BMW’den Macaristan’a dev yatırım!

BMW’den Macaristan’a dev yatırım!

access_time31 Temmuz 2018 17:07
BMW, Avrupa pazarındaki üretim kapasitesini arttırma planı kapsamında yeni otomobil fabrikası yatırımı için Macaristan'da karar kıldı. 1 milyar euro bedele mal olacak fabrikada çoğunluğu elektrikli olmak üzere, senede 150 bin araç üretilebilecek

BMW, uzun süredir beklenen elektrikli otomobil fabrikası için Macaristan'ı seçti. Böylelikle BMW, 2000 yılından bu yana ilk kez Avrupa'da fabrika açmış olacak. Bu, aynı zamanda BMW'nin dünya genelindeki 31. üretim ve montaj tesisi olacak.

Elektriklinin yanı sıra aynı üretim bandında içten yanmalı motorlara sahip araçların da üretileceği şekilde tasarlanan BMW'nin yeni fabrikasında yılda 150 bin araç imâl edilebilecek ve 1000 kişi fabrikada çalışacak.

Debrecen şehrinde kurulacak tesisle BMW, satışlarının yüzde 45'ini yaptığı Avrupa'daki üretim kapasitesini genişletmeyi planlıyor. Başkent Budapeşte'nin 230 kilometre doğusundaki fabrikanın maliyeti ise 1 milyar euro olacak. 

BMW'nin bu yatırımıyla Macaristan, otomotiv endüstrisinin Avrupa'daki cazibe merkezi olma pozisyonunu daha da güçlendirmiş olacak. Özellikle de lüks segment markaların Macaristan'ı tercih etmesi dikkat çekiyor.

MERCEDES VE AUDI DE ORADA

Ülkede otomobil fabrikası bulunan üreticiler arasında Mercedes, Audi ve Suzuki de bulunuyor. Audi'nin elektrikli araçlarda kullandığı ve PSA Grubu'nun Opel markasına ait içten yanmalı motorlar da Macaristan'da üretiliyor. 

10 milyon nüfusa sahip Macaristan'ın tüm ihracatının üçte birini otomotiv ürünleri oluştururken, BMW'nin 1 milyar euro büyüklüğündeki dev yatırımıyla bu oranın yüzde 40'a dayanması bekleniyor. 

Yatırımın bir başka önemi de Avrupa Birliği'nin doğrudan yatırım fonlarını gelecek yıldan itibaren Orta Avrupa'dan, gelişmişlik düzeyi daha az olan Doğu Avrupa'ya doğru kaydıracak olması.

İŞÇİ BULMAKTA ZORLANIYORLAR

Macaristan da bu durumdan etkilenecek ülkelerin başında geliyor ve aldığı fonların önemli bir kısmını kaybetmesi nedeniyle meydana gelebilecek ekonomik büyümedeki durgunluğa bu gibi yatırımlar bir nevi ilaç etkisi yaratacak.

Öte yandan analistler, ihracatta otomotive bağımlılığın sektördeki resesyon durumunda Macaristan'ı olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Ülkenin geçen yıl ki otomotiv ihracatı 8.1 trilyon forint yani 30 milyar dolara ulaştı.

Ülkenin bir diğer sıkıntısı da iş gücündeki arzın düşük olması. Macaristan'da işsizlik sadece yüzde 3.6 ve çalışan nüfusun ciddi bir bölümü de ücretlerin Avrupa ortalamasının altında olması nedeniyle pek çok Orta Avrupa ülkesi vatandaşı gibi batıya göç eğiliminde. 

ING analisti Peter Virovacz 2 yıl içerisinde açılması beklenen fabrika için 1000 kalifiye işçiyi bulmanın kolay olmadığına ve şimdiden planlama yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)