İmamoğlu'nun taksi projesi başarılı olur mu?

İmamoğlu'nun taksi projesi başarılı olur mu?

access_time28 Haziran 2020 16:35
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun '6 bin yeni taksi' projesinde taraflar ne düşünüyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği “6 bin yeni taksi” projesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla kabul edilmedi.

İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut’un başkanlığında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, ulaşımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, Ulaştırma Daire Başkanı Utku Cihan, Milli Savunma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, 39 ilçe belediyesi ile birden çok esnaf ve şoförler odası temsilcileri katıldı.

Toplu Ulaşım Hizmetler Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan teknik rapora atıfta bulunulan “Taksi taşımacılığının düzenleme teklifi”ne göre, İstanbul’daki taksi sayısının 40 bin adete çıkarılması planlanıyor.

İstanbul’un artan nüfus sebebiyle taksi ihtiyacı olduğunu belirten İBB, bu proje ile İstanbul’daki korsan taksi sorununu da ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Söz konusu proje ile daha korunaklı bir sektör yaratacağını söyleyen İmamoğlu, projenin prensiplerini şöyle açıklıyor:

“Elbise tek tip olacak, 3 vardiya çalışacak. Herkes istediği gibi hareket edemeyecek. Elektronik sistemle donatıyoruz bu 5 bin taksiyi. QR koduyla, İstanbulkart’la beraber taksi paranızı ödeyeceksiniz. Hem taksi eksiğini gidereceğiz hem de bir taksi modeliyle aslında piyasayı dengede tutacağız. Bir nevi İstanbul’a özgü taksi üretimine de start vermiş olacağız bu çalışmayla. Bizim burada koruyacağımız alan, İstanbullu olacak”

İstanbul Taksiciler Odası: Pandemi sürecinde bu ilavenin yapılması yanlış


Ancak başta İstanbul Taksiciler Odası olmak üzere, bazı plaka sahipleri de projenin karşısında.

İBB’nin bu adımı ile ilgili euronews’e değerlendirmelerde bulunan İstanbul Taksiciler Odası Başkan Vekili Veli Yurt, pandemi sürecinde pek çok sektörde olduğu gibi daralma yaşan taksi piyasasına bu ilavenin yapılmasını yanlış buluyor.

Kanunen İBB’ye bağlı olduklarını söyleyen Yurt; ‘’Belediyede finansman açığı olduğu söyleniyor. Ancak bunu da bizim sırtımızdan yapmaları doğru değil. Neticede bu plakalara sahip olanlar da ciddi bedeller ödedi’’ diyor.

Ayrıca pandemi nedeniyle işlerinin ciddi oranda düştüğünü belirten Yurt; "Eğer her şey pandemi süreci öncesindeki gibi olsa, ya da o süreci bir daha yakalarsak, o zaman bir ihtiyaç var deriz" diyor.

Ancak bu ihtiyacın da bazı parametrelere göre belirlenmesinden yana Yurt; öncelikle korsan piyasası bitirilmeli ve İstanbullunun trafik sorununa çözüm getirilmeli.

Yurt, bu sorunlar kaldırılmadan kiralık 5 bin taksinin piyasaya sürülmesinin bu sorunları daha da büyüteceği görüşünde.

17 bin 395 taksi ile İstanbulluya hizmet verdiklerini belirten İstanbul Taksiciler Odası başkan vekili, sorunlu olan taksilerin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlendiğini söylüyor. Ve Yurt’a göre belediyenin bu denetlemesi sayesinde özellikle turistik yerlerde yaşanan sıkıntılar giderildi.

Sıkıntılar giderilmiş olmasına rağmen, daha iyi hizmet anlayışı ile açıklanan bu projenin hayata geçirilmesindeki ısrarı anlamadığını da sözlerine ekliyor Yurt.

İBB'nin projesi taksicileri ikiye böldü

İstanbul Taksiciler Odası ile aynı tarafta olan taksiciler de İstanbul’a 5 bin yeni taksinin ekmeği böleceği görüşünde. Aynı zamanda taksi plakası fiyatlarının da düşeceğini düşünüyorlar.

Bazı şoförler her ne kadar projenin hayata geçirileceğine inanmasalar da, İmamoğlu’nun taksi projesine destek veriyor. Günlük yevmiyelerinin artacağını düşünen şoförler, piyasanın kalitesinin de artacağına inanıyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)