2 milyon araç takip edilecek

2 milyon araç takip edilecek

access_time22 Temmuz 2015 10:58
Her yıl düzenli olarak büyüyen Türkiye araç takip sistemleri sektörü, bu büyüme ivmesiyle Avrupa'nın en hızlı pazarı
Türkiye'de 2000'li yıllar öncesine kadar dayanan araç takip sistemleri, son 5-6 yılda yüzde 200'ün üzerinde büyümeyle dikkatleri üzerine çekiyor. TÜİK verilerine göre Türkiye'de 19 milyon yalın kayıtlı araç bulunurken, bunun yaklaşık 9 milyonunun ticari olarak vasıflandırıldığı biliniyor. Bu 9 milyon ticari aracınsa yaklaşık 750 bini araç takip sistemlerinden faydalanıyor. Bu da Türkiye'de pazarın doygunluğunun henüz yüzde 10'lara yeni yaklaştığını gösteriyor. Bu bağlamda Türkiye'de dinamik ve gelişmeye çok açık bir pazar olduğu bilinen bir gerçek.

Mustafa Gündoğdu’nun Ekonomist’teki haberine göre sağladığı yıllık tasarruf miktarı sistemi kullanan şirket ya da kurumun kullandığı cihaz sayısına göre değişen araç takip sistemlerinde, birkaç ay içerisinde yüzde 30'lara varan oranlarda yakıttan, zamandan ve iş gücünden tasarruf edilebiliyor. Son dönemdeki akıllı telefon ve tabletlerle beraber mobil tarafta da oldukça hızlı gelişim gösteren sektörün, her yıl yüzde 30 büyüyeceği öngörülüyor.

PAZARIN YÜZDE 10'U DOYGUN

Türkiye'de araç takip sistemlerinin 2015 yılı itibariyle 750 bin araca hizmet verdiği düşünüldüğünde, pazarın yıl sonunda kabaca 600 milyon TL'ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Sektörde 2G teknolojisinin başladığı yıldan bu zamana kadar kamu ve özel kuruluşların hızlı bir talebiyle karşı karşıya kalınıyor. Yine öncelikli hedefin kitle ticari araçların olmasından kaynaklı, Türkiye'de pazarın doygunluğu henüz ancak yüzde 10'a yaklaşmış durumda. Şu an Türkiye'de yaklaşık 750 bin araç bu sistemlerden yararlanırken, 2018'de yaklaşık 2 milyon aracın takip edilmesi bekleniyor.

Filosistem Satış Müdürü Deniz Mert Şengünoğlu, bu yüzde 10'luk doluluk oranına göre kıyasladığında pazarın yüzde 35'ine hâkim olduklarını söylüyor. "Bununla birlikte pazarda irili ufaklı 20'ye yaklaşık hizmet üreten şirket var. Bu şirketlerin bayileri ve yetkili servisleriyle birlikte, araç takip sistemleri Türkiye'de önemli bir sektör haline geldi" diyen Şengünoğlu, bu nedenlerden dolayı sektörün GSM operatörleri ile yoğun bir dirsek teması halinde olduğunu dile getiriyor.

AVRUPA'NIN EN HIZLISI

Araç sistemleri sektöründe Türkiye pazarı, yıllık yaklaşık yüzde 30 büyüme hızı ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen pazarlarının başında geliyor. Ancak uzmanlar pazarın bugün hak ettiği yerde olmadığını da belirtiyor.

Blink Genel Müdürü Jülide Ulucan, son bir yılda 900 bin civarında aktif cihaz olduğunu söylerken, M2M (makineler arası iletişim) pazarınınsa 2010 ile 2014 yılları arasında ortalama yüzde 30 büyüdüğünü kaydediyor. "Bu sektörün büyümesi için birkaç faktör hayati önem taşıyor. Bunlardan ilki iş güvenliği. İkinci önemli faktör ise GSM operatörlerinin M2M teknolojisine ayırdığı kaynakları artırması gerekiyor" diyen Ulucan, son birkaç yıldır üç operatörün de M2M projelerinde aktif olmaya başladığını ifade ediyor.

TEK MERKEZDEN YÖNETİLİYOR

Araç takip ve filo yönetim sistemleri sayesinde şirketler araçlarını gerçek zamanlı olarak takip edebilirken, tek bir merkezden operasyon yönetimi yapabiliyor. Mobility Genel Müdürü Mustafa Öztürk, bu bağlamda saha operasyonlarının internete ulaşılabilen her yerden, web, akıllı telefon veya tabletten yönetilebildiğini belirtiyor. Öztürk, sistemin kullanılmaya başlandığı andan itibaren verimliliği arttırdığını, şirketlerin yakıttan, zamandan ve iş gücünden tasarruf etmelerini sağladığını belirtiyor. "Araçların gerçek zamanlı takip edilmesi sayesinde, mesai saatleri içerisindeki iş dışı seyahatlerin ve mesai dışı kullanımın önüne geçiliyor. Böylece işgücü kaybı önlenerek zamandan ve yakıttan kazanılıyor" diyen Öztürk, Türkiye genelinde takip edilen 30 binden fazla aracın Mobility teknolojisini kullandığını söylüyor.

