Sürücüsüz otomobile şart koşuldu

Sürücüsüz otomobile şart koşuldu

access_time22 Ağustos 2014 09:35
Kaliforniya Google’ın sürücüsüz otomobiline direksiyon ve pedal eklenmesini şart koştu
Google’ın sürücüsüz otomobil prototipleri yolda bir engelle karşılaştı. Gelecek ay itibarıyla bu araçlara otomatik olmayan kontrollerin de eklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde Google bunları ABD’nin Kaliforniya eyaleti sınırları içinde test etme fırsatını kaybedecek.

Google geçtiğimiz mayıs ayında herhangi bir pedal, manuel fren veya direksiyon barındırmayan sürücüsüz otomobil prototipi geliştirdiğini açıklamış, bu otomobilin Google’ın sürücüsüz otomobil yazılımıyla iki yıl içinde yollara inebileceğini söylemişti. Google 100 prototip geliştirmeyi ve bunları yaz aylarında test etmeyi planlıyordu. Ancak görünen o ki, şirketin bu otomobillere elle yönetimi sağlayacak kontrolleri ekleme şartı bulunuyor.

Kaliforniya Motorlu Araçlar Departmanı tarafından getirilen yeni kurallar 16 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak ve bunlara göre bir test otomobilinin halka açık yollarda seyir hâlinde olması için sürücünün fiziksel kontrolü anında ele almasını sağlayacak ekipmanın bulunması şart olacak. Bu durum Google’ın otomobilinin direksiyon, fren ve debriyaj gibi ekipmanları da bulundurması gerektiği anlamına geliyor.
Google otonom prototiplere geçici direksiyon ve pedallar ekleyerek kurallara uyum sağlayacağını söylüyor. Eğer şirket kurala uymayı reddetseydi, sürücüsüz otomobil prototiplerinin testi sadece trafiğe kapalı yollarda veya Kaliforniya’nın dışında yapılabilecekti. Google’ın konuyla ilgili açıklamasında, yapılan eklentilerle birlikte güvenlik sürücülerinin güvenli sürüş özelliklerini test ederken gerekli durumlarda aracın kontrolünü ele alma yeteneğine de sahip olacakları kaydedildi.

Aslında Google mayıs ayında ilk fazda çıkacak prototiplerin acil durumlar için otomatik olmayan kontrolleri barındıracağını kaydetmişti. Kaliforniya ise bu durumu bir gereksinim hâline getirmiş oldu. Her bir otomobil her yönden iki futbol sahası uzunluğu kadar uzaklıktaki nesneleri bile algılayacak sensörler sayesinde kör noktaları da ortadan kaldırıyor ve güvenliği sağlıyor. Fiziksel kontrollerin eklenmesi sayesinde sürücünün de gerekli durumlarda müdahale etmesi sağlanıyor, güvenlik konusunda biraz daha ikna edici ortam yaratılmış oluyor. Ancak bu fiziksel kontrollerin eklenmiş olması durumu geçici olacak gibi görünüyor. (teknoblog)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)