Hafif ticaride avantaj azalıyor

Hafif ticaride avantaj azalıyor

access_time08 Temmuz 2013 09:44
Hafif ticaride avantaj gidiyor; Tofaş, Ford Otosan, Karsan gibi yerlilerin imal ettiği hafif ticarilere talep azalıyor.
Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Kudret Önen, otomotiv pazarında hafif ticariden otomobile doğru bir yöneliş olduğunu söyledi. Bu nedenle binek otoda ithalatın payının yüzde 80’lere dayanarak tehlikeli boyutlara geldiğini ifade edenn Önen, ”Türkiye’nin hafif ticari üretim üssü olduğunu unutmamak gerekir. Stratejiler buna göre yapıldı. Eğer hafif ticari araç iç pazarda başarılı değilse ihracat da tehlikeye girer” dedi.
Payı gittikçe geriliyor
Kombi olarak adlandırılan hafif ticari araçların toplam pazardaki payının yüzde 22’lerden 13’lere kadar gerilediğine dikkat çeken Önen, daralmanın gerekçelerini şöyle anlattı:
“Hafif ticari araç kullanımı, yıllık araç başına maliyeti en az 2 bin TL’ye çıkan K2 belgesi, SRC belgesi, aşırı denetimler gibi engellerle cazip olmaktan çıktı. Maliyet artışı tüketiciyi zorluyor. Vergi artışını artık tartışmıyoruz bile. Yüzde 70’i yerli üretim olan hafif ticari araç satışı gerilemeye devam ederse binek otodaki ithalat artacak ve otomotiv dış ticaret dengesi açık verecek. O zaman bindiğimiz dalı kesmiş oluruz.”
Bu yıl, haziran ayı itibariyle otomobil ve hafif ticari araç pazarı 74 bin 996 adet oldu. Otomobil satışları önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,63 artarak 58.290 adet olarak gerçekleşti. Hafif ticari araç satışları 2012 Haziran’a göre yüzde 21,8 azalarak 15.806’ya geriledi. Bir önceki aya göre ise yüzde 17,18 azaldı.
VW gelirse örnek olur
Teşvik paketinin ardından Türkiye’nin yeni otomotiv yatırımlarının çekmesi gerektiğini söyleyen Önen, “Otomotiv sektörünün hedeflerini tutturabilmesi için Türkiye’ye sıfırdan 2 büyük binek otomobil yatırımının gelmesi şart. Eğer Volkswagen gelirse ciddi, büyük ölçekli yatırım yapar. Bundan sonra ülkemize gelecek yatırımcılar önemli yatırımlara imza atar” dedi.
Otomotivi THY uçurdu
AB’deki krize rağmen otomotiv ihracatının iyi gittiğini kaydeden Kudret Önen, ilk 6 ayda toplam üretimin yüzde 0,9, ihracatın yüzde 7,1 ve toplam pazarın yüzde 11,4 arttığını vurguladı. Önen, sektörün alternatif pazarlar bulduğuna dikkat çekerek, “Burada THY’nin önemli katkısı var. THY’nin uçtuğu her yeni yer, açtığı her yeni hat alternatif pazarların keşfedilmesini sağlıyor. Özellikle yan sanayi bu sayede birçok pazar keşfetti. Direkt uçuşla dünyanın farklı bölgelerine giden işadamları ‘İşimiz büyüyor’ diyor” değerlendirmesinde bulundu.
2013 kehanetleri
Kudret Önen, 2013’te yüksek kurun etkisiyle otomotiv ihracatının 20 milyar doları geçeceğini öngördü. Toplam otomotiv üretiminin 2012’nin biraz üzerinde, 1.1 milyon adetlerde olacağını kaydeden Önen, ağır kamyon dahil toplam otomotiv satışlarının 800-850 bin adetlerde oluşacağını sözlerine ekledi.
Mehmet Ali Kantarcı / Radikal
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Honda'dan, Kanada'ya 11 milyar dolarlık elektrikli araç ve batarya yatırımı

Honda'dan, Kanada'ya 11 milyar dolarlık elektrikli araç ve batarya yatırımı

access_time26 Nisan 2024 07:20

Kanada'da yeni elektrikli araç fabrika ve batarya tesisi inşa etmeyi planlayan Japon üretici Honda'nın yatırım hacmi 15 milyar Kanada dolarına erişecek.

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)