TASARRUF GİDEREK ARTIYOR

Türkiye'de araç takip sistemleri öncelikli olarak yakıt tüketimini düşürmek ve filo disiplinini sağlamak için kullanılıyor. Araç takip sistemlerinin Türkiye ekonomisine bugüne kadar sağladığı maddi katkının 5 milyar TL'nin üzerinde olduğunu hesaplanıyor. Araç takip sistemi kullanan 50 binin üzerinde şirketin son 10 yılda toplam 5 milyar TL'nin üzerinde akaryakıt tasarrufu yaptığını aktaran Mobiliz CEO'su Özlem Yeşildere, 2015 yılından itibaren tasarruf miktarının yıllık 1,5 milyar TL'nin üzerine çıkacağını öngördüklerini dile getiriyor. "M2M ya da daha yeni genişletilmiş ve popüler adıyla 'şeylerin interneti' (IoT) uygulamaları, önümüzdeki yıllarda sağlayacağı verimlilik ve enerji tasarrufu ile cari açığın azalmasında önemli bir rol üstlenecek" diyen Yeşildere, dünyada gelişmiş ülkelerin yatırım yapma kararı aldığı en kritik 10 teknoloji arasında sayılan araç takip sektörünün her geçen gün hızla büyüdüğünü söylüyor.

TRENDLER NELER?

Araç takip sistemleri, akıllı şehir uygulamaları kapsamında günlük hayatımızın içerisinde önemli bir yer kaplıyor. Bu bağlamda önümüzdeki dönemde takip sistemi olan araçlardan alınan veriler ile trafik ışıklarının çalışma sisteminin ve trafik akışının düzenlendiğini, şehir içerisindeki birçok sistemin kendi kendini yönettiğini göreceğiz.

Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, hem yazılım hem de cihaz tarafına yaptıklan yatırımların devam edeceğini aktarıyor. "Kurumsal kullanıcıların yanı sıra bireysel kullanıcılara yönelik ürünler üzerinde çalışmaya devam edeceğiz" diyen Hıncal, amaçlarının sadece araç takip sistemlerinin değil, nesne ve kişi takip sistemleri gibi bütün mobil takip sistemlerinin en yeni teknolojiyle herkes tarafından kullanılmasını sağlamak olduğunun altını çiziyor.

MOBİLE AĞIRLIK VERİLİYOR

2014 yılı sonu itibariyle araçlarını takip etmek için akıllı telefon ve tablet uygulamalarını aktif olarak kullanan müşteri sayılarının web platformlarını kullanan müşteri sayısını geçtiğini belirten Mobility Genel Müdürü Mustafa Öztürk ise bu nedenle akıllı telefonlar ve mobile en az web ve masaüstü kadar önem verdiklerini söylüyor. Öztürk, "Bu bağlamda, yazılım ekibimiz içerisinde bağımsız mobil uygulama geliştirme ekibini oluşturduk" diyor.

Akıllı cihazların dünya ve Türkiye'de paralel şekilde gelişmesinden ötürü, Türkiye'de bulunan sektörel yazılımların da kendilerini ister istemez geliştirmek zorunda kaldığını söyleyen Filosistem Satış Müdürü Deniz Mert Şengünoğlu ise şu an dünyada trendin mobil tarafta olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Trendlere kapalı olursanız, hangi sektör olursa olsun otomatikman bir süre sonra saf dışı kalırsınız. Kendi yazılımlarımızın da mobil uçları var."

"ALANIMIZDA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK OYUNCUSUYUZ"

Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal


2015 yılına kadar yaklaşık 750 bin adet sistemin satıldığını biliyoruz. Türkiye'de satılan 450 bine yakıncihaz sayımızla, Türkiye araç takip pazarının lideri ve en büyük oyuncusuyuz. Arvento olarak sadece Türkiye'de değil dünyada da alanımızın en büyük oyuncuları arasında yer alıyoruz. Dünyanın önde gelen araştırma şirketi ABI Research'ün dünya üzerinde 100 binin üzerinde kullanıcısı olan en büyük 21 araç takip şirketini değerlendirdiği 'Commercial Telematics Competitive Assessment- Q3 2014' raporuna göre araç takip sistemleri alanında dünyanın en büyük beşinci şirketiyiz.
Kendi teknolojimizi üretiyor olmamız en büyük avantajımız. Hem yazılım hem de cihaz konusunda uzmanlaşmış güçlü ve yaratıcı bir ekibimiz var. Bir diğer en büyük avantajımız ise cihaz sayımız ve referanslarımız. Bugün Türkiye ve üç kıtada 40 binin üzerinde müşterimize hizmet veriyoruz. Sahip olduğumuz deneyim teknolojimiz kadar değerli ve paha biçilemez. Üstelik sadece Türkiye'den değil dünyanın farklı coğrafyalarından gelen bir deneyime sahibiz. Bu nedenle Türkiye ve dünyadaki bütün rakiplerimizden daha farklı ve güçlü bir konumdayız.

