'Türkiye fabrikası bizim için çok özel'

'Türkiye fabrikası bizim için çok özel'

access_time12 Ağustos 2013 09:13
Bosch Türkiye Genel Müdürü Young, ''Yeni ürünlerde 'öncü' fabrika olduklarını açıkladı...
“Biraz fazla terleyerek” yüksek teknolojili ürünleri başarıyla ürettiklerini belirten Bosch Türkiye Genel Müdürü Bernd Bohr, “Yeni ürünlerde ‘öncü’ fabrika olduk. İlk biz üretiyoruz. Müşteriler bile ürünlerinin Bursa’da üretilmesini istiyor” dedi
‘Zor’ları başardık öncü fabrika olduk!
Kendi isteğiyle emekliye ayrılmadan önce, geçtiğimiz aylarda Almanya’da düzenlenen bir etkinlikte karşılaştığımız Bosch Otomotiv Grubu Başkanı Bernd Bohr, sorumuz üzerine “Türkiye fabrikası bizim için çok özel. Ne versek üretiyorlar. Örneğin yeni teknoloji benzinli motorlar için geliştirilen enjektörleri üretemezler diye düşünmüştük. Ama başardılar!” ifadesini kullanmıştı şakayla karışık.
Bu diyaloğu, aylar sonra Bosch Türkiye’nin en üst temsilcisi olan Genel Müdür Steven Young’a da anlattım... Gülerek, “Gerçekten de zor oldu. Biraz terledik ama sonunda ürettik” diye karşılık verdi Young:
“Yaklaşık 4 yıl oldu üretime başlayalı. Yeni nesil benzinli motorlarda kullanılan, dizellerdeki enjeksiyona benzeyen bir sistem. Bugün üretimimizin yarısı, doğrudan püskürtmeli benzinli motorlara yönelik bu sistemlerden oluşuyor. Üstelik de üretimdeki payı sürekli artıyor.”
“Suyun başına geçtik”
Young, Bosch’un otomotiv grubu içinde Türkiye’nin çok önemli bir yere sahip olduğunu, bunu da “başarmaları zor” denilen ürünleri üreterek elde ettiklerini söyledi.
Yüksek teknolojili ürünlerdeki tecrübeleri sayesinde, artık pek çok üründe “öncü fabrika” olduklarını vurgulayan Young, “Bu sayede bazı ürünleri ilk biz üretiyoruz, ilk biz kontrol ediyoruz, üretim adetlerimizi de kendimiz belirliyoruz. Yani musluğun başında biz varız” dedi. Artık müşterilerin bile yeni üretilecek bir ürün için özellikle Bursa fabrikasını istediğini anlatan Young, “Yeni bir ürün çıkacağında, o ürünle ilgili yatırımı çekme olasılığımız da artıyor” dedi. Türkiye’de üç Ar-Ge tesisleri bulunduğunu, bunun birinin tamamen otomotive ait olduğunu vurgulayan Young, “Ar-Ge konusunda sürekli gelişim içindeyiz. Sadece dizel sistemleri için 109 mühendisimiz çalışıyor. Geçen yıl Bursa fabrikası 18 patent aldı” ifadesini kullandı. Ar-Ge ile hem Bursa fabrikasının, hem de yurt dışındaki başka fabrikaların mühendislik ihtiyaçlarına cevap verdiklerini söyleyen Young, 90 Türk mühendisin yurt dışında çalıştığını belirtti.
Son dönemde Ford Otosan’la yerli kamyon motoru için çalışmaya başladıklarını belirten Bosch Genel Müdürü Steven Young, şöyle devam etti:
“Ford Otosan’la yeni motorun geliştirilmesinde Türk mühendislerimizi görevlendirdik. Onların eğitimlerini bizzat yaptırdık. Şayet bunu biz yapmasak, mühendisler dışarıdan gelecekti. Böylece hem mühendislik maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olduk, hem de projenin katma değerini yükselttik.”
Yeni hedef Afrika
Bu yıl otomotive 110 milyon euro yatırım yapacaklarını anlatan Young, otomotivde ihracat hedeflerinin de 1.5 milyar euro olduğunu belirtti.
Avrupa’da 2019’dan önce düzelme beklemediklerini, bu nedenle yeni hedeflerinin Afrika olduğunu ifade eden Young, “Afrika’ya en yakın lokasyon da Türkiye. Üstelik Afrika ile iyi ilişkilerimiz var” diye konuştu. İhracatlarının yüzde 48’inin hala Avrupa’ya olduğunu, geri kalanının da ABD, Hindistan ve Japonya’ya olduğunu hatırlatan Young, “İşte bu kalan bölüme Afrika da girecek” dedi.
Üç yıllığına geldi, 18 yıldır Türkiye’de
Avusturalya doğumlu olan Young’ın annesi Türk. Ancak söylediğine göre evde Türkçe konuşulmazmış. 1995’te Mannesman Rexroth’un genel müdürü olarak Türkiye’ye gelmiş. “Macerayı ve heyecanı severim. Bu nedenle Türkiye’ye gelmeyi kabul etmiştim. Ama anlaşmam, 3 yıl kalıp, geri dönmekti. Anlaşmayı ben bozdum ve 18 yıldır buradayım. Büyük konuşmamalıymışım” diyor. Eşi de Türk olan, Kerem ve Eren adlarında iki çocuğu bulunan Young, konuştuğu düzgün Türkçe ile herkesi şaşırtmayı başarıyor. Young'un bu konudaki değerlendirmesi şöyle:
“Bu, özellikle yurt içinde bayileri dolaştığımda çok işe yarıyor. Sahada olmayı seviyorum. Türkçe öğrenirken çok zorlandım aslında. Ama dil öğrenmeye karşı bir yeteneğim var. Örneğin Almanya’da çok az kalmama rağmen, ilk işim Almanca öğrenmekti.” Young, 5 dil biliyor. 
(Levent Köprülü/Milliyet)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Nissan SUV segmentinde lider

Nissan SUV segmentinde lider

access_time06 Eylül 2014 11:12

Nissan yeni Qashqai, Juke ve X-Trail modelleri ile SUV segmentine liderlik etmeye devam ediyor

Amerikalılar otomobillerini seçti

Amerikalılar otomobillerini seçti

access_time26 Şubat 2014 06:54

Genel sıralamada en iyi otomobil Tesla Model S seçildi

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

ÖTV zammı 'işsiz' bırakacak!

access_time06 Ocak 2014 09:16

Satış rekorları kıran otomobile yeni yılda gelen vergi artışı, sektörü zora soktacak gözüküyor...

2016'ya kadar 23 yeni model

2016'ya kadar 23 yeni model

access_time27 Aralık 2013 13:00

Pazarın önemli oyuncularından Opel, son yıllardaki büyümesini devam ettirerek binek pazarında kaybettiği kanı geri kazanmaya devam ediyor

YORUM YAP

YORUMLAR (0)