İtalyan Landini de geliyor

İtalyan Landini de geliyor

access_time21 Eylül 2017 05:49
ABD Agco ve Hindistanlı Mahindra’nın ardından İtalyan Landini’de Türkiye’de üretim yapacak. Anadolu Grubu ile ‘Anadolu Landini’ şirketini kuran İtalyanlar 2018’den itibaren 40 milyon Euro yatırımla Şekerpınar’da traktör üretimine başlıyor

Türkiye'de yılda 50 bin adedin üzerinde üretim, 70 bin adedin üzerinde iç pazara sahip olan ve her geçen yıl hızla büyüyen traktör sektöründe yatırım rüzgarları esiyor. Özellikle ithal traktörlere getirilen ve gelecek yıldan itibaren devreye alınacak ilave yüzde 21’lik vergi kararının da etkisiyle dünya devleri Türkiye’de yatırım için adeta sıraya girdi. Massey Ferguson markalı traktörün üreticisi ABD’li dev Agco’nun haziran ayında Türkiye’de üretim kararının ardından dün de Hindistan merkezli traktör üreticisi Mahindra & Mahindra’nın 76 milyon dolara Erkunt Traktör’ün tamamını satın aldığını açıkladı. Türkiye’de yatırım rüzgarına eklenen son isim ise İtalyanların ünlü traktör markası Landini oldu. Anadolu Grubu, Landini’nin üreticisi 135 yıllık İtalyan Argo Tractors ile yaptığı ortaklık anlaşmasına istinaden ‘Anadolu Landini’ şirketini kurarak Türkiye’ye özel traktör üretimi için düğmeye bastı. Uzun yıllardır Landini markasının Türkiye distribütörü olan Anadolu Grubu’nun Argo Tractors ile birlikte Anadolu Motor’un Şekerpınar’daki fabrikasında üreteceği traktörler, 3 silindirli ve 50-75 beygir gücünde motorlara sahip olacak.

Bu ortaklıkla birlikte Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, sanayi yatırımlarının düştüğü bir ortamda önemli bir hamle yaparak ilk kez traktör üretimine soyunmuş oldu. Anadolu Motor’un Şekerpınar fabrikasında üretilecek traktörler için ilk etapta 40 milyon Euro yatırım yapılacak. Arsa ve fabrika yatırımı yapılmayacağı için mevcut tesislerde hızla üretimine başlayacak traktörler için Anadolu Grubu, 10 milyon Euro kurulum, 30 milyon Euro işletme yatırımı yapacak. İlk yıl 2 bin adet traktör üretecek Anadolu Landini, toplam üretimi ise kısa sürede 6 bin adede çıkartmayı hedefliyor. İtalyan şirketle yapılan ortaklık uyarınca Türkiye’ye özel 50-75 beygir gücünde yepyeni bir traktör üretilecek. Anadolu Otomotiv Grubu Başkanı Bora Koçak, bu modelin Türkiye pazarının yüzde 75’ini oluşturan en popüler ürün kategorisine gireceğini belirterek, “Dünyada sadece Türkiye’de üretilecek. Tabii bu da bize bu modelin ihracatına olanak tanıyacak” dedi. (Hürriyet / Emre Özpeynirci)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Honda'dan, Kanada'ya 11 milyar dolarlık elektrikli araç ve batarya yatırımı

Honda'dan, Kanada'ya 11 milyar dolarlık elektrikli araç ve batarya yatırımı

access_time26 Nisan 2024 07:20

Kanada'da yeni elektrikli araç fabrika ve batarya tesisi inşa etmeyi planlayan Japon üretici Honda'nın yatırım hacmi 15 milyar Kanada dolarına erişecek.

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)