Araba alacaklar dikkat! Maliye Bakanı açıkladı

Araba alacaklar dikkat! Maliye Bakanı açıkladı

access_time01 Kasım 2016 16:50
Motorlu araçların vergilemesinde yeni dönem başlıyor. ÖTV belirlenirken araçların sınıfından, yolcu kapasitesine; sunroof'undan kapı sayısına kadar her şey dikkate alınacak. Dizel araçlara da ekstra vergi yolda

Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunda kabul edilerek Meclise gönderilen yasa tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlandı. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, tasarının komisyona sunumunda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, mevcut uygulamada motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) sadece motor silindir hacmine göre belirlendiğini yeni tasarıyla aracın fiyatının yeni bir vergileme unsuru olacağını söyledi.

Ağbal, "Aracın cinsi, sınıfı, üst yapı ve gövde tanımı,yolcu ve yük taşıma kapasitesi vergilemede sisteme dahil ediliyor. Bir kısmı yük, bir kısmı insan, bir kısmı hem yük hem insan taşıyıp taşımaması, spor olup olmaması  gibi unsurlar da dikkate alınacak. Vergilmede adaleti sağlamak, özellikle teknolojide meydana gelen değişiklikleri dikkate alacak şekilde bir sistem değişikliğine gidiyoruz" dedi.

DİZEL ARAÇLARIN ÖTV'Sİ ARTACAK

Bakan Ağbal, tasarıya verecekleri bir önergeyle komisyon da kabul ederse, vergilemede çevreci yaklaşımları da dikkate almak istediklerini söyledi. Ağbal; "Bunlara ilaveten yeni unsurlar eklemek istiyoruz. Vergilemede çevreci yaklaşımlar uluslar arası alanda ilgi çekmektedir. Uygun görürseniz özellikle emisyonun türü ve emisyonun değeri; emisyona dayalı vergileme sistemine geçmek üzere bir ölçüt de getirmek istiyoruz" dedi. 

"FİYATLARIN ARTACAĞI KÜLLİYEN YANLIŞ"

Bakan Ağbal, yeni vergileme sistemi nedeniyle yeni araç fiyatlarında 50 bin liraya kadar artış olacağına ilişkin iddiaların külliyen yanlış olduğunu söyledi. Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamuoyunda gerçek olmayan birtakım değerlendirmeler yapıldı. Otomobil satış fiyatında 50 bin lira artış olacağı, külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Piyasaya yansıyan şekilde bir artış söz konusu değil. Araçlar segment ve çeşit olarak çok farklılaştı. Sadece motor silindir hacmine dayalı bir vergileme sistemi sürdürülebilir değil.

Otomobil sektörü Türkiye için staretjik; istihdam, yatırım, ihracatımız için stratejik bir sektör. Bu sektörde birşey yaparken özenli ve dikkatli bir yaklaşım içinde oluruz. O nedenle araç fiyatlarında şu kadar artış olacak değerlendirmeleri boş, geçersiz değerlendirmelerdir. Hükümet olarak vergi adaletine uygun yapıyı nasıl kuracağımıza ilişkin ayrı bir çalışma yapar uygulamaya sokarız." (Aysel Alp / HÜRRİYET)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (3)

  • kaan12 Aralık 2016 12:54bir çok ülkede dizel araçlar yasaklandı. bizde de yasaklansın. zehir soluyoruz

    (%0) (%0)
  • ekrem ere n02 Kasım 2016 07:42aklınız fikriniz vatandaşı yolmak.verdiğimiz her kuruşu çarçur et sonrada vergi üzerine vergi.

    (%33,33) (%66,67)
  • Kolay aslında01 Kasım 2016 17:40Kasko bedelinin üzerinden bir oran yapın, buna göre belirlensin en kolayı değil mi?

    (%80,00) (%20,00)