniyle 10 milyon 72 bin trafik cezası uygulandı. Bunun parasal değeri ise 1,6 milyar liraya yaklaştı.
 
Maliye Bakanlığı trafik cezasının sürecinde yaşanan mağduriyetlerde adres olarak emniyeti gösterirken güvenlik kanadı ise tebligatta yaşanan aksaklıkta postadan kaynaklı sorun olabileceğine dikkat çekiyor. Emniyete göre sorun yaşayan ve haklı olduğunu düşünen vatandaşın mahkemenin kapısını çalması gerekiyor. Trafik cezası kaynaklı mağduriyetlerde mahkemeye gidilmesi halinde genellikle tüketici aleyhine karar çıkıyor. Böyle olunca da vatandaş fazlaca trafik para cezasına itiraz için mahkemeye gitmeyi tercih etmiyor. Ayrıca yıllar önce kesilen trafik cezaları gecikmeli olarak sisteme işlendiği için, sürücüler sürpriz cezalarla karşı karşıya kalabiliyor. Vergi dairelerine bu kapsamda geçmiş yıllarda 14 milyon ceza makbuzu gönderilmişti. Yeni araç alan birçok kişi de taşıtın eski sahibinin borcunu ödemek zorunda da kalabiliyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Avrasya Tüneli'ne dev zam

Avrasya Tüneli'ne dev zam

access_time16 Mayıs 2024 11:40

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine 16 Mayıs 2024 tarihi itibariyle zam geldi. Tünelin tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)