Çağlayan, Volkswagen'e taktı

Çağlayan, Volkswagen'e taktı

access_time18 Şubat 2013 07:19
Bakanı Çağlayan, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk’le şirketin üst yönetimine gitmeye hazırlanıyor
Hükümet, cari açığı azaltmak, yeni üreticileri Türkiye’de yatırıma çekmek ve yerli marka otomobili hızlandırmak amacıyla otomotiv sektörüne yönelik teşviklerin kapsamını genişletip bir adım daha attı. Milliyet'in haberine göre, bu adımla girişimlerin somut sonuca dönüşmesini isteyen hükümet, Türkiye’de yatırıma gönülsüz olan firmaları da bir miktar sıkıştırmaya kararlı görünüyor. Bu şirketlerden biri de Volkswagen.
“Volkswagen konusu ağırıma gidiyor” diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Alman üreticinin Türkiye’de en çok satan marka olduğunu ancak üretimi bulunmadığını vurguladı. Bir ay içinde VW üst yönetimiyle biraraya geleceklerini, görüşmeyi Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’le birlikte gerçekleştireceklerini ifade eden Çağlayan, “Ferit Bey de yatırıma istekli. Başbakanımız da konuyu zaman zaman eleştiriyor. Bir yandan ülkenin en çok satılan markası olacaksın, diğer yandan da o ülkede üretimin olmayacak. Bu kez sıkıştırmaya kararlıyım” dedi.
VW’nin yatırım kararları arasında Türkiye’nin bulunmadığını hatırlatan Çağlayan, “Aslında böyle bir teşvik sisteminden sonra kendileri kayıptalar. Sitem etmiyoruz, Volkswagen’i Türkiye’ye yatırıma davet ediyoruz. Çekinceleri nedir onları da öğrenmek istiyoruz” ifadesini kullandı. Çağlayan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinde de konunun gündeme gelebileceğini belirtti. 

‘Anlatılmaz yaşanır!’
Çağlayan, daha önce Meksika üretimi VW Jetta’ya konulan ek vergiye benzer bir uygulamanın tekrar gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin de “Bazı şeyler anlatılmaz, yaşanır” dedi, şöyle devam etti:
“Dünya Ticaret Örgütü’nün kurucusuyuz. Bu yüzden DTÖ ve diğer platformlarda bizi sıkıntıya sokacak kararlar almayız. Ama haksız rekabet var. Avrupa üzerinden Gümrük Birliği anlaşmasını ve kendisinin serbest ticaret anlaşmasını kullanarak Türkiye’ye girmeye çalışıyor. Bu konuda almamız gereken tedbir neyse alırız. Başkası da olsa, yine benzer şeyi yaparım. Umuyorum ki böyle tedbirlere mecbur bırakmazlar.”

Yüzde 10 Meksika vergisi
Hükümet, Volkswagen’in Türkiye’de en çok satılan ve Meksika’da üretilen modeli Jetta’dan 2011 yılında bir ek vergi tahsil etmeye başlamıştı. Bakanlar Kurulu’nun kararıyla uygulanan vergi, Meksika menşeli otomobillerin CIF (Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun) bedelinin yüzde 10’u oranında ilave toplu konut fonu kesilmesi şeklinde uygulanmıştı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı düştü

access_time03 Mayıs 2024 09:06

2024 Nisan döneminde, hafif ticari araç ve otomobil pazarı sırasıyla; yüzde 28,6 ve yüzde 20,61 oranında geriledi.

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)