Babayiğit BMC mi olacak?

Babayiğit BMC mi olacak?

access_time16 Eylül 2013 07:31
Çukurova Grubu’nun bünyesinde yer alan ve borçları nedeniyle TMSF’nin el koyduğu Türk ticari araç markası BMC’de ‘Türk malı oto’ sesleri yükseliyor
Çalık Grubu’na satılacağı iddia edilen BMC’nin Başbakan Erdoğan’ın istediği yerli oto için çalışmalara başladığı kaydediliyor.

Hürriyet'in haberine göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) 17 Mayıs’ta Çukurova Grubu’na ait bazı şirketlerle birlikte yönetimini devraldığı BMC için hükümetin planı netleşmeye başladı. Şirkete yakın kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre TMSF’nin BMC’yi Çalık Grubu’na satacağını ve Başbakan Erdoğan’ın istediği ‘Türk malı oto’nun BMC bünyesinde üretileceği iddia edildi. Ticari araç üreticisi olan BMC’de ‘yerli oto’ için çalışmaların sessiz bir şekilde başladığı, mevcut platformların üzerinde yapılacak değişiklikle Başbakan Erdoğan’ın isteğinin hayata geçirileceği belirtiliyor. Böylece, Erdoğan’ın istediği ‘Babayiğit’in‘Çalık’ olması da netleşmiş olacak.

TMSF SATIŞA HAZIRLADI
Diğer taraftan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetiminin devraldığı BMC’de son dönemde üretime başlayacak şekilde çalışmalara hız verilmişti. Türk Metal Sendikası üst yönetimi ile görüşerek üretimle ilgili planlama yapan TMSF yetkilileri, yan sanayi firmalarıyla da görüşerek, sipariş vermeye başlayacaklarını açıklamışlardı. BMC’nin eylül ortasından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirdiği zırhlı araç Kirpi’nin üretimine başlayacağı ve izindeki çalışanların yüzde 10’una iş başı yaptıracağı da açıklanmıştı. Firmanın, daha önce kazandığı ihale kapsamında TSK’ye 1 yıl içinde 250 kirpi aracı teslim etmesi gerekiyor.

İNGİLTERE KRALİÇESİ AÇTI
Türkiye’nin en büyük ticari araç üreticilerinden BMC, 1964 yılında İzmir’de kuruldu. Temel atma törenine İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in de katıldığı fabrika ilk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. Kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretmeye başladığı 1966 yılından itibaren giderek büyüdü ve güçlendi. 1976 yılında, Türkiye’de ilk dizel motor üretimini ve benzinli motorların dizel adaptasyonunu gerçekleştirdi. Motorlu araçların yanı sıra, Türk sanayinin ihtiyaç duyduğu endüstriyel motorları, jeneratörleri, deniz motorlarını ve askeri amaçlı ürünleri de üretmeye başladı. Yine bu yıllarda, Leyland serisine ait ilk hafif ticari araç olan Leyland 30 kamyoneti piyasaya sundu. 1983 yılında Volvo Truck Corporation ile ortaklık kuran BMC, Türkiye’nin ilk turbo motorlu ticari araçları olan Yavuz serisini üretti.1985 yılında anlaşma yaptığı Cummins Engine Company ile Cummins motorlu Fatih serisi kamyonları üretmeye başlayarak, dünyanın en güçlü üreticileri arasındaki yerini sağlamlaştırdı.

Çukurova ile yerli araç üretimine döndü
1989’da şirketin bütün hisseleri Çukurova Holding tarafından satın alındı. Bu tarihten itibaren BMC, tamamen yerli ve özgün bir tasarım için Pininfarina ile işbirliği yaptı. 120 milyon doları aşan yatırımın sonucunda, Haziran 1996’da sınai ve ticari mülkiyeti BMC’ye ait olan Profesyonel piyasaya sunuldu. Profesyonel serisi, BMC’nin uluslararası bir marka olmasını sağlayarak Türk otomotiv sektörüne dünya çapında itibar kazandırdı. 2004’te 40 milyon dolarlık ilave yatırımla Megastar’ı yaratan BMC, 2009’da da Kirpi adındaki zırhlı araçları üretmeye başladı.  TMSF,  Çukurova Grubu’na ait bazi şirketlerle birlikte 17 Mayıs 2013 tarihinde BMC’ye el koydu.

‘İntihar’ dendi gündemden düştü
Başbakan Erdoğan’ın 2011 başında ‘Yok mu yerli otomobil yapacak bir babayiğit’ sözü sonrası düğmeye basılan ‘Türk malı oto’ için bugüne kadar bir sonuç alınamadı. Fiat ve Renault, Türkiye’de ‘yerli oto’ yapabileceklerini açıklasa da, yapılan çalışmalardan sonra vazgeçtiler. Koç Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un, “Yerli oto intihar olur’ açıklaması sonrasında ise bu konu biraz gündem dışına çıktı.

Çalık, otomotive ilk kez giriyor
Ticari faaliyetleri 1930’lu yıllara dayanan Çalık ailesinin bir mensubu olan Ahmet Çalık’ın girişimleriyle 1981’de temelleri atılan Çalık Holding, enerji, telekom, tekstil, inşaat, finans, medya ve madencilik sektörlerinde faaliyet göstermekte ve 17 ülkede 20 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor. Holding’in yıllık cirosu 3 milyar dolara ulaşıyor. Konsolide aktif büyüklüğü 8 milyar dolara yaklaşan Holding, 20 milyar dolarlık proje portfolyosu üzerinde çalışmaktadır.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)