2016 yılı ajandamızda Egea'ya odaklanma var

2016 yılı ajandamızda Egea'ya odaklanma var

access_time02 Kasım 2015 17:35
Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, 2016'da yeni modelin hayat bulma sürecine odaklanacaklarını söylüyor
Koç Holding ve İtalyan Fiat ana ortaklığında faaliyetlerini yürüten Tofaş, Türk otomotiv sektörünün üretim ve satış adetleriyle en önemli oyuncularından biri. Tofaş tarihi yatırımlara imza attığı, hayata geçirdiği bir süreçten geçiyor. 2014-2016 yılları arasında toplam 1,5 milyar dolara ulaşan yeni model yatırımları gerçekleştiriliyor. Bu yatırımların meyveleri de toplanmaya başladı. Egea'nın yanında Doblo, dünya pazarlarında önemli noktalara geldi. Ekonomist’ten Talip Yılmaz, Tofaş'ın geldiği konumu, proje ve hedeflerini Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu ile konuştu. Eroldu'ya 2016 ajandasındaki öncelikleri sordu. Aldığı yanıtlar şöyle:

-2016 ajandanızda hangi konuların üzerinde duracaksınız?

-Egea ailesinin ilk modeli olan sedan kasım ayı itibariyle pazara sunuluyor. Bu model yeni yılla birlikte global pazarlarda da satışa sunulacak. Akabinde ailenin stationwagon ve hatchback modelleri devreye girecek. Onların da üretim ve satışları 2016 yılında başlıyor. Dolayısıyla sadece benim değil tüm Tofaş'ın yeni yıl ajandasında, bu yatırımların hayat bulma süreci yoğun bir şekilde yer alacak. Ürün yatırımlarının yanı sıra Tofaş'ın sürdürülebilir büyümesi için, yurtiçi ve yurt dışına yönelik potansiyel fırsatlar üzerine yoğunlaşacağız.

-Tofaş'ı beş yıl sonra nerede görmek istiyorsunuz?

-Tofaş uzun süredir Fiat'ın dünyadaki en kaliteli üretimi uygun maliyetlerle geçekleştiren ve isteklere hızla yanıt verebilen üretim merkezlerinden biri. Bunun yanında AR-GE'ye yaptığımız yatırımlar sayesinde yeni ürün geliştirme ve destekleme açısından önemli bir avantaja sahibiz. Bu avantajlar sonucunda Türkiye'de uzunca bir süredir yapılmış olan en önemli yatırım hamlelerinden biri olan Egea modelimizle birlikte hem binek hem de hafif ticari araçlarda küresel olarak rekabetçi bir ürün gamma sahip hale geliyoruz. Genişleyen ürün yelpazemizle ihracattaki gücümüzü artırırken, Türkiye'de de kârlı bir büyümeyi gerçekleştirmek istiyoruz.

Öte yandan, dünya çapında üretim yetkinliğimizin üzerine inşa ettiğimiz rekabetçiliğimizle, ortağımız Fiat için en cazip küresel üretim merkezi olarak yerimizi güçlendirmek, yeni projeler için en çok tercih edilen işletme olma özelliğimizi sürdürmek istiyoruz. Tofaş'ın arzu ettiğimiz şekilde büyümesi için EMEA bölgesinde ve yakın çevremizde büyüme potansiyeline daha fazla sahip pazarlarda etkin olmaya hazırlanıyoruz.

-Frankfurt Otomobil Fuarı'nda ilave yatırım sinyali verildi. Böyle bir yatırımın maliyeti ne olur?

-Türkiye'nin en yatırım odaklı şirketleri arasındayız. 2014-2016 arasında toplamda 1,5 milyar dolara ulaşan yatırımlarımız var. Öncelikle yapmakta olduğumuz yatırımları sonuca ulaştırmayı hedefliyoruz. Sözünü etmiş olduğunuz yatırım üretim kapasitemizi arttırmaya yönelik. Şu an için esnek hat gibi teknolojik yetkinlikler ile fabrikadaki kapasitemizi en verimli şekilde kullanabiliyoruz.

-Sektörde ve Tofaş'ta dokuz aylık gerçekleşmeler nasıl oldu? Bu yıl nasıl kapanır?

-Dokuz aylık dönemde sektörde, geçen yıla göre yüzde 40 artışla 663 bin otomobil ve hafif ticari araç satışı oldu. Sadece eylülde ise yüzde 4'lük düşüş var. Yıl sonunda iç pazar büyüklüğünün 900 binin üzerinde geleceğini öngörüyoruz. Tofaş olarak, 2015'in ilk dokuz ayında markalanınız ile 75 bin adet civarında satış gerçekleştirdik. Yılı 100 binin üzerinde satışla kapatmayı hedefliyoruz. 250 bin adedin üzerinde üretim yapmayı planlıyoruz. Yine Tofaş olarak 2014'te 1,4 milyar Euro civarında ihracat gerçekleştirdik. 2015'in ilk altı ayında ise ihracatımız 1 milyar Euro'ya yaklaştı. Bu veriler ışığında ihracat hacminde de geçen yılın üzerine çıkacağız.

