​Almanya'yı ancak 2100'de yakalarız

​Almanya'yı ancak 2100'de yakalarız

access_time10 Şubat 2014 09:24
“Ar-Ge Proje Pazarı” ve “Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması”nın üçüncüsü için hazırlıklar sürüyor
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin otomotiv sanayinde katma değerin artırılmasına katkı sunmak amacıyla “Ar-Ge Proje Pazarı” ve “Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması”nın üçüncüsü için hazırlanıyor.

Her iki etkinlikte toplam 300 bin TL’yi bulacak ödül dağıtılırken, uygun bulunacak dört proje sahibi, Ekonomi Bakanlığı’nın bursuyla iki yıl yurt dışında eğitim alacak.
OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması hedefinin otomotivi de kapsaması gerektiğini, bunun için de ürünlerdeki katma değeri yükseltmek için Ar-Ge faaliyetlerinin yanında patent konusunu da daha fazla ağırlık verilmesinin zorunlu olduğunu dile getirdi. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin Ar-Ge ve patent konusunda çok ileride olduğunu, bu farkı kapatmanın giderek zorlaştığını hatırlatan Burhanoğlu, “Şayet Türkiye’de bu hızla devam edilirse, Almanya’yı yakalamamız 2100 yılını bulabilir. 2043 yılındaysa ancak İspanya’yı yakalayabiliriz” dedi.
Yarışma için katılımcıların, projelerini 14 Mart gününe kadar “www.otomotivtasarimyarismasi.com”  ve  “www.otomotivprojepazari.com” web sitelerine göndermeleri gerekiyor.  

‘KATKIMIZ OLSUN’

Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerde kilogram başına katma değerinin çok düşük olduğunu, bunun otomotivde 10 dolara kadar çıktığını ancak rakip ülkelerde 15 dolar seviyesinde olduğunu vurgulayan Burhanoğlu, “Buraya yetişebilmemiz için bir şeyler eklememiz lazım. Sadece adetle değil, akıl-fikirle para toplamamız gerekiyor. Her iki yarışmayı düzenlememizin amacı da bu” diye konuştu. Burhanoğlu, “Yaptığımız işi tasarlayalım, bir yenilik ekleyelim. Bunun sayesinde zenginleşelim. Düzenlediğimiz yarışma da, bu hamle için küçük bir katkıdır. Çünkü bu pazar büyüklüğüyle yeni yatırım çekmemiz şu aşamada zor görünüyor” ifadesini kullandı.

YAN SANAYİ OCAKTA UÇTU

Otomotiv yan sanayi ihracatı, ocak ayında ilk kez toplam otomotiv ihracatının yüzde 51’ini gerçekleştirdi ve ana sanayiyi solladı. Bu oran daha önce yüzde 45 civarındaydı. Otomotiv yan sanayi, 2014 yılının ocak ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artırarak 804 milyon dolarlık ihracata imza attı. Ocakta binek otomobil ihracatı yüzde 17 yükselişle 494 milyon, hafif ticari araç ihracatı yüzde 22 düşüşle 224 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 2 gerilemeyle 48 milyon dolar oldu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

Almanya'dan 36 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracı

access_time06 Mayıs 2024 13:53

Almanya geçen yıl 786 bin adet elektrikli otomobil ihraç ederek, 36 milyar euro gelir elde etti.

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 arttı

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 arttı

access_time06 Mayıs 2024 12:37

Otomotiv ihracatı nisanda yüzde 2 artışla 2,75 milyar dolar oldu

Benzin ve motorine indirim yolda

Benzin ve motorine indirim yolda

access_time06 Mayıs 2024 08:59

Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 1.80 TL, motorine ise 1.20 TL indirim yapılacağını tahmin ediyor.

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

Satılan her iki elektrikli otomobilden 1’i Togg oldu

access_time05 Mayıs 2024 12:18

Nisan ayında satılan her 2 elektrikli otomobilden 1'i Togg oldu

YORUM YAP

YORUMLAR (0)