Asyalıların 'melez' kapışması

Asyalıların 'melez' kapışması

access_time22 Mayıs 2017 04:59
Dizel motorlu araçlar yavaş yavaş yerini hibrit yani hem elektrikli hem benzinli motorlara sahip 'melez' otomobillere bırakıyor. Hibrit otomobiller özellikle Asyalı markalar arasında yeni bir savaş başlatacak gibi görünüyor

Hem Amerika’da gerçekleşen emisyon skandalı hem de Avrupa’da sıkılaşan kanunlarına bağlı olarak otomotivde dizellerin ömrü iyice kısaldı. Avrupa’da ve ülkemizde yıllardır ağırlıklı olarak tercih edilen dizel motorlarla ilgili son dönemde yaşanan gelişmeler, birçok ülkeyi dizel motorlu araçlar konusunda çok radikal önlemler almaya sevk etti. Bugün Avrupa ülkelerinde geçerli olan emisyon standartları araçların Avrupa sınırları içerisinde satılıp satılamamasını belirlerken, hem dizel hem de benzinli araçlarda emisyona göre sınırlamalar hızla artırılıyor. Saldığı zararlı partiküller ve NOx (azot oksitleri) nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği raporlarla ortaya konan dizel motorlu araçlar konusunda ciddi önlemler alınmaya başlarken, firmalar da dizel motor geliştirmekten hızla vazgeçiyor. Çünkü firmaların sıkı NOx kurallarını dengelemek için emisyon sistemlerini iyileştirme maliyeti epey yüksek. Yayınlanan bir rapora göre dizel otomobiller şu anda benzinli otomobillere göre Avrupa’da yaklaşık olarak 1.300 Euro daha pahalı. Bu yeni NOx emisyonlarının istenen seviye ulaşması 300 Euro’dan fazla bir maliyete yol açıyor. Bu da yoğun rekabette firmaların artık mevcut dizel motorlar dışında yeni nesil dizel geliştirmemesinde etkili oluyor.

ALTERNATİF HİBRİT OLDU

Peki önümüzdeki yıllarda dizelin alternatif ne olacak? İşte bu noktada daha az zararlı emisyon üreten veya hiç üretmeyen CO2’yi azaltmaya daha büyük etkisi olan hibrit ve elektrikli otomobiller karşımıza çıkıyor. Bir kaç yıl içinde dizel araçların emisyon azaltma sistemleri ile donatılmasının maliyeti bir hibrit otomobilin fiyatı ile hemen hemen aynı olacak. Hatta hibritlerin maliyetlerinin gün geçtikçe azaldığı, bu yüzden artık dizel geliştirmek için uğraşmaya değmeyeceği ifade ediliyor. Bu yüzden daha şimdiden bir çok uluslararası otomotiv markası dizel geliştirmekten vazgeçtiğini açıklarken, önümüzdeki sürüşte dizellerin yerini alması beklenen hibrit yani hem benzinli hem elektrikli motora sahip melez otomobiller atağa kalkıyor. Güney Koreli Kia markasının yaptırdığı bir araştırmaya göre Avrupa’da 2023 yılına kadar dizel motor kullanımı yüzde 55’ten 40’a gerileyecek. Hibrit ve elektrikli gibi alternatif yakıtlarla çalışan araç talebi ise yüzde 3’lerden yüzde 19’a yükselecek. Bu da 6 yıl içinde Avrupa’da hibrit ve elektrikli otomobil satışını 2.1 milyon adede çıkacak.

