TÜBİTAK Başkanı'ndan yerli otomobil açıklaması

TÜBİTAK Başkanı'ndan yerli otomobil açıklaması

access_time20 Kasım 2019 13:52
Kocaeli’de yerli otomobil ile ilgili açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Ar-Ge sürecinin Bilişim Vadisi’nde başlatılmış olmasını kıymetli buluyorum” dedi.

Kocaeli Sanayi Odasının (KSO) Kasım Ayı Meclis Toplantısı'na katılan Mandal, TÜBİTAK'ın destek projeleriyle ilgili sunum yaptı.

Toplantıya Vali Hüseyin Aksoy ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da katıldı.

Mandal, "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu"nun yerli otomobil fabrikasını Kocaeli'nin Gebze ilçesinde kuracağı yönündeki basında çıkan haberlere ilişkin, yerli otomobil fabrikasının nerede kurulacağı konusundaki sürecin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde yürütüldüğünü söyledi. Mandal, sürecin, özellikle Ar-Ge boyutunun Bilişim Vadisi'nde devam ettiğini, bunun dışındaki üretim süreciyle ilgili en doğru bilgilendirmeyi bakanlığın yapacağını vurguladı.

"Yerli otomobilde Ar-Ge boyutu daha kıymetli"

Yerli otomobilin, içerisinde birçok teknolojiyi barındıran bir alan olduğunu aktaran Mandal, şöyle konuştu:

"TÜBİTAK'ın desteği sadece bu girişim grubu özelinde değil. Türkiye'deki otomotiv sektöründeki, özellikle hızlı gelişen teknolojilerin, elektrikli araç boyutunda olsun, otonom araçlar olsun, bunlarla ilgili bu teknolojiler vasıtasıyla buradaki üretilecek olan ürünün kapasitesinin artırılmasına yönelik TÜBİTAK olarak çok desteğimiz var. Yapılacak yeni otomobilin Ar-Ge boyutu bizim için çok önemli. Bilişim Vadisi'nde bu sürecin başlatılmış olmasını çok daha kritik ve kıymetli buluyorum."

Mandal, Türkiye'de birçok firmanın, bu girişim denilen yapının, sürecin koordinasyonunda olduğunu belirterek, "Ülkemizdeki birçok firma özellikle bu bölgedeki firmalar otomobil parçasının üretimi konusunda katkı veriyor. Dolayısıyla direkt bu girişimden daha çok bunun yan sanayisini oluşturan tüm firmalarımız için de aynı süreç geçerli. Biz burada Türkiye'nin üretmiş olduğu teknolojinin katma değerinin yükseltilmesine bakıyoruz. Kocaeli'de bu anlamda en çok potansiyeli olan illerimizden bir tanesi. Bölge olarak bunu doğruluyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Yüksek katma değere dönüştürmek için çalışıyoruz"

Mandal, Kocaeli'de üretilen ürünlerin daha fazla yüksek teknoloji grubuna girmesi, yüksek katma değere doğru dönüşmesini sağlamak için çalıştıklarını vurgulayarak, bunlara katkı sağlayan önemli kurumlardan birinin de TÜBİTAK olduğuna dikkati çekti.

Bir gazetecinin kurum bünyesinde verilen desteklerle ilgili sorusu üzerine Mandal, şu bilgileri verdi:

"TÜBİTAK olarak 2018 yılında kamu, sanayi, üniversite ve girişimci boyutunda verdiğimiz destek 1,6 milyar lira. Bunun içinde üniversite, sanayi boyutu var. Biz verdiğimiz desteğin yanında aynı zamanda bir proje yapma kültürüyle birlikte kendini uluslararası ortama hazırlama konusunda da bir marka değeri oluşturuyor TÜBİTAK. Dolayısıyla kurumlarımız, TÜBİTAK projesi almakla veya tamamlamakla sadece hibe desteği sağlamış olmuyor, aynı zaman da evet ben 'Türkiye'de sınırlı sayıda desteklenen projeler içinde yer aldım' noktasında kendi marka değerini oluşturuyor. Sadece Türkiye'deki ulusal kaynaklarla değil aynı zamanda özellikle Kocaeli'yi uluslararası kaynaklardan, özellikle AB çerçeve programından çok daha fazla geri dönüş alabilecek, destek alabilecek il olarak görüyoruz."

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • salih20 Kasım 2019 22:34bu yerli otomobili ne zaman satın alacağız??

    (%0) (%0)