-Tofaş bu yılı ne kadarlık ciro ve satış adedi ile kapatır?

-2014 yılında net satış gelirimiz bir önceki yıla oranla yüzde 5,7 artarak 7,4 milyar lira olarak gerçekleşti. 2015 yılının ilk altı ayında ise iç ve dış pazarda toplam 145 bin adet satış hacmi ile net gelirimiz 4,7 milyar TL'ye ulaştı. Mevcut veriler ışığında, 2015 yılını geçen yılki değerlerin üzerinde kapatacağımızı öngörüyorum.

-ABD'ye ihracat konusunu açar mısınız?

-Doblo, pazara sunulduğu 2000 yılından bugüne, birçok kez ihracat şampiyonu oldu, uluslararası platformlarda ödül aldı. Doblo'nun her neslinde bir öncekinden daha iyi ürün çıkararak çıtamızı iyice yükselttik. Yeni Doblo'da yedilik oranını, motor ve şanzıman haricinde yüzde 76'lara ulaştırdık. Bugün dünyanın zorlu ve büyük pazarlarından Amerika'ya aracımızı ihraç ederek önemli hedeflerimizden birini daha gerçekleştiriyoruz. Doblo modelinin ABD ve Kanada'ya ihracatına 2014 yılının aralık ayında başladık. Doblo'nun Amerika pazarı için üretilip Ram markası altında PromasterCity ismiyle ihracatının başlaması, gerek Tofaş gerekse Türkiye otomotiv sanayi açısından önemli bir fırsatı ifade ediyor. Aracın Amerika pazarına ihraç edilmesi şirket tarihinde bir kilometre taşı olmasının yanı sıra, Tofaş'ın dünya klasında üretim standartlarındaki yetkinliklerinin de göstergesi. Tofaş'ın bu kabiliyetinin gelecekte yeni ürünlerin yolunu açacağına eminiz. Kuzey Amerika'ya 2021 yılına kadar 175 bin araç göndereceğiz.

-Frankfurt Otomobil Fuarı'nda Egea yoktu. Bu durum neden kaynaklandı?

-Egea'nın üç versiyonu olacak. HB ve SW'nin de üretim aşamasında olması ile birlikte dünya prömiyerini Mart 20l6'da Cenevre Otomobil Fuarı'nda yapmak istiyoruz. Üç versiyon ile birlikte Cenevre'de daha güçlü bir tanıtım olacağını düşünüyoruz. Egea ile ilgili çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Oldukça umutlu olduğumuz bir aracımız.

-Kur riski kâr marjlarına nasıl ve ne ölçüde yansır?

-Son dönemde yaşanan kur artışları fiyatlara kısmen yansıdı. Ancak Tofaş hem iç pazar hem de ihracata yönelik bir iş modeliyle faaliyet gösterdiğinden kur riskini iç ve dış pazar operasyonlarımızla dengeleyebiliyoruz.

ANALİSTLER TOFAŞ İÇİN NE DİYOR?

"İHRACATIN AĞIRLIĞI ARTAR"


Global Menkul Değerler Analisti Emir Bölen:  "19.95 TL hedef fiyatımız ve 'al' tavsiyemiz bulunuyor. Yıl sonuna kadar Egea'dan 8 bini iç piyasada olmak üzere, toplam 14 bin 500 adet satış beklentimiz var. Tofaş, Egea kompakt sedanıyla kalmayacak, bu modele ek olarak 2016'da ihracat ağırlığı fazla olması beklenen hatchback ve stationwagon olarak iki yeni modelle de karşımıza çıkacak. Şirketin ihracat ağırlığının artmasını ve dalgalı kur rejiminden zarar görmeden ilerlemesini öngörüyoruz."

"DEĞERLEMESİ İSKONTOLU"

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan : "Hissenin Fiyat/Kazanç oranının özellikle yıl boyunca sektör ortalamasının altında seyretmesi bize iskontolu işlem gördüğünü gösteriyor. Tarihinin en büyük yatırımı Egea'nın üretimine başlaması önemli bir gelişme. Hissenin 19.90 kritik direnci önemli. Burası aşılırsa 20.00 ve daha yüksek seviyeler görülebilir. Tersi senaryoda ise yatırımcılar 18.70 ve 17.50 destek noktalarını izleyebilir."
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)