ASYALILAR ATAĞA KALKTI

İşte dizel ve benzinli motorlardan yüzde 100 elektrikli otomobillere bu melez olarak adlandırılan hem benzinli hem elektrikli motora sahip hibrit otomobillerle geçiş yapacağız. Bu konuda hemen hemen her marka hibrit araç geliştirirken Asyalı üreticiler ise bir adım önde gözüküyor. Hibrit otomobillerde Japon Toyota’nın açtığı yoldan diğer Asyalı üreticiler hızla girerken, yaşanacak bu melez savaşı Türkiye’de kendini gösterecek. Hibrit otomobillerin öncüsü konumunda olan Japon Toyota’dan sonra Güney Koreli Kia da hibrit pazarına hızlı bir giriş yaptı. Kia düşük yakıt tüketimiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Niro’yu Türkiye’de satışa sundu. Böylece Toyota’nın Yaris, Prius, C-HR ve Rav4 modellerinden sonra Kia Niro da Türkiye’deki yerini aldı. Ulaşılabilir hibrit otomobil rekabetine son olarak Güney Koreli Hyundai de katılacak. Hyundai’nin hibrit modeli Ioniq haziran sonu itibariyle Türkiye’de satılmaya başlanacak.

TOYATA C-HR

123 BİN TL’YE YOLLARA ÇIKTI

ABD’yi uçtan uca en düşük yakıt tüketimiyle geçerek, resmi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren hibrit SUV Niro, Türkiye’de 123 bin 900 liralık fiyatla satılıyor. 100 kilometrede 3.8 litrelik yakıt tüketimi ile sınıfının en tutumlu ve çevreci ürünü olarak öne çıkan Niro’nun paralel hibrit sisteminde 1.6 litre hacimli direkt enjeksiyonlu benzinli ve lityum-iyon polimer batarya ile 32 kW elektrikli motoru 141 beygirlik bir güç sunuyor. Gücünü altı kademeli çift debriyajlı şanzımanla ön tekerleklere aktaran Niro, sadece 88gr/km CO2 emisyon salımı gerçekleştiriyor. 9 farklı renkle tercih edilebilen Niro’da, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, ısıtmalı koltukları ve geri görüş kamerası, sunroof ve 18 inç alaşım jantlar standart sunulurken, kablosuz akıllı telefon şarjı ve 220 V’luk priz girişi ile tüm elektronik aletler şarj edebiliyor. Euro-Ncap’den 5 yıldız alan ve 5 yıl garanti onarım güvencesi sunan Niro’nun bu yıl satış hedefi 500 adet olarak açıklandı.

Kia Niro’dan bu yıl Türkiye’de 500 adet satılması hedefleniyor

GÜNLÜK KİRALAMA İLE HİBRİT TANITIMI

ÇELİK Motor Genel Müdürü Özgür Maraş da Türkiye’nin hibrit araçlarla ilgili gelişmelere kayıtsız kalamayacağını belirterek, Kia’nın Niro ile düşük emisyonlu araç kategorisinde öncü rol oynayacağını belirtti. Niro’nun Kia’nın hibrit otomobil alanında katettiği önemli adımları gözler önüne serdiğini ifade eden Maraş, “ABD’yi uçtan uca en düşük yakıt tüketimiyle geçerek, resmi olarak Guinness rekorlar kitabına girerek kendini kanıtladı” dedi. Niro’yu daha fazla kişiye deneyimletmek amacıyla Garenta Day ile kiralama yapılabileceğini belirten Maraş, “Hibrit konusunda fikri olmayan biri bile kiraladığında hibrit sahibi olabiliyor” dedi.

