Yıldız'dan benzin fiyatı açıklaması!

Yıldız'dan benzin fiyatı açıklaması!

access_time13 Ağustos 2013 15:04
Enerji Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarında tavan fiyat uygulamasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara’da Çibuti Enerji Bakanı ile ortak basın açıklaması yaptı.

Yıldız, “Tavan fiyat uygulaması önemli bir argümandır her zaman kullanılmaz. Dağıtım şirketlerinin bu duruma göre hareket etmesi gerektiğini söylemiştim Bayram öncesi. Cenovadaki ialya pazarlarıyla ilgili makasın 7 kuruş olduğunu söylemem lazım. Bundan sonraki hamleleri de yine dağıtım şirketleri yapacaktır diye umuyorum” diye konuştu.

Yıldız, “Toplam fiyatta vergi, ham petrol fiyatı, rafineri ve dağıtıcı zinciri var. Bu paydaşlardan herkesin üzerine düşeni yapacaklarına inanıyorum. Bundan yaklaşık sekiz yıl önce vergi payı yüzde 71 lerdeydi şimdi 60lar seviyesine düştü. Vatandaşlarımız lehine kamu ve özel sektörün tercihlerini yapacaklarına inanıyorum” diye devam etti.

TAVAN FİYAT GÜNDEME GELMİŞTİ

EPDK’nın İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan'da dağıtıcı ve bayii kâr marjlarına kıyasla son zamanlarda Türkiye’de artış yaşandığı tespitiyle sektörden fiyat indirimi istemişti.

Ancak kurum bu isteğine karşılık bulamadı.

İndirim konusunda bir orta yol bulunamazsa akaryakıtta tavan fiyatının kurul gündemine gelebileceği belirtilmişti.


2009'DA UYGULANDI


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, ilk tavan fiyat uygulamasını 2009 yılının Haziran ayında yaptı.

Kurul, fiyatların yükselişi üzerine dağıtım şirketlerini uyardı. Sektörde ilk kez tavan fiyatı uygulamasına neden olan kurul kararında, petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı tespitine yer verilmişti.

Üst kurul, lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarını aykırılıkları giderecek şekilde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 10'uncu maddesinin "Rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kurum'a bildirilir." hükmüne uygun hale getirmeleri için 20 Haziran 2009 tarihine kadar süre verilmesine karar vermişti. Uygulamaya rafineri şirketleri dahil edilmemişti. Kurul, sonrasında ise tavan fiyat uygulaması başlatmış ve 2 ay süreyle benzin-motorin fiyatlarını belirlemişti.

Tavan fiyat sonrası benzin-motorin yaklaşık 20 kuruş ucuzlarken, Maliye'nin aynı oranda yeni vergi koymasıyla indirim ortadan kalkmıştı.

Sektörün petrol piyasası kanununa aykırı  olduğu gerekçesiyle EPDK aleyhine açtığı davada Danıştay kurulu haklı bulmuştu. Kesinleşen bu dava kararının da tavan fiyat konusunda EPDK’nın elini güçlendirdiği belirtiliyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Avrasya Tüneli'ne dev zam

Avrasya Tüneli'ne dev zam

access_time16 Mayıs 2024 11:40

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine 16 Mayıs 2024 tarihi itibariyle zam geldi. Tünelin tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Togg incelemesi

access_time15 Mayıs 2024 17:41

Togg'un yeni modeline incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik etti.

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

Otomotiv sektöründen ihracat rekoru hedefi

access_time15 Mayıs 2024 12:54

Otomotiv sektörü 2024'te 35 milyar dolarlık ihracat rekorunu geliştirmeyi hedefliyor.

Engelliye dört koldan destek

Engelliye dört koldan destek

access_time15 Mayıs 2024 11:48

Yurt içinden satın alınan taşıtlarda engellilere ÖTV avantajı sağlanıyor. Engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engellilerce, 5 yılda bir defaya mahsus...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)