Wall Street’te İtalyan işi

Wall Street’te İtalyan işi

access_time15 Ekim 2014 09:56
Fiat, Amerikan Chrysler birleşti ve New York Borsası’na açıldı.Wall Street’in önü, Fiat Chrysler markalı araçlarla doldu
ABD’li Chrysler ile birleşmesini tamamlayan ve Fiat Chrysler Automobiles (FCA) şirketini oluşturan İtalyan Fiat, yeni şirketi Wall Street’e de soktu. Dün bir törenle işlem görmeye başlayan FCA hisseleri, New York borsası’ndaki ilk günü bir miktar düşüşle tamamladı.

İlk gong, Fiat ve Chrysler CEO’su Sergio Marchionne ve Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann’ın katılımıyla çalınırken, Wall Street’in önü FCA’nın sahip olduğu tüm markaların resmi geçidi gibiydi. Ferrari’den Ram’e kadar tüm markalardan seçilen birer modelin borsa önünde sırayla dizilmesi, Wall Street’in önünde yoğun bir kalabalık toplanmasına ve hisselerin ilk işlem gününü hayli ilginç bir hale getirdi.

Milano’da yükseldi
FCA CEO’su, “Sonunda Chrysler’ı ABD hisse piyasasına geri getirdik. Detroit’in üç büyüklerinden biri, evine geri döndü” ifadesini kullandı.
Dünyanın 7. büyük otomotiv şirketini oluşturmayı başaran Marchionne, ileriki dönemde şirketin bünyesindeki markaların yeni model yatırımları için kredi aramaya da çıkacaklarını, hatta bir miktar daha hisse satışı yapabileceklerini söyledi. Marchionne, hisse satışlarından ne kadar bir gelir elde etmeyi planladıklarına ilişkin bilgi vermezken, daha önce yeni modeller dahil 48 milyar euro’luk yatırım yapma niyetinde olduklarını açıklamıştı.

FCA’nın hisseleri, 9 dolarlık fiyattan çıkarken, gün içinde 9.95’e kadar çıktı. Ancak Dow Jones endeksinde düşüş yaşanınca, hisse fiyatları da 8.92 dolardan kapandı. Aynı anda Milano Borsası’nda da işlem görmeye başlayan FCA hisseleri, burada yüzde 2.7’lik yükseliş yaşadı.

Marchionne, ileriki günlerde bir daha fazla tanıtım için çaba göstereceğini belirterek, yatırımcıların ilgisini artırmak istediğini belirtti. Fiat Chrysler’ın, gelecek 5-10 yılda konsolidasyona gitmesi beklenen otomotiv endüstrisinde önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Elkann ise, “Wall Street’e girerek, bu sürece hazır hale gelmeyi istiyoruz. Ancak önemli bir fırsat olmadıkça, yeni satın almalar yapmayı düşünmüyoruz” diye konuştu.

5 yıllık süreç
Küresel kriz döneminde iflasla boğuşan Amerika’nın üç numaralı üreticisi Chrysler’da potansiyel görerek, şirketi Fiat Grubu’nun kanatları altına alan Marchionne, bu yılın başında tam birleşmeyi tamamlamıştı. Sonuçta, genel merkezi Hollanda’da bulunan, ancak İngiltere’de vergi mükellefi olan Fiat Chrysler Automobiles FCA kurulmuştu.
Yeni şirket, Fiat, Chrysler, Dodge, Jeep, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Ferrari, Ram markalarını bünyesinde barındırıyor ve dünyanın 40 ülkesinde faaliyet gösterip, araçlarını 150 ülkede satıyor.

40 yılın hatırına, Türkiye’de toplandılar
Dünyanın önde gelen araç kiralama şirketi olan Avis&Budget Group’un üst yönetimi, Avis’in Türkiye’deki 40. yılı vesilesiyle yıllık toplantısını da İstanbul’da yaptı.
Grubun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ron Nelson, Koç Grubu ile 40 yıl önce başlayan uyumlu ve güçlü bir ortaklığa sahip olduklarını belirterek, Avis&Budget Türkiye’nin performansını övdü, “İşbirliğimizin nice 40 yıllar devamını diliyorum” dedi.
Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir de, pazarın üzerinde büyüdüklerini hatırlatarak, “Otokoç Otomotiv bu yıl 3.6 milyar TL ciro gerçekleştirecek. Bunun 1 milyar TL’si araç kiralamadan geliyor” ifadesini kullandı.
Avis&Budget Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici ise, Türkiye’nin, Avis Budget Group nezdinde çok önemli bir iş ortağı olduğunu belirterek, yakında Zipcar’ı, ilk lisansiye ülke olarak Türkiye’de lanse edeceklerini söyledi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

access_time13 Mayıs 2024 17:19

Çin'de nisan ayında elektrikli araç üretiminin ve satışlarının geçen yılın aynı döneminde göre arttığı bildirildi.

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

access_time13 Mayıs 2024 11:18

Araba markaları 12 ay vadeli faizsiz kredi imkanıyla araç satın alma imkanı sunuyor. İşte kampanyaların detayları...

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

access_time12 Mayıs 2024 10:21

İstanbul Üsküdar’da düzenlenecek İstanbul'u Koşuyorum Asya Etabı Koşusu ve Şişli'deki Bizim Sokak etkinliği nedeniyle bugün bazı yollar trafiğe kapalı olacak.

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

access_time11 Mayıs 2024 15:34

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 4 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)