Çin'de 1.7 milyon araç satıldı

Çin'de 1.7 milyon araç satıldı

access_time09 Haziran 2023 14:49
Çin'de geçen yılın aynı dönemine göre mayıs ayında yüzde 28,6 artışla, 1.76 milyon yeni otomobil satıldı.

Çin Binek Arabaları Üreticileri Birliği'nin 8 Haziran Perşembe günü işaret ettiği üzere, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'de mayıs ayında yıl bazında yüzde 28,6 oranında bir artışla 1,76 milyon araç satıldı.

Elektrikli otomobiller, Çin'de mayıs ayı boyunca satılan tüm araçların yüzde 27'sini oluşturdu. Bu modeller, satılan 480 bin birim ve yıl bazında yüzde 48 artışla iki haneli büyümelerini sürdürmüş oldu. Bu arada, BYD başta olmak üzere Çin markaları, Tesla gibi üreticilerden daha iyi performans gösterdi. 

Çin elektrikli otomobil piyasası son yıllarda, satın alışta devlet sübvansiyonlarının da etkisiyle, logaritmik bir büyüme gösterdi. Ancak söz konusu sübvansiyonlar Aralık 2022'den itibaren, sektörün ihtiyacı kalmadığı gerekçesiyle durduruldu. Bu arada onlarca inovasyon içeren yerli marka, elektrikli araç piyasasında boy gösterdi ve yabancı üreticilerle etkili rekabete başladı. Nitekim Çin markası olan BYD, sattığı 239 binden fazla araçla ülkenin tartışmasız şampiyonu konumunda. Tesla 77 bin 695 araçla onun çok gerisinden geldi. Tesla ve Volkswagen Çin'de güçlenmek için yatırımlarını artırma yolunda.

2022 yılında dünyada 10 milyondan fazla elektrikli araç satıldı. Uluslararası Enerji Ajansı'nın nisan sonunda açıkladığı rapora bakılırsa bu yıl yüzde 35 dolayında artışla 14 milyon elektrikli otomobil sürümü yapılacak. Son projeksiyonlar, 2020 yılında tüm otomobiller içinde dünyada yüzde 4 olan elektrikli otomobil payının, 2022'de yüzde 14 olup bu yıl da yüzde 18'e çıkacağını gösteriyor.

Bu alanda üç piyasa dünyada dinamizmiyle göze çarpıyor: Çin, Birleşik Devletler ve Avrupa. Ancak Çin, yine bunlar arasında en önde; dünyada satılan üç elektrikli otomobilden ikisi Çin'de satılıyor. Uluslararası Enerji Ajansı, elektrikli araçların bu üç pazar bünyesinde 2030 yılına değin toplam araç sayısının yüzde 60'ını oluşturmasını öngörüyor.

Çin'de otomobil satışları düştü

 

Çin'de otomobil üretimi ve satışları geriledi

 

Çin'de otomobil üretimi ve satışları azaldı

 

Çin'de otomobil satışları düşüş kaydetti

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Şarj üniteleri hızla artıyor

Şarj üniteleri hızla artıyor

access_time27 Nisan 2024 13:36

Elektrikli araçlara talebin artmasıyla iş yeri sahipleri, hem teşvik hem de müşterilerinin taleplerini karşılamak için işletmelerinin önüne araç şarj üniteleri...

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

İstanbul'da yarın bu yollara dikkat

access_time27 Nisan 2024 13:09

İstanbul’da yarın düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe...

ABD'den Tesla'ya soruşturma

ABD'den Tesla'ya soruşturma

access_time26 Nisan 2024 14:30

ABD'deki düzenleyici kurum NHTSA , Tesla'nın otomatik pilot hatası nedeniyle 2 milyondan fazla aracı geri çağırmasının yeterli olup olmadığını soruşturma kararı aldığını...

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

Çin'den elektrikli ve hibrid araç hamlesi: 1.400 dolar destek!

access_time26 Nisan 2024 13:45

Çin, eski araçlarını elektrikli ve hibrid araçlarla değiştirenlere 1.400 dolara kadar destek verecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)