74 lüks araca el kondu

74 lüks araca el kondu

access_time16 Ekim 2013 16:06
Bir ihbar mektubu soruşturma başlattı, kaçak araba vurgunu ortaya çıkarıldı
Bir ihbar mektubunu dikkate alan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Cihan Kısa, lüks oto satışı yapan şirket hakkında 2011’de gizlilik kararı olan bir soruşturma başlattı. Nurettin Kurt’un Hürriyet’teki haberine göre şirketin Almanya’dan ithal ettiği pahalı lüks otoları distribütör firmadan daha ucuza sattığı tespit edildi. Delil toplamak isteyen polis, savcının talimatıyla firmaya giderek 300 bin lira değerindeki bir Porsche’yi 280 bin liraya almak için anlaştı.
Polis, aracın parasını ödemek için firma yetkilisinden, hesap numarası istedi. Ancak yetkili İ. P., aracın yüzde 75’lik kısmına fatura keseceğini kalan miktarın ise elden peşin olarak ödenmesini istedi. Bunu düşünmek için süre isteyen ajan polisler, firmadan 5 ayrı lüks otomobilin de fiyatını ve araç bilgilerini alarak savcılığa iletti. 
‘SIFIR’ DEĞİL İKİNCİ EL
Savcılık, Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak şirketin ithal ettiği araçların listesini istedi. Gebze ve Yeşilköy Otomotiv İhtisas Gümrük Müdürlüğü’nden gelen kayıtlara göre 2008 ile 2011 tarihlerinde firmanın 181 araç ithal ettiği, beyanname değerinin 6 milyon 79 bin 413 Euro olduğu bildirildi. Savcılık, araçların ithal edildiği Alman makamlarından da bilgi istedi. Alman makamları, belgelere göre “sıfır olarak ithal edilen” 181 araçtan 92 tanesinin Almanya’da ikinci el olarak kayıtlı olduğunu, servis bakımlarının yapıldığını, İnterpol Dairesi Başkanlığı Çalıntı Araç Projesi’nde yapılan sorgulamada 3 tanesinin çalıntı olarak arandığını bildirdi.
GÜMRÜKÇÜLERE DE SORUŞTURMA
İki yıl süren soruşturma sonunda iki ay önce operasyon için düğmeye basıldı. İthalatçı firma sahibi İ. P., tutuklandı. Savcı, P. ve şirket ortağı eşi U. P. hakkında “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 111 kez olmak üzere toplam 222 yıldan 777 yıla kadar hapis cezası talep etti. Savcılık, Gümrük Müşavirleri H. G. ile Y. T.’nin “resmi evrakta sahtecilik” ve “gümrük kaçakçılığı” suçundan cezalandırılmalarını istedi. 13 Ekim tarihli iddianame, Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
Savcılığın, kayıtlarda yer alan 124 otomobili hakkındaki soruşturmayı sürdürdüğü, halen piyasada olan bu otomobillerin yasadışı olduğu tespit edildiği taktirde “müsadere” altına alınacağı öğrenildi. Ankara 13’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 74 lüks otomobile el konuldu. Ankara’da yaşayan H. U. (36) isimli Porsche sahibi kadının da otomobiline el konuldu. H. U., otomobili kocasının iki yıl önce kendisine doğum günü hediyesi olarak verdiğini, kaçak olduğunu bilmediğini beyan etti.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)