Çin, Türkiye otomotiv pazarını radarına aldı

Çin, Türkiye otomotiv pazarını radarına aldı

access_time09 Kasım 2023 11:57
Son dönemde Çin markalarının Türkiye'ye ilgisinde belirgin bir artış gözlenirken, Türkiye otomotiv pazarına dünyanın lider elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin de dahil olmasıyla Çin menşeli marka sayısı 9'a yükseldi.

Türkiye otomotiv pazarındaki gelişmeler ve potansiyel birçok ülkeden üreticinin dikkatini çekiyor. ODMD listesine Çin firması BYD'nin de dahil olmasıyla pazardaki marka sayısı 51'e çıktı.

Bu markalara ülkeler özelinde bakıldığında, Fransız ve Alman firmalarının ağırlıkta olduğu görülüyor. Yerli üretim yapan markaların yanı sıra Güney Kore ve Japonya markaları da pazarda güçlü oyuncular arasında bulunuyor.

Son dönemde Çin markalarının Türkiye'ye ilgisinde belirgin bir artış gözleniyor. Bu durum, pazara giren firma sayısına da yansıyor. Türkiye otomotiv pazarında dünyanın lider elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin de dahil olmasıyla Çin menşeli marka sayısı 9'a yükseldi.

Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Voyah, Hongqi, DFSK ve BYD gibi Çin markaları Türkiye'de satışa başladı. DFSK ve Chery içten yanmalı motora sahip otomobilleri Türkiye pazarında satışa sunarken, MG, hem elektrikli hem içten yanmalı, diğer markalar da elektrikli modelleriyle Türkiye'de boy gösteriyor.

Chery ilk sırada

Çin otomotiv firmalarının Türkiye'deki satış rakamlarına bakıldığında, yılın ocak-ekim döneminde Chery'nin, "Omoda 5", "Tiggo 7 Pro" ve "Tiggo 8 Pro" modellerinden 31 bin 40 satışla ilk sırada yer alması dikkati çekti.

Chery'nin ardından "MG4", "MG HS", "MG ZS" ve "MG Marvel R" modelleriyle 9 bin 867 adetlik satış rakamına ulaşan MG ikinci sırada ve "ET5" modeliyle ilgi gören Skywell de 2 bin 41 satışla üçüncü sırada yer aldı.

Leapmotor, "T03" modeliyle 310 adet satış gerçekleştirirken, Seres, "Seres 3" modeliyle 289 ve Hongqi de "E-HS9" modeliyle 15 satış yaptı.

Çin markalarının payı yüzde 4,54

Çin otomotiv firmalarının Türkiye'deki toplam satışları yılın 10 ayında 43 bin 562'ye, Türkiye pazarından aldıkları pay da yüzde 4,54'e ulaştı.

Türkiye pazarına yakın zamanda giren Voyah, DFSK ve BYD'nin satış rakamları henüz açıklanmadı. Ancak DFSK, C SUV segmentinde konumlanan "Fengon 500" ve "Fengon 5" modellerinin yanı sıra 4 ticari modeliyle 2024'e kadar 5 bin, BYD, "Atto 3" modeliyle yıl sonuna kadar 1500 ve lüks otomobil markası Voyah da "Free Apolo" modeliyle yıl sonuna kadar 200 adet satış yapmayı hedefliyor.

Chery ve DFSK gibi markaların Çinli yöneticileri de Türkiye'yi AB'ye açılan bir köprü olarak gördüklerini ve gelecek dönemde yatırım planlarının daha güçlü şekilde masaya yatırılacağını belirtiyor.

Çin otomotiv markalarının ocak-ekim döneminde Türkiye'de yaptıkları satışlar ve üç firmanın 2023 ile 2024 yıllarına ilişkin satış hedefleri şöyle:

Türkiye'nin en ucuz sıfır otomobilleri

 

Avrupa'da elektrikli araç satışları rekor kırıyor

 

AB'den 22.4 milyar euroluk elektrikli otomobil ihracatı

 

Ucuz otomobil modellerinin fiyatı enflasyonun 2 katına yakın arttı

 

Otomobil pazarında elektrikli araç rüzgarı

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

Rusya'da yeni otomobil satışlarında yüzde 71 artış

access_time02 Mayıs 2024 17:55

Rusya'da yeni otomobil satışları, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 552 bin 700'e çıktı.

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

Uber'e 250 milyon sterlinlik dava şoku!

access_time02 Mayıs 2024 09:08

Uber'e Londra'daki taksi sürücülerinin 250 milyon sterlinlik dava açacağı bildirildi.

LPG'ye indirim geliyor

LPG'ye indirim geliyor

access_time01 Mayıs 2024 17:32

LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 64 kuruş indirim geleceği aktarıldı.

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

Elon Musk, Tesla’da 500 kişilik ekibi işten çıkardı!

access_time01 Mayıs 2024 17:27

Elon Musk, Tesla'nın elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten yaklaşık 500 kişilik ekibi işten çıkardı. Bu ani kararın, şirketin odak noktasını yapay zeka ve otonom...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)