AKLA İLK GELEN OLMAK İSTİYORUZ

AVRUPA’da olduğu gibi Türkiye’nin de hibrit araçlarlarla ilgili gelişmelere kayıtsız kalamayacağını ve bu konuda da iddialı oldukları söyleyen Kia Türkiye Grup Direktörü Ayşe Tuncel, Niro ile Türkiye’deki hibrit pazarına çetin rekabet getireceklerini söyledi. Niro’nun rekabetçi fiyatı ve sahip olduğu özellikleri ile kısa sürede hibrit SUV segmentinin önemli oyuncularından biri olacağını öngördüklerini ifade eden Tuncel, “Hibrit denince akla gelen ilk markalardan biri olmak istiyoruz. Özellikle Niro’nun Avrupa’da 6 aylık performansına baktığımızda 37 binlere varan satış adetleriyle bunu görebiliyoruz. Çevre bilinci, vergi avantajı ve düşük tüketim ile hibritler artık tüketici tercih sıralamalarında ilk sıralarda. Çevreci araç geçmişi 30 yıl önceye dayanan Kia, 2020 yılına kadar hibrit ve elektrikli 11 yeni modeli satışa sunacak” açıklamasını yaptı. Kia’nın toplam satışlarının yüzde 30’unun filo olduğunu ve bu oranın hızla düştüğünü belirten Tuncel şunları söyledi: “Türkiye’de marka algımız adeta bir sıçrama yaşadı. Geçen 7 yılda filo oranımız yüzde 30’lara kadar geriledi. Satışlarımızın ağırlığında perakende var. Bu da marka olarak bize çok şey kazandırıyor. 15. sırada başladığımız marka algısı sıralamasında önümüzde iki yılda ilk 10 arasında olacağız. Bizi diğer markalardan ayrıştıran en önemli faktör, fiyat fayda oranımız. Diğer markalardaki ekstra donanımlar, bizde en alt paketlerde bile standart sunuluyor.”

EN HIZLI MELEZ 3 KİŞİ İÇİN GELDİ

JAPON Honda’nın spor otomobil tecrübesini geleceğin teknolojisiyle bir araya getiren modeli yeni NSX, Türkiye’de 500 bin Euro fiyatla satışa sunuldu. Türkiye’ye bu yıl 3 adet NSX getireceklerini açıklayan Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura, “Yeni nesil NSX’i hibrit bir sistemle güçlendirmeye karar verdik ve mühendislerimiz benzeri görülmemiş bir sürüş keyfini bu hibrit araçta yaşatmak için tarifi zor bir çalışma yürüttüler. Sport Hybrid AWD sayesinde yeni NSX, sürüş dinamiklerini artırmak için hibrit elektrik motorları kullanan dünyanın ilk süper spor otomobilidir” dedi. Ön aksta iki ve arka aksta bir adet olmak üzere toplam üç elektrikli motora sahip olan NSX, aynı zamanda arkada ortada uzunlamasına konumlandırılan çift turbo beslemeli 3,5 litrelik V6 benzinli motora sahip. Yeni Honda NSX’te kullanılan 4 farklı motor, toplamda 581 begyir güç üretirken 646 Nm’lik cömert tork değeri de araç içinde sürücü ve yolcuya ciddi oranda G kuvveti uygulamasına neden oluyor.

BU DA MELEZ JEEP KONSEPTİ

AMERİKAN Jeep, SUV teknolojisine yön verecek yepyeni bir konseptle dikkatleri üzerine çekti. Jeep Yuntu konsepti, 6 kişilik yaşam alanı, maskülen tasarım özellikleri ve hibrit güç kaynağı sayesinde Çin pazarında tüketicilerle buluşacak yeni bir SUV’un ön gösterimi niteliği taşıyor. İkonik Jeep radyatör ızgarası, Cherokee modelinden ilham alınarak tasarlanan LED teknolojisiyle donatılan farları ve maskülen çizgilere sahip karoseriyle güçlü görünen büyük boy SUV Yuntu’nun, stop grubu da tasarım bütünlüğünü sağlayacak şekilde, yatay konumda yerleştirilmiş. Fütüristik detaylarla bezenen konseptin arka kapılarıysa, geriye doğru açılarak iniş ve binişlerin kolaylaştırılması hedefleniyor. İçten yanmalı ve elektrikli motorun bir arada sunulduğu Jeep Yuntu konsepti, kablosuz olarak da şarj edilebiliyor. Sadece elektrikli olarak da hareket edebilen Jeep Yuntu, elektrik modunda 65 km menzile sahip olarak yol kat edebiliyor. (Hürriyet / Emre Özpeynirci)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)