AB, Çin’in elektrikli taşıtlarına dair gümrük vergisini artıracak

AB, Çin’in elektrikli taşıtlarına dair gümrük vergisini artıracak

access_time18 Eylül 2023 08:31
AB Komisyonu yetkilisi Breton, Çin’in elektrikli arabalarına yönelik gümrük vergisini önemli ölçüde artıracakları mesajını verdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Temsilcisi Thierry Breton, Fransız basınına yaptığı açıklamada, Çin’in ürettiği elektrikli otomobillere koyulan gümrük vergisinin yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkabileceği sinyalini verdi.

Çin'in kendi elektrikli otomobillere yönelik kamu sübvansiyonlarına ilişkin Avrupa’da bir araştırma yaptırdıklarını kaydeden Breton, sonuç olarak AB’nin bu otomobillere yönelik gümrük vergilerinde önemli bir artışa gidebileceği uyarısında bulundu.

Euronews'in haberine göre Breton, “Genel olarak açacağımız soruşturmanın sonuçlarının ne sonuç vereceği konusunda ön yargıda bulunmak istemiyorum ama genel olarak daha önce başlattığımız soruşturmalarda ne olduğuna bakarsam gümrük vergilerinin yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıktığı görülüyor.” dedi.

Ne kadar gümrük vergisi alıyor?

Gümrük vergilerini artırılması konusunda dikkatli bir dil kullanan Thierry Breton, bu konuda kesin kararın verilmediğini ve durumun gidişatına göre bir karar alınacağını ifade etti.

Thierry Breton, Avrupa'ya Çin'den gelen elektrikli araçlara yüzde 10 gümrük vergisi uygulandığını hatırlatarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise bu oranın yüzde 27,5 olduğunu kaydetti.

Soruşturma sırasında AB’nin Çinli üreticiler tarafından "alınan doğrudan veya dolaylı sübvansiyonları" inceleyeceklerini belirten Thierry Breton, Çinli yetkililerle ve otomobil üreticileriyle hem elektrikli hem de diğer modellerle ilgili görüşmelerin yapılacağını ifade etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, çarşamba günü yaptığı açıklamada Çin’in kendi ulusal elektrikli araç üreticilerine verdiği destekle ilgili Avrupalı otomobil üreticilerini korumak adına bir soruşturma başlattıklarını duyurmuştu.

Çinli araçların fiyatların “yapay olarak düşük” olduğu suçlamasını yapan AB Komisyonu Başkanı, inceleme sonunda ticaret kurallarının ihlal edildiği tespit edildiği takdirde Çin araçlarına cezai gümrük vergileri uygulanabileceği uyarasında bulunmuştu.

Otomobil pazarı uzmanlarına göre, Çin’in ürettiği elektrikli araçların maliyeti Avrupalılara oranla yüzde 20 daha düşük.

AB'den Çin malı elektrikli otomobillere anti-damping soruşturması

 

Çin'de elektrikli araçların satışı artıyor

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)