Arabanın markası da yerli olacak

"Arabanın markası da yerli olacak"

access_time19 Ekim 2015 09:14
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin markasınında yerli olacağını söyledi
Türkiye'nin artık kendi tarihine, milletinin geleneğine yakışan işler yaptığını dile getiren Işık, "Çok engelleniyoruz. En son yerli otomobil tartışması. Bu ülkenin otomobil yapmasından kim sevinmez? Bu ülkede kendini bu topraklara ait hisseden herkes gurur duyar değil mi? Bu kadar büyük bir medeniyet birikimi olan ülke, kendi arabasını yapamaz mı? 'Efendim, çakma Cadillac." Allah aşkına, bu çağda gidip başka arabayı kopya edebilir misiniz? Hiç bunun mantığı var mı?" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konuda ciddi bir çalışma yaptıklarını ifade eden Işık, şunları kaydetti: "Dedik ki önümüzde iki yol var, birinci yol her şeye sıfırdan başlayacağız bütün parçaları tek tek kendimiz yapacağız. Bir otomobilde yaklaşık 5 bin parça var. Bu en az 3 yıl, ortalama 5 yıl, en az 1 milyar dolar. Bu bir de Amerika'yı tekrar keşfetmek. İkinci yol, daha önce bu işi yapmış, güçlü bir firmayla iş birliği. Bütün dünyada bu yapılıyor. Bugün gördüğünüz bütün büyük firmalar başlangıçta böyle başladı. SAAB çok kaliteli bir arabadır şu anda da seri üretimi yok, bizim için de büyük bir avantaj. Onun bütün fikri mülkiyet haklarını satın aldık. Şimdi birlikte geliştireceğiz TÜBİTAK liderliğinde inşallah."

Görülen prototiplerin "daha işin A'sı olduğunu" belirten Işık, "Bir, arabanın markası yerli olacak, Türk markası olacak. İki, arabanın bütün fikri mülkiyeti hakları Türkiye'de olacak. Üç, arabanın parçalarının en az yüzde 85'i Türkiye'de üretilecek. Dört, bu sayede Türkiye otomobil teknolojisini geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke olacak" bilgisini verdi.

Işık, "Ben buna, 'yerli araba' demeyeceğim de ne diyeceğim? Bu araba yerlidir ama birileri fena halde rahatsız oldu. Bunlar rahmetli Nuri Demirağ'ın, Vecihi Hürkuş'un uçak serüveninden de rahatsız olmuşlardı. Rahmetli Demirağ'ı batırmak için ne yaptıklarını, hangi dolapları çevirdiklerini tarih kitapları yazıyor. 1961'de 'Devrim' otomobilinin başına neler getirdiklerini kitaplar yazıyor. Aynı zihniyet bugün yerli otomobile de karşı çıkıyor" görüşünü paylaştı.

Gençlerin yerli otomobil için 'Cadillac'a benziyor' dediğini söyleyen Işık, "Çok hoşuma gitti. Gençlerin eleştirilerine gerçekten çok büyük değer veriyorum. Onların eleştirileri bize yol gösterecektir. Art niyetle yapılan eleştirilere değer vermiyoruz. İyi niyetli eleştiri yap, deki 'Şunu yanlış yaptın, şunu doğru yap. Şunu şöyle yapma, böyle yap.' Ama 'Türk aklı araba yapamaz' dersen işte o zaman ben de sana derim ki sen bu vatanın, bu toprağın insanı değilsin" diye konuştu.
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)