Bayram trafiğine havadan denetim

Bayram trafiğine havadan denetim

access_time22 Eylül 2015 11:32
Kurban Bayramı boyunca kazalara önlem olarak trafik denetlemeleri sıklaştırılacak
Kazaların yoğun olduğu 10 güzergâhta her 10 kilometrede bir trafik ekibi olacak, havadan da helikopterle izleme ve denetleme yapılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü son 10 yılın bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu 10 güzergahı tespit etti. Bayram boyunca bu yollarda her 10 kilometrede bir trafik ekibi olacak. Tıkanıklık yaşanan yollarda kurtarıcılar hazır olacak. Helikopterli izleme ve denetleme yapılacak.

İçişleri Bakanı Selami Altınok imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, uzun süreli bayram tatillerinde, karayollarında trafik yoğunluğunun artış gösterdiği belirtilerek, trafikte oluşan ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda bayramda üzücü kazaların meydana geldiği anımsatıldı. Vatandaşların güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla mevcut trafik tedbirlerine ek olarak bazı tedbirler alındığı bildirilen genelgeye göre, tatil süresince karayollarında görevli ekipler, trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personelle takviye edilecek. Bu sayede ekip sayısı artırılarak yolların önemli kavşak, geçit ve kesişme noktalarında ekipler konuşlandırılacak.

Kurtarıcı bekleyecek

Emniyet Genel Müdürlüğü son 10 yılın bayram tatillerinde kazaların yoğun olduğu 10 güzergahı tespit etti. Kurban bayramı boyunca bu yollarda her 10 kilometrede bir trafik ekibi olacak şekilde planlama yapılacak ve görevlendirilen personel güzergahta trafiğin düzenlenmesi, denetlenmesi ve muhtemel trafik kazalarının önlenmesinden sorumlu olacak.

Tatilin başlangıç ve bitiş günlerindeki yoğunluk nedeniyle trafik ışıklarından dolayı tıkanıklık yaşanan karayollarında (Kocaeli-İstanbul ile Kırıkkale-Ankara arası, afyonkarahisar Özdilekkavşağı gibi) gerekli tedbirler alınacak, buralarda ilave ekipler görevlendirilerek, gerekiyorsa trafik ışıklarına müdahale edilmek suretiyle trafik akışı sağlanacak. Olası kaza sonucu kapanan yolun, en kısa sürede trafiğe açılabilmesi amacıyla kurtarıcı araçlar hazır bekletilecek.

Otobüs ve minibüsler

Otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek. İl merkezi çıkışlarında sabit ekip görevlendirilerek sürücü ve yolcularının emniyet kemeri takıp takmadıkları kontrol edilerek, takmayanlara gerekli bilgilendirme ve işlem yapılarak emniyet kemeri takmaları sağlanacak. Gece seyir halindeki bazı araç sürücülerinin sis ışıklarını sisli, karlı ve yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte kullandıkları, yine bazı sürücülerin arızalı ışık donanımı ile seyretmeleri nedeniyle trafik güvenliğini olumsuz yönde etkilediklerinden, ışık donanımlarına yönelik denetimlere de ağırlık verilecek.
Bu personel kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacak. Trafik yoğunluğunun arttığı tespit edilen yol kesimlerinde, gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı normale dönünceye kadar bekletilmesi sağlanacak.

Helikopterli izleme

Karayolu trafiğini kontrol etmek, hatalı davranışları görülen araç ve sürücülerini trafik denetim ekiplerine bildirmek ve gerektiğinde ek tedbirler aldırmak üzere Ankara-Eskişehir-Afyonkarahisar, Ankara-Konya-Aksaray ve Ankara-Bolu-Düzce güzergahlarında havadan helikopter ile izleme ve denetleme yapılacak.
Trafik personeli bayram boyunca maç, konser ve toplantı gibi diğer programlarda görevlendirilemeyecek, ekiplerde yakıt kısıtlamasına gidilmeyecek.

Sürücüler  belli saatlerde araçlarından indirilecek

Sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı ve doğu istikametine gidişte güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 05.30-07.00 saatleri, batı istikametinde ise akşam 17.00-18.30 saatleri arasında uzak mesafelerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmeleri istenecek.

Belge kontrolü yapılırken, aracın iç mekanındaki havanın değişmesi, hareket ederek kan dolaşımı normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun bir nebze de olsa giderilmesi sağlanacak.

Terminallerde sıkı denetim

Ekipler, görev saatlerinde sorumluluk bölgelerinden kesinlikle ayrılmayacak ve yol kullanıcılarının görebileceği bir konumda, konaklama ve dinlenme tesislerinin giriş-çıkışlarında yola dik vaziyette görünür bulunacak.

Vatandaşların yoğun ziyaret edeceği şehitlik ve mezarlıklar civarında trafik düzeni sağlanacak.

Terminallere giriş ve çıkış yapan tüm otobüslerin takografları, şoförün Alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, sürücü belgeleri ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı ilk çeyrekte 2.5 milyar doları aştı

access_time26 Nisan 2024 11:33

Türkiye'de ilk çeyrekte binek otomobiller 73 ülke ve bölgeye ihraç edildi. Bu ihraçlardan toplamda 2 milyar 578 milyon 961 dolar kazanç sağlandı.

Toyota hedeflerini tutturamadı

Toyota hedeflerini tutturamadı

access_time26 Nisan 2024 11:13

Toyota Motor, 2023 mali yılı araç üretiminin yüzde 9,2 artışla 9,97 milyona yükseldiğini bildirdi. Japon otomotiv devi 10,1 milyonluk araç üretim hedefini yakalayamadı

Honda'dan, Kanada'ya 11 milyar dolarlık elektrikli araç ve batarya yatırımı

Honda'dan, Kanada'ya 11 milyar dolarlık elektrikli araç ve batarya yatırımı

access_time26 Nisan 2024 07:20

Kanada'da yeni elektrikli araç fabrika ve batarya tesisi inşa etmeyi planlayan Japon üretici Honda'nın yatırım hacmi 15 milyar Kanada dolarına erişecek.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)