Araç satıcılarının akıl almaz taktikleri

Araç satıcılarının akıl almaz taktikleri

access_time30 Nisan 2020 19:29
Araba almak isteyenlerin en büyük korkularından birisi de bayiliklerde profesyonel satış temsilcilerinin taktiklerine yenilerek ödenmesi gereken miktardan daha fazla ödemek. Bu satış tekniklerinin bazılarını sizler için derledik

OTOMOBILSAYFASI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Araba satıcıları hızlı ve ikna edici konuşarak cebinizdeki parayı son kuruşuna kadar almak isteyen dolandırıcılar olarak ünlenmiştir. Gerçek şu ki, birçoğu kendi ticari itibarlarını ve uzun vadeli müşteri ilişkilerini geliştirmek için çok çalışan vicdanlı iş adamlarıdır. Ancak bir araba satın alma kafa karıştırıcı ve yorucu olabilir. Satıcıların bu kötü ünü ise söz konusu kafa karışıklığını kendi avantajları haline çevirmesinden kaynaklanıyor.

Yem ve anahtar aldatmacası

Kesinlikle otomobil endüstrisine özgü olmasa da, yem ve anahtar aldatmaca kitaptaki en eski hileler biridir. Bir reklam, çevrimiçi gönderi veya telefonda yapılan bir konuşma aracılığıyla, satıcı müşteriyi showroom'a çekmek için bir araçta büyük bir tanıtım yapılır. Ancak, satıcı belirli bir sayıda promosyon ürünü olduğunu söyler. Gözleri kamaşan alıcı ise diğer model araçlara yönlendirilir ve ortalamadan daha yüksek bir fiyata araç satılır.

Resimdeki araba anlaşmayla uyuşmuyor

Yem ve anahtar tuzağının bir başka, daha ince sürümü oldukça yanlış değil ama kesinlikle yanıltıcı reklam tuzağıdır. Satıcı, eksiksiz modeli gösteren bir reklam yayınlayacak, ancak temel model için fiyatları ve ödemeleri tanıtacaktır. Alıcı showroom’a girdiğinde reklamdaki arabaya ulaşmak için alüminyum alaşım jantlar ve ses sistemi gibi reklamda gösterilen özelliklerle birlikte çok daha yüksek bir maliyet öder.

Dipnotlara dikkat

Araba reklamları bulanık ve okuması zor küçük yazılarla birlikte gelir. Bununla birlikte söz konusu showroom’a girmeden önce bu yazıları kesinlikle okumanız gerekir. Çünkü bu küçük yazı tipi içinde gizli feragatnameler, hükümler, uyarılar ve birçok alıcı için tartışmalı olan ön koşullar vardır. Dip notlar, finansman tekliflerinin yalnızca en yüksek kredi notuna sahip olanlar için rezerve edildiği, büyük peşinatların gerekli olduğu veya teklifin yalnızca bayilik aracılığıyla finanse edenler için kullanılabildiği gibi bilgilerin yazıldığı yerdir.

Bayi katma değer seçenekleri

Bazen, bayiler gerçekten iyi bir fiyata bir araba reklamı yapar ama alıcı showroom’a girdiğinde bu fiyat aniden çok daha fazla yükselir. Bunun sebebi reklamı yapılan aracın bayi katma değeri olarak adlandırılan sunroof veya spoiler gibi seçeneklerle birlikte geliyor olmasıdır. Alıcının hiç beklemediği bu seçenekler, reklamı yapılan satın alma fiyatına hızla binlerce dolar ekleyebilir.

Masrafı aylara bölme

Satıcı ek bir katma değer seçeneği olmadan dahi size daha fazla harcama yaptırabilir. Varsayalım ki bir sunroof ya da spoiler seçeneği ile ilgilendiniz. 1700 dolar ve ekstra 700 dolar denildiğinde alıcı daha isteksiz hale gelebilir. Ancak satıcı bunu söylemek yerine aylık sadece 28 dolar ödeyeceğinizi söyleyerek kulağa daha hoş gelen bir fiyatı ortaya çıkarır. Ödenecek rakamsa aynıdır.

Aylık ödemelere dayalı pazarlık

Bayiler tarafından uygulanan yaygın bir taktik de araç için aylık ne kadar ödemenin planlarını sormaktır. Asla bu tuzağa düşmemek gerekir. Örneğin, bütçenizin ayda 400 dolar olduğunu söylüyorsanız, bayi ödemeleri yeterince uzun bir kredi haline getirirse size hemen hemen her arabayı satabilir. Bayiliklerse paralarını finansman bölümünden kazanıyorlar. Eğer satın alamayacağınız bir aracı size satmayı başarırlarsa ve siz kredi ödemelerini geciktirirseniz, bayilik hem satıştan hem de biriken faizden ekstra gelir elde eder. Bunun yerine ödeme gücünüzü ödeme sürenizle çarpıp buna göre bir fiyat belirlerseniz gerçekten karşılayabileceğiniz araç fiyatına ulaşabilirsiniz.

Nasıl ödeyeceksin?

Başka bir bilindik strateji ise araç için kafanızda kurduğunuz ödeme planını ortaya çıkarmaktır. Satıcıların gelirlerini finans departmanından aldığını tekrar hatırlatmak gerekirse onlara elinizdeki kozu göstermek yanlış bir adım olabilir. Eğer nakit ödeme planınız veya üçüncü bir finansman güvenceniz varsa ki bu ikisi de satıcı için aynı şeydir, satıcı seçeceğiniz aracın daha yüksek fiyatlı olmasını sağlayarak sizi kredi finansmanına yönlendirmeye çalışır. Büyük indirimlerle fiyatı daha cazip kılmayı denerler çünkü o miktarın kendilerine tekrar döneceğini bilirler. Bu yüzden pazarlığı önce yapıp finansman konusunu daha sonra ayrı bir biçimde konuşmak en doğrusudur.

Korona virüs salgın araç alışverişini etkilemedi

 

Türkiye Avrupa'da otomotiv satışları artan tek ülke

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak

1 Mayıs'ta toplu taşıma ücretsiz olacak

access_time30 Nisan 2024 00:52

Cumhurbaşkanlığı kararıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Ankara, İstanbul ve İzmir'de toplu ulaşım ücretsiz olacak.

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

BMW'den 2.7 milyar dolarlık elektrikli araç hamlesi

access_time29 Nisan 2024 12:35

BMW, Çin'deki fabrikalarından birinde daha fazla elektrikli araç üretmek için 2,76 milyar dolar yatırım yapacak

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

Elon Musk Çin'de lobi yapıyor

access_time28 Nisan 2024 22:06

ABD'li iş insanı Elon Musk, otonom sürüş teknolojisini piyasaya sürebilmek için Çin'de lobi yapıyor

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

Bodrum yaza ralli ile merhaba dedi

access_time28 Nisan 2024 20:51

Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası üçüncü ayağı Rally Bodrum, Castrol Ford Team Türkiye takımından Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibinin liderliği ile sona erdi....

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • ceyhun ak30 Nisan 2020 19:48iyi ki peugeot 3008imi alırken yaşamadım böyle bir şey :D

    (%0) (%0)