Akaryakıt kaçakçılığında akılalmaz yöntemler

Akaryakıt kaçakçılığında akılalmaz yöntemler

access_time24 Kasım 2014 02:56
İzmir’de 10 kişi hakkında açılan dava akaryakıt kaçakçılığının nasıl yapıldığını gözler önüne serdi
Yanan otobüslerle gündemden düşmeyen 10 numara yağ ile ilgili, İzmir’de 10 kişi hakkında açılan dava, kaçakçılığın nasıl yapıldığını da gözler önüne serdi. İşlenip ürün haline getirilmesi gereken 2 bin 673 ton baz yağ kaçak akaryakıt olarak piyasaya sürüldü. Piyasa değeri 10 milyon lirayı aşan yakıtın izini kaybettirmek için birden çok paravan şirket kullanıldı. Kağıt üzerinde 760 ton yağın satıldığı Konya’daki firmanın 6 ay önce kapandığı, tek kuruş vergi de ödemediği belirlendi. İthal yağı işlemesi gereken İzmir’deki şirkette ise toplam 6 kişi çalışıyor görünüyor. Bu kişiler de şirket sahibinin yakın akrabası çıktı. Sanıklar ise yüzlerce ton yağı, pas koruyucu ve dikiş makineleri yağ olarak sattıklarını öne sürdü.

Karşıyaka Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan 10 sanıklı davanın ilk duruşması önümüzdeki şubat ayında yapılacak. İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nün geçtiğimiz nisan ayında başlattığı soruşturma ise, gelen bir ihbar mektubu sonrası başlatıldı.  Bir akaryakıt bayisinin yaptığı ihbarı değerlendiren Gümrük Muhafaza ekipleri, kaçakçılık yaptığı iddia edilen şirketi mercek altına aldı.

8 AYDA 2 BİN 673 TON

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Petronom Petrol Ürünleri İnş. Nak. şirketinin yaptığı ithalatı inceleyen ekipler, şirketin Aralık 2013-Temmuz 2014 arası dönemde 33 partide toplam 2 bin 673 ton baz yağı ithal ettiği anlaşıldı. Şirketin ithal ettiği bu malları işleyip ürün olarak piyasaya sunması gerekiyordu.

AİLE FABRİKASI!

Ekipler, şirket merkezinde yaptıkları incelemede toplam 9 üretim tankı bulunan işyerinde 5 tankın aylardır kullanılmadıkları için paslandığı belirledi. Şirketin toplam 6 kayıtlı çalışanın göründüğünü tespit eden ekipler bu kişilerin de şirket sahibi Ahmet Saylağ’ın yakın akrabası olduğunu tespit etti. Yine, sanayi tesisi kapsamındaki şirketin aylık elektrik faturasının da 300-400 TL gibi düşük bir seviyede olduğu görüldü.

KAPASİTENİN 5 KATI ÇALIŞMA 

Gümrük Muhafaza ekipleri, şirketin ürün giriş-çıkışlarını da inceledi. Günlük üretim kapasitesi 28 bin 513 kilo olan şirkette, kimi günler 123 bin 480 kilogram ürün çıkışının yapıldığı anlaşıldı. Hatta sevkiyatı yapılmış gösterilen tonlarca ağırlıktaki ürün 20 dakika gibi kısa bir süre içinde işlenmiş gibi gösterildi. İzmir Gümrük Muhafaza Müdürü Tahir Demir imzası ile savcılığa gönderilen fezlekede, ithal edilen ürünün işlenmediği kaçak akaryakıt olarak satışının yapıldığı kaydedildi. Fezlekede 10 numara yağ olarak piyasaya verilen yakıtı, özellikle nakliye ve otobüs firmalarının aldığı belirlendi.

‘PAS KORUYUCU OLARAK ALDIK’

Ekipler bu kez yüzlerce ton malın hangi şirketlere satıldığının izini sürdü. İlk gidilen adres Ahmet İşcan’ın sahibi olduğu Manisa’da Turgutlu’da kurulu Turyağ Akaryakıt Madeni Yağ. Ltd. şirketi oldu. Şirket sahibi İşcan, aldığı malın pas ve korozyon önleyici ile dikiş makineleri yağı olduğunu öne sürdü. İşcan, malı aldıkları şirkete güvendikleri için gelen ürünü kontrol etmediklerini öne sürdü. Yapılan kimi satışlarda ise paravan şirketlerin kullanıldığını belirledi. Kaçak akaryakıtın izinin sürülememesi için aynı malın 7-8 firma arasında el değiştirdiği tespit edildi.

‘HAYALİ ŞİRKET’E SATIŞ 

Tek partide satılan en büyük kalem malı oluşturan 760 tonluk baz yağın izini süren ekipler dikkat çekici bir sonuca ulaştı. Kağıt üzerinde satışı yapılmış gibi gösterilen 760 tonluk baz yağın 8.’inci sıradaki alıcısı olarak Konya Karatay’da kurulu TAT-KA Madeni Yağ isimli bir şirkete ulaşıldı. Ekipleri bu şirkete gitti ancak adresinden 6 ay önce taşındığı belirlendi. Kayıtlı çalışanı görünmeyen şirketin tek kuruş vergi ödemediği de öğrenildi. ‘Şirket yetkilisi’ olarak ifadesi alınan Metin Çelik ise, neden faaliyette olmadıkları yönündeki soruyu  “Bilmiyorum” şeklinde yanıtladı.

10 KİŞİ HAKKINDA DAVA

Akaryakıt kaçakçılığı suçlaması ile haklarında dava açılan kişiler ve sahibi oldukları şirketler ise dava dosyasında şu şekilde yer aldı: Ahmet Saylağ (Petronom Petrol Ürün.), Ahmet İşcan (Turyağ Akaryakıt Madeni Yağ), Salahaddin Akson (Sıla Petrol), Alaadttin Kaya (Fada İnşaat Nakl. Kimya), Nurullah Kaya (Çağlaroğlu Petrol), Kenan Kaya (Kaya Madeni Yağ ) Ayhan Germirli (GRM Petrol ,TAT-RA, TAT-KA), Metin Çelik (GRM Petrol, TAT-RA, TAT-KA), Sami Kayda (SKY Petrol), Ayhan Hay (Tudors Madeni Yağ)…Geriye dönük yapılan incelemelerde söz konusu isimlerden bazılarının daha önce de akaryakıt kaçakçılığı suçunu işledikleri belirlendi. (Hürriyet)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)