Dünyada akıllı telefon ve tabletler için araç takip uygulamasını geliştiren ilk şirketiz. Mobil takip sistemleri alanında kendi teknolojisini geliştiren bir şirket olarak müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak teknolojileri ilk biz hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle her yıl dünyanın önde gelen teknoloji fuar ve etkinliklerinde mutlaka yer alıyoruz. Bugün geliştirdiğimiz uygulamalar sayesinde müşterilerimiz BlackBerry, iPhone/iPad (iOS), Android ve Windows Phone işletim sistemine sahip bütün mobil cihazlar üzerinden araçlarını takip edebiliyorlar.

SEKTÖRDE AR-GE’YE EN YÜKSEK YATIRIMI YAPIYORUZ”

Mobiliz CEO'su Özlem Yeşildere


Türkiye'de dinamik ve gelişmeye çok açık bir pazar var. Sektörde irili ufaklı pek çok firma mevcut. Ancak hizmet kalitesi, referansları, teknolojik altyapısı ve pazar payıyla bu işi iyi yapan firma çok az sayıda. Araç takipte teknoloji lideri Mobiliz, ürün ve hizmetlerini, yurt  içinde FiloTürk, yurt dışında GlobeFleet markası ile müşterilerinin hizmetine sunuyor. Kısa zamanda yakaladığımız büyüme performansı uluslararası yatırım fonu Mediterra ile yapılan ortaklık, bizi yeni bir büyüme hamlesine taşıdı. Özellikle Türkiye'de çok hızla gelişen pazarla beraber pazar payımızı da artırarak çift haneli büyümeye devam edeceğiz.

Mobiliz olarak makineler arası iletişim/loT çözümlerinde TÜBİTAK tarafından da onaylanan projelerimizle sektörde öncüyüz. Teknolojideki trendleri yakından takip ederek, rekabetçi çözümler sunuyoruz. Tüm AR-GE yatırımlarımızı bu vizyon doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Araç takip sistemleri konusunda hassas olan nokta, teknolojik altyapı ve hizmet kalitesi. Mobiliz olarak farkımız bu noktada ortaya çıkıyor. Sektörde teknolojiye ve AR-GE'ye en çok yatırım yapan şirketiz. Müşterilerimiz de bunun bilinciyle ve sistemlerine entegrasyon kabiliyetimiz ile bizi tercih ediyorlar.

Pazar ihtiyaçlarını doğru okuyor ve pazar gelişimini doğru çözümlerle sağlıyoruz. Günümüzde sunduğunuz hizmete mobil ortamda da ulaşılabilir olması çok önemli ve teknoloji çağının bir gerekliliği. İçinde bulunduğumuz sektörde ve sunmakta olduğumuz hizmette, müşterilerimizin değerlerini 7/24 her ortamdan izleyebilir olması gerekiyor. Dolayısıyla müşterilerimize sunduğumuz hizmet hem akıllı telefonlar ile hem de internetin olduğu her yerden her an ulaşılabilir şekilde bulunuyor.

“SEKTÖRE FARKLI BİR İŞ MODELİ GETİRDİK”

Blink Genel Müdürü Jülide Ulucan


Trafikteki araç sayısına baktığımız zaman 193 milyon olduğunu görüyoruz. Araç takip sistemi bugün özellikte ticari araçlara takılıyor ve ticari araç sayısının 9,5 milyon seviyesinde olduğu ifade ediliyor. Bu rakama baktığınızda da yüzde 9'unda sistemin var olduğu gözüküyor. Yani araç sayısı büyüme oran yüzde 52'lerdeyken, araç takip sistemi satışları maalesef aynı oranda büyümüyor. Ancak son zamanlarda lüks araçlar da sistemi satın almaya başladı. Blink olarak 1,5 yıldır sektör de faaliyet gösteriyoruz. Marka bilinirliği açısından ilk üçteyiz.

Bu sektöre girerken iş modeli olarak da farklılık getirdik. Kendimizi 'entegratör pazarlama firması' olarak tanımladık. Türkiye'nin en iyi donanım ve yazılım firması ile işbirliği yapar¬ken, müşterilerimizin ihtiyacına göre yerinde bakım ve kurulum hizmeti veriyoruz. Sadece merkezi lokasyonlara değil, Türkiye'nin en ücra köşesine dahi erişiyoruz. Müşterinin talepleri üzerine yazılımda farklılıklar yaratabili¬yoruz.
Araç takip sayesinde firmalar şirket araçlarını, filolarını daha doğru, daha performanslı yöneterek yakıttan, zamandan, bakım maliyetlerinden tasarruf sağlıyor.

Müşterilerimize işlerini daha iyi yönetmelerini, çalışanların gün¬lük hareket planlarını daha iyi kontrol ederek aktif hareket planı yapabilmelerini, iş güvenliği açısından güvenli ve sağlıklı araç kullanımını sağlayarak hizmet verdikleri müşterilerine daha kaliteli ve hızlı hizmet vermelerini sağlıyoruz. Son zamanlarda özellikle akıllı telefon veya tabletlerine günlük iş emirlerini yollayarak raporlanmadan navigasyon ile iş emri adresine ulaşma, istenilen saatlerde aracı kilitleme gibi birçok farklı talebi sunuyoruz.
 
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)