Otomotiv endüstrisinde büyük belirsizlik

Otomotiv endüstrisinde büyük belirsizlik

access_time27 Haziran 2016 11:33
İngiltere’nin, referandumda AB’den çıkış yönünde tercih belirtmesi, otomotiv endüstrisinin kafasını karıştırdı

Geçtiğimiz hafta dünyanın hiç beklemediği bir karar veren İngiltere, finans piyasalarının yanı sıra otomotiv endüstrisini de karmaşık duygular içine itti. Levent Köprülü konuyu Milliyet'teki köşesine taşıdı. İşte Levent Köprülü'nün Milliyet'te yer alan o yazısı: Bu ülkede üretim yapan, yatırımları bulunan ve ciddi pazar payları olan firmalar, büyük bir “şok” yaşarken, geleceğe yönelik kararları konusunda alternatif planlarını da hazırlamaya başladı.

Bu ülkedeki son araç üretimi olan Transit operasyonunu Türkiye’ye taşıyan, ancak motor tesislerini kapatmayan Ford ise, planlarında ve yatırımlarında değişiklik planlamadığını kaydederken, “Ancak Avrupa operasyonumuzun rekabetçiliğini sürdürmek amacıyla gereken her türlü aksiyonu alabiliriz” ifadesini kullanmayı da ihmal etmedi. Ülkede üretim yapan en önemli firmalardan Nissan ise, gelecekteki model yatırımları için ihtiyatlı konuşmayı tercih edenlerden.2.6 milyon adetle Avrupa’nın Almanya’dan sonra en büyük otomotiv pazarı olan İngiltere’de tesisleri bulunan firmalar, bundan sonraki yatırım planlarına ilişkin konuşmanın erken olduğunu belirtirken, yaklaşık iki yıllık süreçte ülkenin AB ile serbest ticaret anlaşmasının akibetine bakacaklarını ifade ediyorlar. Mini ve Rolls-Royce markalarıyla İngiltere’de üretim yapan BMW Grubu, “gelişmeleri izlemeyi” yeğlerken, Avrupa koluOpel’e ait üretim tesisi bulunan General Motors da, İngiltere’nin AB ile “serbest ticaret” ayrıcalığını koruması gerektiğini vurguluyor. 

Bununla birlikte en önemli korkulardan biri de, İngiliz otomotiv pazarının, ekonomik iniş-çıkışlar nedeniyle giderek daralması... 

Kârlarda budama

Geçen yıl 2.6 milyon aracın satıldığı İngiltere pazarında, bu yıl referandum nedeniyle 120 bin adetlik, gelecek iki yıl ise, yıllık 400 binlik düşüşler görülebileceğini iddia ediliyor. Uzmanlara göre bu, sterlin’deki değer kaybı, ekonomik belirsizlik ve azalan tüketici güveni gibi nedenlerden kaynaklanacak. 

Söz konusu azalma, bazı Avrupalı üreticilerin karlarını da etkileyecek. Nitekim Daimler Grubu’nun Avrupa satışlarının yüzde 20’si, İngiltere’de yapılıyor. Aynı şekilde PSA PeugeotCitroen Grubu da, İngiltere’de hayli güçlü. Toparlanma sürecinde olan PSA, zarar etmemek amacıyla sterlin’deki değer kaybının hemen ardından İngiltere’de sattığı modellerinde fiyat artışlarına gitti. İngiliz markaları Jaguar ve Land Rover’ın ise kârında yüzde 20 azalma olacağı, şimdiden yapılan ilk tahminlerden.

Türkiye de ilgili

Her ne kadar Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret hacminde yakın zamanda bir değişim olması beklenmezken, Gümrük Birliği durumu ve üreticilerin İngiltere yatırımlarındaki gelişmeler, ülkemiz tarafından da dikkatle izleniyor.

İngiltere bir yandan Türkiye’nin AB içinde en çok otomotiv ihracatı yaptığı ülkeler arasında yer alırken, diğer yandan da bu ülkeden ithalat yapıyor. Nitekim Toyota, Honda ve Ford’un Türkiye’de üretilen bazı modellerinin motorları, markaların İngiltere’deki tesislerinden geliyor. 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)