Bir garip ihale

Bir garip ihale

access_time16 Aralık 2019 10:26
Amerikan Posta İdaresi’nin açtığı 180 bin araçlık “yeni nesil dağıtım aracı” projesinde süreç devam ederken, yaprak dökümü de sürüyor. Son 6’ya kalan firmalardan ikisi çekilirken, biri de ortağıyla yolları ayırdı.

Amerikan Posta İdaresi’nce (USPS) 2015 yılında açılan ve toplam 180 bin adedi bulacak “yeni nesil posta dağıtım aracı”na ilişkin ihalede karar gecikirken, aralarında Karsan’ın da bulunduğu 6 finalistte “yaprak dökümü” ve aksilikler sürüyor. Daha önce Utilimaster ve AM General şirketleri ihaleden çekildiklerini açıklarken, Workhorse Group da, ihaleye ortaklaşa girdiği VT Hackney ile “boşanacaklarını” bildirdi.

USPS’in yaşlanmış araç filosunu yenilemek amacıyla açtığı ihalede bir türlü sona gelinemezken, finale kalan üreticiler arasında yaprak dökümü ve belirsizlikler yaşanıyor. Türkiye’den Karsan’ın da nihai test aşamasına kalma hakkı kazandığı ihalede nihai karar sürekli ertelenirken, firmalardan biri daha problem yaşadı. Nitekim ihale için VT Hackney şirketiyle işbirliğine Workhorse Group Inc., işbirliklerini sonlandırdıklarını duyurdu.

Paylaştırılabilir
Bu ayrılık sonucu Workhorse şirketinin eski ortağına 7 milyon dolar ödemesinin kararlaştırıldığı bildirilirken, bu ayrılığın, ihaleye etki edip etmeyeceği merak ediliyor. Zira küçük bir şirket olan Workhorse’un, kazanması halinde ihaledeki şartları nasıl karşılayacağı da belirsizliğini koruyor.

Söz konusu gelişme, USPS’in kararının yaklaştığı bir döneme rastladı. Nitekim şirketin bir sözcüsü, Amerikan basınına yaptığı açıklamada 180 bin adetten fazla aracın alınacağı 6.3 milyar dolarlık ihalenin sonucuna ilişkin kararı, önümüzdeki haftalarda açıklayacaklarını duyurdu. Bunun yılın son günlerinde ya da en geç 2020’nin ilk haftalarında açıklanabileceği belirtilirken, söz konusu açıklama bir yıl gecikmeye uğradı bile. Bununla birlikte söz konusu siparişlerin, teslimatın hızlandırılması açısından birden fazla firma arasında paylaştırılabileceğine ilişkin iddialar da geçerliliğini koruyor.
USPS, finale kalan firmalardan üretim konusundaki son teklifleri alıp, pazarlık sürecine girişeceğini bildirmişti. Öte yandan elindeki yaşlanmış dağıtım araçlarıyla sorunlar yaşayan şirketin, acil ihtiyaçlar için RAM şirketin konvansiyonel araçlar satın aldığı açıklanmıştı.

USPS’in elindeki eskimiş dağıtım araçlarının yenilenmesi ve daha çevreci hale getirilmesi amacıyla 2015 yılında başlayan ihale sürecinde 6 firma finale kalmış, prototiplerin testlerine başlanmıştı. Söz konusu şirketlerden ikisi yarıştan çekildiğini açıklarken, aralarında Türkiye’den Karsan’ın da bulunduğu dört şirket geriye kalmıştı. Karsan, ihale için halen USPS’in kullandığı araçların büyük bölümünü üreten Morgan Olson ile işbirliği anlaşması imzalamıştı. Hindistan’dan Mahindra, ABD’den Oshkosh ve Workhorse ise Karsan’ın ihaledeki rakipleri olarak yer alıyor. (Levent Köprülü/Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)