Elektrikli karavanlar yolda

Elektrikli karavanlar yolda

access_time10 Ağustos 2020 17:44
Kovid-19 salgınıyla birlikte Avrupa’da, başta Almanya olmak üzere tatil alışkanlıkları değişim göstermeye başladı. Elektrikli karavanlara yönelim var.

Avrupa’nın seyahat şampiyonu sayılabilecek Almanlar, mobil evlerde ve karavanlarda seyahat etmeyi seviyorlar. Şimdiye kadar bu imkan, sadece akaryakıtlı seçeneklerle sınırlıydı. Ancak kamp meraklılarının büyük bölümünü çevreci kişilerin oluşturması elektrikli ve hibrit alternatiflere de yönelimi beraberinde getirdi.

Hibrit motora sahip bazı modeller bulanabiliyordu, ancak tamamen elektrikli kullanmak isteyenlerin neredeyse hiçbir imkanı yoktu. Ta ki geçen yılki çalışmalar kamuoyu önüne çıkana kadar. 2018’de Alman Yenilik ödülü kazanan Dethleffs'in e-mobil evi, gerçek bir tekil örnek oldu. Ancak, bu modelin en büyük dezavantajı sadece 200 kilometre menzili olmasıydı.

Bir süre öncesine kadar bir diğer seçenek de Tesla X’i karavana dönüştürmekti.

Ama artık sektörde yeni hareketler gözleniyor. Yeni çevreci karavan alternatifleri: Iridium, Nissan e-NV200 ve Tesla Vanlifer…

 
İridium: 400 kilometre menzil
Iridium , Weilheim'dan Wohnmobil Outlet Fabrikası'nın (WOF) e-karavan markasıdır. Bu araç 400 kilometre menzile sahip.

Bu güç, bir lityum demir fosfat pilden elde ediliyor ve ayrıca hızlı şarj için bir CCS konektörü de var. 150 kilovat ve 730 Nm tork ile (karşılaştırma: bir Formula 1 yarış otomobili 400 Nm'dir) Iridium çok güçlü

WOF, yeni modelini Düsseldorf'taki fuarda tanıttı ve başlangıçta 30 araçlık sınırlı sayıda üreteceğini açıkladı. Fiyatının170.000 Avro civarında olacağı tahmin ediliyor.

 Nissan e-NV200: İki YouTuber test etti
Karavan kiralama şirketi Jucy, Nissan'ın elektrikli karavanı e-NV200'ü Yeni Zelanda'da test etti. Araç özellikleri şöyle:

24 kW pil (yaklaşık 100 kilometre menzil)

Şarj süresi: 20 dakika

İki kişilik yatak odalı çatı çadırı

Küçük mutfak

Depolama alanı…

Jucy, e-karavanı birkaç hafta süren bir yolculuk için test etmek üzere iki Fransız YouTuber'ı görevlendirdi. Bu arada  kısa menzil ve dar alanı nedeniyle bu araç meraklılarına çok çekici gelmedi.

 
Vanlifer: Tesla Semi’nin dönüşümü
Tesla Semi Truck'ı elektrikli bir karavana dönüştürme fikri İngiliz tasarım ajansı Vanlifer'den geldi. Vanlifer, karavanları dönüştürme konusunda uzmanlaşmış bir şirket.

Kamyon önce aerodinamik olarak dönüştürüldü. Sonra, tasarımcılar iç mekanı daha konforlu hale getirdi. Sürücü kabininin üstüne çift kişilik yatak yerleştirildi. Arka bölümde de iki kişilik ikinci bir yatak odası yapıldı.

Orta bölümüne oturma grubu, lavabolu mutfak, duş ve tuvaletli banyo ve dolap eklendi.

Tesla Semi'nin değiştirilmemiş durumda maliyeti yaklaşık 150 bin dolar ve yaklaşık 500 kilometre menzile sahip.

Dethleffs e.home: Güneş panelli Iveco
Karavanın dışı tamamen güneş panelleriyle kaplı. 31 metrekare yüzölçümü olan paneller güneşi her yerden görecek şekilde aracın her yanına monte edilmiş.

Araç aslında orijinal bir Iveco Daily Electric. Yani Iveco markasının elektrikli bir van modeli. Dethleffs e.home bu araçtan dönüştürülmüş.

Aracın van hali tek şarjla 280 km. gidebilirken, karavana dönüşmesiyle bu mesafe 170 km’ye iniyor. Üzerindeki akü 1500 kez şarj edilebiliyor. Bu da toplamda 250 bin kilometre yol gidilebileceği anlamına geliyor. Yüzeydeki paneller toplamda 3000 watt enerji üretiyor. Yani kabin kullanımı gereken enerjiyi rahat rahat karşılıyor. Karavanın içindeki ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi işlemlerin tamamı için gereken enerji böylece sağlanıyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)