Yerli oto son derece yapılır bir şey

"Yerli oto son derece yapılır bir şey"

access_time16 Nisan 2013 17:49
Toyota Türkiye Üst Yöneticisi Özer: "Teknik olarak yerli otomobil üretmek, 'son derece yapılır' bir şey. Hiç bir problem yok" dedi
Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomiye girme hedefini gerçekleştireceğine inandığını söyledi.
 Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Endüstri Mühendisliği Kulübü tarafından düzenlenen ''Otomobil Zirvesi''nde konuşan Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, otomotiv sektörünün sadece Türkiye'de değil dünyada da lokomotif bir alan olduğunu belirtti.
Sektörün, ihracata çok büyük katkısı olduğunu, geçen sene 19.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Özer, Cumhuriyetin 100. yılında ise toplam ihracat gelirinin 500 milyar dolar olmasının planlandığını, otomotiv sektörünün bundan 75 milyar dolarlık bir pay almasının beklendiğini dile getirdi.
Bu rakamların, ilave yatırımları gerektirecek kadar büyük bir hedef olduğunu ifade eden Özer, ''Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomiye girme hedefini, yüzümüz ak bir şekilde sonuçlanacağına inanıyorum. Hepimiz el birliğiyle katkı vermeliyiz'' dedi.
Özer, Sakarya'da Toyota'nın ciddi bir istihdam sağladığını, 3600 personellerinin bulunduğu belirterek, Toyota'nın yan sanayisi olan 13 şirkette de 6 bin kişinin çalıştığını, bu rakamın 8 bine çıkacağını düşündüklerini kaydetti.
 "Yüzde yüz yerli otomobil üreten ülke yok"
Toyota Türkiye'nin, kapasitesini artırmaya devam ettiklerini, haziran ayı itibarıyla Corolla'yı üretmeye başlayacaklarını anlatan Özer, Türkiye'deki otomotiv ana sanayinin son derece başarılı olduğunu vurguladı.
Avrupa pazarının küçüldüğünü aktaran Özer, ''Bu yüzden Corolla ile ihracatta 30 olan ülke sayımızı 52'ye çıkaracağız. Çevre ülkelere, Kuzey Afrika ülkelerini de dahil edeceğiz. Ayrıca yeni bir projemiz olduğunda, onu daha daha yaygın bir pazara yönelik yapma çabası içerisindeyiz'' ifadesini kullandı.
Özer, bunun Türkiye'nin dünyadaki prestijine olumlu katkı sağladığını, otomotiv üretimi açısından dünyada 17. sırada, Avrupa'da ise 6. sırada bulunduğunu dile getirdi.
Sektörün, yan sanayisini geliştirerek çok ciddi bir güce ulaştığını bildiren Özer, şöyle konuştu:
 "Yetkililer tarafından, yerli otomobil konusunu sıkça duyuyorsunuz. Üretilir mi, üretilmez mi- Teknik olarak hiç bir kuşkunuz olmasın. Teknik olarak yerli otomobil üretmek, son derece yapılır bir şey. Hiç bir problem yok. Hem yan sanayi, hem otomotiv sanayisinde yeteri kadar bilgi birikimi var. Yüzde yüz yerli otomobil üreten ülke yok. Japonya'da üretilen araçların hepsi yüzde yüz yerli değil. Çünkü öyle sistemler var ki; bir parçayı dünyada 3 tane fabrika ya da 2 tane fabrika yapıyor. O fabrika sizin ülkeniz de değilse, siz de oradan alıyorsunuz. Yerli üretim demek, büyük oranda yerli parça kullanmak, araç dizaynının ve teknik alt yapısının o ülkeye ait olması demektir. Yüzde yüz gibi beklentiler, işi yapmamak niyetinde olanların görüşleri."
"Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurulması için çalışıyoruz"-
Özer, Toyota'nın Ar-Ge konusunda dünyada bir numaralı şirket olduğunu, bu çalışmalar için yılda 10 milyar dolarlık bütçe ayrıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Japonya'daki Ar-Ge merkezini görseniz, ürkütücü. Ben ürküyorum. Devasa salonlar, odalar. Ciddi bir teknoloji var. Onun aynısını Türkiye'ye getirmek biraz zor. Toyota, bölgesel yapılanıyor. Asya Pasifik'te, Avrupa'da, Amerika'da bir bölge var. Bölgesel yapılanma var. Bu bölgelere Ar-Ge merkezi kuruyor. Türkiye Avrupa grubunda. Bağlı olduğumuz bölgenin merkezi, Brüksel. Japonya'daki merkezin yanında, kenarda kalan, çok cüzi bir çalışma var. O alt yapıyı kurmak çok zor. Biz yine Brüksel'de Ar-Ge çalışmaların mümkün olduğu kadar Türkiye'ye getirebilme ya da en azından ondan bir pay alabilme gayreti içindeyiz. Türkiye'de de Ar-Ge merkezi kurulması için çalışıyoruz."AA
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

Çin'de elektrikli araç üretimi ve satışları arttı

access_time13 Mayıs 2024 17:19

Çin'de nisan ayında elektrikli araç üretiminin ve satışlarının geçen yılın aynı döneminde göre arttığı bildirildi.

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

Otoya 0 faiz dopingi! İşte faizsiz kampanyalar

access_time13 Mayıs 2024 11:18

Araba markaları 12 ay vadeli faizsiz kredi imkanıyla araç satın alma imkanı sunuyor. İşte kampanyaların detayları...

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatılacak

access_time12 Mayıs 2024 10:21

İstanbul Üsküdar’da düzenlenecek İstanbul'u Koşuyorum Asya Etabı Koşusu ve Şişli'deki Bizim Sokak etkinliği nedeniyle bugün bazı yollar trafiğe kapalı olacak.

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

Yılın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 1 azaldı!

access_time11 Mayıs 2024 15:34

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 4 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)