Avrupa'da bir ilk: Sürücüsüz otobüs yollarda

Avrupa'da bir ilk: Sürücüsüz otobüs yollarda

access_time27 Şubat 2021 18:41
İspanya'nın güneyindeki Malaga'da sürücüsüz bir otobüs hizmete başladı

Avrupa'da ilk örnek olarak ilan edilen projede, sürücüsüz elektrikli otobüs İspanya'nın güneyindeki Malaga sokaklarında gezinmeye başladı. Tamamen elektrikli olan, sensörler ve kameralarla donatılan otobüs Cumartesi günü hizmete başladı. Otobüs Malaga Limanı ile Endülüs şehrinin merkezi arasında sekiz kilometrelik mesafede günde altı sefer gerçekleştiriyor.

AFP’nin aktardığına göre, projeden sorumlu konsorsiyumu yöneten Avanza şirketinin güney bölümünün yöneticisi Rafael Durban Carmona, "Otobüs her an nerede olduğunu ve çevresinde neler olduğunu biliyor" dedi. En önemli özelliklerinden birinin, kırmızıya döndüklerinde otobüsü uyaran sensörlerle donatılmış trafik ışıklarıyla etkileşim yeteneği olduğunu ekledi. Otobüs ayrıca, güzergah üzerinde kaydedilen verilere dayanarak kararlarını değiştirmesine ve iyileştirmesine imkan tanıyan bir yapay zeka sistemine sahip. İspanyol Irizar firması tarafından tasarlanan, 12 metre uzunluğunda ve 60 yolcu taşıyabilen bu araç, görünüş olarak geleneksel şehir otobüslerini andırıyor.

Avrupa'da halihazırda, Fransa veya Estonya gibi ülkelerde olduğu gibi, otonom araçlarla ilgili bir dizi başka deneysel projeler bulunsa da, bunların hiçbiri diğer araçlarında bulunduğu açık caddelerde çalışan geleneksel boyutlu şehir otobüsleri gibi değil.

İleri teknolojisine rağmen İspanyol yasaları araçların sürücüsüz çalıştırılmasına izin vermediğinden, gerektiğinde kontrolü ele alabilecek bir şoför bulunuyor. Ancak şoför yalnızca döner kavşağa yaklaşırken direksiyon simidine veya pedallara hafifçe dokunmak gibi istisnai durumlar dışında herhangi bir müdahalede bulunmuyor.

Yolcu koltuğundaki Marta, sürücüsüz otobüsle ilgili düşüncelerini "Her şey gayet normal, hatta otobüsü birinin kullandığı bile düşünülebilir. Gayet rahatım ve kendimi güvende hissediyorum, aksi takdirde otobüse binmezdim. Özellikle de, torunumla bindim” şeklinde ifade etti. İspanyol hükümetinden de fon desteği alan proje birçok üniversitenin işbirliği ile yürütülüyor.

Avrupa dışında, Singapur’ da Ocak ayının sonunda sürücüsüz otobüsler test edilmeye başlanırken, Çin’in bazı şehirlerinde de kendi kendine giden taksilerin test sürüşü yapılıyor. ABD’ de ise Google’ın ya kuruluşu olan Waymo'nun 2017'den beri Arizona'da hizmette olduğu bilinen sürücüsüz otomatik taksileri San Francisco'da test etmesi bekleniyor.

ABD’de Mart 2018’de Uber'e ait sürücüsüz otomobil, can kaybına neden olan bir kaza yapmıştı.

Uzmanlar, sürücüsüz araçların tam geliştirilmesi ve kullanılması önündeki en önemli engellerin, yasal düzenleme eksikleri ve siber güvenlik açısından barındırdığı riskler göz önüne alındığında halkın otonom araçların kullanımını kabul etme konusundaki isteksizliği olduğunu söylüyorlar.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

Bakan Ersoy duyurdu, F1 yarışları Türkiye'ye geliyor!

access_time30 Nisan 2024 11:55

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2026 yılından itibaren F1 yarışlarının Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Togg'da zırh detayı

Togg'da zırh detayı

access_time30 Nisan 2024 11:48

Togg'a yüksek güçteki silahlara karşı koruma sağlayan BR4 seviyesi zırhlama işlemi uygulanıyor.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)