Yaşlı araca yüksek vergi!

Yaşlı araca yüksek vergi!

access_time19 Nisan 2013 07:12
Ergün, araç sahiplerini ‘zorlayıcı’ ve ‘teşvik edici’ iki modelle araçlarını hurdaya ayırmaya ikna edeceklerini söyledi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hurda teşviği kapsamına alınması planlanan 20 yaş üzeri araç sayısının Türkiye’de 2 milyon civarında olduğunu ifade ederek, araç sahiplerini ‘zorlayıcı’ ve ‘teşvik edici’ iki modelle araçlarını hurdaya ayırmaya ikna edeceklerini söyledi.

Zorlayıcı model içerisinde çevreci olmayan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) yükselten ve çevreci araçların ise vergisini düşüren bir yol izleyebileceklerini söyleyen Ergün, teşvik edici sistem kapsamında ise hurda araçlara bir bedel ödeyeceklerini ve yeni bir araç almak istediklerinde ise kredi imkânı sunacaklarını belirtti.
Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya gelen Ergün, hurdaya ayrılacak araçlarla ilgili çalışmanın ipuçlarını vererek şunları kaydetti:
“20 yılın üzerindeki araçların sayısı 2 milyonun üzerinde. Sistemi tersine çevirmemiz lazım. Sıfır arabanın, en çevreci arabanın vergisi en yüksek. Çevreyi en çok kirleten arabanın vergisi  en düşükte. Çevreci olmayan araçların MTV’sini yükselten ve çevreci araçların MTV’sini düşüren bir sisteme yöneldiğinizde bu sistemi zorlar.”

Çöpten benzin akacak
Ergün, kanser ve GDO iddialarıyla gündeme gelen nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi için gelen kota artırımında yabancı içecek firmalarının etkili olduğunu söyledi. Çöplerin geri dönüşümü üzerine çalıştıklarını da belirten Ergün, “Atıklarımızın yarısını yeniden değerlendirebilirsek 7-8 milyar dolarlık bir kaynak ve ekonomi karşımıza çıkıyor.
Kanalizasyondan enerji üretiyorsunuz. Çamur kalıyor geriye. Çimento fabrikasına para verip yaktırıyorsunuz bu çamuru. Şimdi yeni sistemler var, arıtma tesisi çamurlarından fueloil ve ham petrol üretebiliyorsunuz. Türkiye’deki birçok arıtma tesisi, çamuru ham petrole dönüşüp rafinaj işleminden sonra fuel oil, benzin, mazot olarak kullanılabilecek, çamur diye bir şey kalmamış olacak” dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Avrasya Tüneli'ne dev zam

Avrasya Tüneli'ne dev zam

access_time16 Mayıs 2024 11:40

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine 16 Mayıs 2024 tarihi itibariyle zam geldi. Tünelin tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)