'50 bin araç satarız'

'50 bin araç satarız'

access_time10 Ekim 2013 09:56
Manheim Türkiye Genel Müdürü Zafer Terzioğlu, Şirketin işleyişini gelecek ile ilgili planlarını anlattı
TALHA ULUSOY/OTOMOBILSAYFASI.COM
Türkiye’nin ilk ikinci el oto açık artırma sistemini kuran Borusan Holding şirketlerinden Manheim Türkiye 15 bin satışla sektöre hızlı bir giriş yaptı. Manheim Türkiye'nin şimdi ki hedefi ise 50 binli rakamlara ulaşmak...
Manheim Türkiye Genel Müdürü H. Zafer Terzioğlu otomobilsayfasi.com'un sorularını yanıtladı.
-Bu açık artırma etkinliğine kimler katılabiliyor, Şimdi önüne gelen herkes ben arabamı burada satabilirim diyebilir mi?
ZaferTerzioğlu:Alım yetkisinin sadece esnaf(galeri) ve yetkili satıcılarda olduğu bir sistem bu. Ne halka açıyoruz ne de o firmalara açıyoruz.
-Başınızdan geçen böyle ilginç bir satış hikayesi oldu mu?
Zafer Terzioğlu: Bir firmanın satış müdürü geçen gün bir araba istemişti bizden, tam bir ay aradık bulamadık onu ki bize binlerce araç geliyor. Çünkü kim olursa olsun açık arttırma sistemine girmesi lazım, açık arttırmaya girmez ise yetki veremiyoruz. Şöyle olabilir ancak birisinin alır o aracı ve devreder. Benim arkadaşım bile olsa yapamıyoruz böyle bir şey.
Peki alınan araçlarda km sınırı var mı?
Zafer Terzioğlu: Hayır her türlü aracı alıp satabiliyoruz, hatta pert aracı bile pert diye not yazıp  satabiliyoruz. Bunu bizdeki ışık sistemine borçluyuz,Bu sistem şöyle çalışıyor. Örneğin araç geliyor ekranlarda kırmızı ışık yanıyor. Kırmızı ışık aracın mekaniğiyle ilgili hiçbir garanti ve taahhüdün verilmediği araçlar,Biz böyle satın almalar için aracı kendinizi görün bakın alın dinleyin diyorum. Çünkü otomobil buradan alınıp satıcıya geçtikten sonra bizim geri alıyoruz deme şansımız yok. Fakat Türkiye'de sistem yeni olduğundan bir şekilde yine de arkasında durmaya çalışıyoruz. Amerika’da kırmızı ışık sistemi daha iyi işliyor. Çünkü adamlar bir günde 10 bin araç satıyorlar bir tesislerinde Türkiye ile mukayese açısından şöyle söyleyeyim. Türkiye’de düşünün toplam 2.el satışta yılda  4 milyon satış rakamlardan bahsediyoruz ki bu rakam hem alış hem satış iki işlem sayıldığından 4 milyon, reel rakam bunun yarısı seviyelerde. Biz şu an o noktalarda değiliz. Büyüme aşamasındayız o yüzden bir şekilde malın arkasında duruyorsunuz.

Satışlar her gün burada fiziki olarak mı gerçekleşiyor, Satış rakamları ne durumda, hedefleriniz neler?

Zafer Terzioğlu:Biz haftada sadece 2 gün Çarşamba ve Cuma günleri fiziki açık arttırma yapıyoruz. Diğer günlerde de online internet sitesinden açık arttırma usulü yine satışa devam ediyoruz, şu an aylık 1500 civarına kadar geldik. Bu yıl 15 bini gördük, 2014’te 20 bine ulaşacağız. 2017 yılı için de 50 bin satış hedefimiz var. Öyle bir pazardayız ki büyümememiz için hiçbir sebep yok, şu an yer konusunda tıkandık.O sıkıntıyı aşmaya çalışıyoruz.Kullandığımız alanın 2 kat büyüklüğüne bir yer bakıyoruz.
Kaç tane üyeniz var?
Zafer Terzioğlu:3000 bin üyemiz var alıcı bunun 1250 tanesi aktif yani birden fazla ödül almış, tamamıyla yetkili satıcılar içlerinde çok büyük satıcılarda mevcut.
Bireysel müşteriye ne açılmayı düşünüyorsunuz?
Zafer Terzioğlu:Açık arttırma sistemini bireysele açmayı düşünmüyoruz. Bu işi önce denemek gerekiyor. Çünkü bireysel müşteri hemen vazgeçebiliyor. Ya da param çıkışmadı diyor. Daha handikaplı ve çok daha uğraş gerektiren bir işe girmeniz gerekiyor. Şu an böyle bir işi tercih etmiyoruz, dönüp Amerika’ya baktığımız zaman 8 milyon müşterinin tamamı yetkili satıcılar ve esnaflar. Ama ileride şunu düşünüyorum araçlara garanti verip, araçların ekspertizi bizim tarafımızdan yapıldığı için, detaylı bir ekspertiz yapıp bizden alan esnaf için  daha rahat satış için online sistem ve 7 gün içerisinde garanti , bu araç bizim sistemimizde kontrol edilmiştir , 7 gün içerisinde aracı iade edebilirsiniz 2 sene sonra buna 2015’te başlayacağız. Hatta bu işi kendi bayiliklerimiz üzerinden düşünüyoruz.
İnternet üzerinden satış ne durumda peki?
Zafer Terzioğlu:Her 2 araçtan birini online olarak satıyoruz. Buraya gelmeden alabiliyorlar. Geçen sene hiç online işimiz yoktu Mart ayında açtık, Haziran ayında yüzde 40’a çıkmıştık online satışta, bunun sebebi Manheim’dan değil Borusan’ın da marka gücü var. Online 2. El araç almak çok riskli aslında bakarsanız, hiç görmeden ve 30 saniyede almaktan bahsediyoruz.
Galericiler açısından avantajınız ne peki sizin?
Zafer Terzioğlu: En büyük 2 avantajı şudur; Birincisi parasını verdiği zaman devrini alacağının taahhüdü bizde, aracı kim satıyorsa devrini tertemiz yapmak bizim taahhüdümüz. Yapamıyorsak hem parasını veriyoruz hem de cezasını ödüyoruz, Dolayısıyla kafası rahat oluyor acaba gelir mi gelmez mi yok…
İkincisi hızlı olması vakit harcamaması, esnafın araç bulma sistemi bir oradan bir oradan değil tek bir yerden hepsini bulabiliyor. Tüm satışların şu an satışın yüzde 40 Anadolu’ya yapılıyor. 2 sene önce onlinedan önce yüzde 85 rakamı İstanbul’da yapılıyor idi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

access_time30 Nisan 2024 11:55

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2026 yılından itibaren F1 yarışlarının Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)